Αύξηση προμήθειας στις εφαρμογές διανομής φαγητού – Πόσο θα συμπαρασύρουν τις τιμές των προϊόντων;
Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αποκαλύπτουν πως πλέον η προμήθεια μπορεί να φτάσει έως και το 30%
Σε δυσχερή θέση βρίσκονται πλέον οι επιχειρηματίες της εστίασης που συνεργάζονται με τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού, οι οποίες έχουν αυξήσει τις προμήθειες που λαμβάνουν από τα καταστήματα, με αποτέλεσμα η αύξηση στις τιμές των προϊόντων να είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΒΕ) σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η προμήθεια είναι τεράστια και είναι επί του τζίρου που πραγματοποιεί η επιχείρηση καθημερινά».
Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ εξήγησε με τη σειρά του μιλώντας στο Mega: «Η προμήθεια είναι 12% απλά και μόνο για να διαφημιστεί ο κατάλογος της επιχείρησης κι αν θελήσει να χρησιμοποιήσει και τις υπηρεσίες delivery, τότε φθάνει το 30% η προμήθεια».
Αναμένονται αυξήσεις από τον Σεπτέμβρη
Για παράδειγμα αν μία παραγγελία πελάτη είναι στα 20€ και η προμήθεια από delivery app είναι στο 30%, τότε είναι -6€ για το μαγαζί. Συνεπώς αργά ή γρήγορα τα κόστη αυτά θα μετακυλιστούν στον καταναλωτή. Αναπόφευκτες – λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης – ότι θα είναι νέες αυξήσεις στις τιμές από Σεπτέμβρη.
«Το θέμα είναι ότι έχει παραδοθεί ουσιαστικά ο κλάδος στις πλατφόρμες»
Μάλιστα, πολλές φορές παρατηρούνται οι «διπλοί» κατάλογοι. Πράγμα που σημαίνει άλλη να είναι η τιμή delivery κι άλλη τιμή αν παραλάβει κάποιος το προϊόν ο ίδιος από το μαγαζί.
Ο Ανδρέας Ανδρεανάκης, πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής σημείωσε:
«Από την πανδημία και μετά η εστίαση είναι ένας κλάδος που «τρώει» ξύλο. Η εκκαθάριση, όπου αποδίδονται τα χρήματα των επιχειρήσεων στις πλατφόρμες γίνεται περίπου δύο φορές την εβδομάδα και είναι ανάλογα τι συμφωνία έχει κάνει η κάθε επιχείρηση. Αν είναι αλυσίδα η επιχείρηση, τότε πετυχαίνει καλύτερη συμφωνία».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουν πάρει το πελατολόγιό μας οι πλατφόρμες»
Συγχρόνως ο κ. Καββαθάς ”φώτισε” και άλλη μία σημαντική παράμετρο:
«Το θέμα είναι ότι έχει παραδοθεί ουσιαστικά ο κλάδος στις πλατφόρμες. Για εμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας ως κλάδος είναι ότι έχουν πάρει το πελατολόγιό μας οι πλατφόρμες. Επιπλέον (οι πλατφόρμες) έχουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες ανά περιοχή».
Δείτε το βίντεο:
- Νέα Αριστερά: Το σχόλιο για την ιθαγένεια στην τέως βασιλική οικογένεια και η αντίθεση με τους μετανάστες
- «Η όλη κεντροαριστερά» και στη Θεσσαλονίκη για το βιβλίο Κοτσακά – Τσιόκα
- Νίκος Οικονομόπουλος: Γιατί ακυρώνονται οι εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο
- Δημήτρης Ροντήρης: Το μέγα μήνυμα της ισορροπίας, της συμφιλίωσης
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;