Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός: Τι δείχνει η υπέρβαση των στόχων

Προϋπολογισμός: Τι δείχνει η υπέρβαση των στόχων

Η υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων το 2023 ισούνταν με το ποσό του ΕΝΦΙΑ δύο ετών για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Από τις «τσέπες» των πολιτών περνάει η άνθιση της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η οποία σκορπά… χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά όχι στους καταναλωτές. Κι αυτό διότι ένα σημαντικό μέρος της υπέρβασης των στόχων που έχουν τεθεί οφείλεται στη γενικευμένη ακρίβεια, η οποία «χτυπά τα εισοδήματα.

Τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2024 δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων του Απριλίου κατά 37,8%, των αντίστοιχων του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου κατά 11,4% και πενταπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα! Η εξήγηση δεν είναι η έναρξη κατά 1 μήνα νωρίτερα του ΕΝΦΙΑ.

Τι συνέβη πέρυσι

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα όσα αναφέρθηκαν για το πρώτο τετράμηνο του 2024 αποτελούν φυσική συνέχεια του 2023, οπότε και σημειώθηκε υπέρβαση των φοροεσόδων κατά 5 δισ. Ευρώ (σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό) και υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% στο 1,9%, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, προκύπτει ένα ζήτημα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της για να λάβει επιπλέον μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας. Η υπέρβαση των περυσινών φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα αρχικώς προϋπολογισθέντα είναι αντίστοιχα των εσόδων που εισπράττει το κράτος από των ΕΝΦΙΑ όλων των ιδιοκτητών στην Ελλάδα για 2 χρόνια, ενώ η υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αντιστοιχεί σε φοροέσοδα από τον ΕΝΦΙΑ 1 έτους.

Συν τω χρόνω, φαίνεται ότι θα υπάρχει ενίσχυση των εσόδων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι το νέο ρεκόρ τουριστών που αναμένει η κυβέρνηση, αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο αυτές τις υπερβάσεις.

Αναφορικά με τα στοιχεία του τετραμήνου Ιανουάριος-Απρίλιος 2024, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,282 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,443 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023, κάτι που σημαίνει ότι είναι 5πλάσιο του στόχου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 20,244 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,079 δισ. ευρώ ή 11,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Η εικόνα του Απριλίου

Τον μήνα Απρίλιο, τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν κατά 37,8% τις προβλέψεις. Ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση 1,480 δισ. ευρώ ή 37,8% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκυριακούς λόγους, όπως ότι εισπράχθηκε τον Απρίλιο αντί τον Μάιο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ (904 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,294 δισ. ευρώ σημειώνοντας υπέρβαση 10% έναντι του μηνιαίου στόχου (κατά 231 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξήθηκαν πολύ περισσότερο και ανήλθαν σε 583 εκατ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση κατά 71 εκατ. ευρώ ή +12,2% από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, κάθε αύξηση στον ΕΦΚ αντανακλά αύξηση στον όγκο των πωλήσεων, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη νέα άνοδο του τουρισμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παράξει και στο άμεσο μέλλον αποτελέσματα.

Ακόμη, τα έσοδα από άμεσους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 1,141 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν κατά 240 εκατ. ευρώ τον μηνιαίο στόχο.

Ως εκ τούτων έχει δημιουργηθεί ένα πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, η διατήρηση του οποίου θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «κόβει» οποιαδήποτε συζήτηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024