Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλέρα Σαν Χοσέ: Πρώτη αποστολή στο πολυτιμότερο ναυάγιο όλων των εποχών

Γαλέρα Σαν Χοσέ: Πρώτη αποστολή στο πολυτιμότερο ναυάγιο όλων των εποχών

Η Κολομβία στέλνει ρομποτικά υποβρύχια για να φωτογραφήσουν την ισπανική γαλέρα που μετέφερε θησαυρούς 20 δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να εξερευνά το θρυλικό ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ, η οποία βυθίστηκε το 1708 φορτωμένη με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια εκτιμώμενης αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πλοίο των 316 ετών, το οποίο συχνά ονομάζεται «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων», εντοπίστηκε πριν από 8 χρόνια και παραμένει αντικείμενο διαμάχης, δεδομένου ότι δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και αρχαιολογική αξία.

Το πλοίο επέστρεφε από τον Νέο Κόσμο φορτωμένο 200 τόνους χρυσών νομισμάτων

Η Κολομβία ανακήρυξε το ναυάγιο προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή και η θέση του στην Καραϊβική Θάλασσα κρατείται μυστική για να κρατηθούν μακριά οι κυνηγοί θησαυρών.

Φλιτζάνια από κινεζική πορσελάνη φωτογραφήθηκαν στο ναυάγιο από το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας (Reuters)

Στην πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος,  το οποίο περιγράφεται ως «φάση χαρακτηρισμού», ρομποτικά υποβρύχια θα συλλέξουν μετρήσεις και θα φωτογραφήσουν το ναυάγιο ώστε να απογραφεί το αρχαιολογικό υλικό χωρίς να ανασυρθεί κανένα αντικείμενο, ανέφερε σύμφωνα με το BBC το κολομβιανό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Οι επόμενες φάσεις του προγράμματος θα εξαρτηθούν από τα αρχικά ευρήματα, πρόσθεσε το Ινστιτούτο. Πάντως ο κολομβιανός υπουργός Πολιτισμού Χουάν Νταβίντ Κορέα είχε δηλώσει προ μηνών ότι απώτερος στόχος είναι η ανάσυρση του μεγάλου θησαυρού.

Τα κανόνια της γαλέρας παραμένουν ευδιάκριτα στον βυθό σε βάθος περίπου 600 μέτρων (Υπουργείο Πολιτισμού Κολομβίας)

Διαμάχη

Η γαλέρα Σαν Χοσέ, ιδιοκτησίας του ισπανικού στέμματος, βυθίστηκε από το βρετανικό ναυτικό κοντά στην Καρταχένη το 1708. Ελάχιστοι από τους 600 άνδρες του πληρώματος επέζησαν.

Το πλοίο επέστρεφε από τον Νέο Κόσμο στην αυλή του Βασιλιά Φιλίπου Ε’ στην Ισπανία, φορτωμένο σεντούκια με σμαράγδια και 200 τόνους χρυσών νομισμάτων –ένας θησαυρός που προοριζόταν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ισπανίας με τη Βρετανία.

Κανόνια και άλλα αντικείμενα σε εικόνα του 2015 (Υπουργείο Πολιτισμού Κολομβίας)

Η ανακοίνωση του εντοπισμού του ναυαγίου το 2015 προκάλεσε διπλωματική διελκυστίνδα για το καθεστώς ιδιοκτησίας.

Η Ισπανία επιμένει ότι το φορτίο της ανήκει επειδή πρόκειται για ισπανικό πλοίο. Από την άλλη, οι αυτόχθονες Κάρα Κάρα της Βολιβίας επιμένουν ότι ο θησαυρός είναι δικός τους, δεδομένου ότι οι Ισπανοί ανάγκασαν τον λαό τους να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα.

Στο μεταηύ το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ εξετάζει διαμάχη ανάμεσα στην Κολομβία και την αμερικανική εταιρεία Sea Search Armada, η οποία υποστηρίζει ότι ανακάλυψε πρώτη το ναυάγιο εδώ πάνω από 40 χρόνια.

Η εταιρεία αξιώνει ποσό 10 δισ. δολαρίων, το ήμισυ της εκτιμώμενης αξίας του θησαυρού.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024