Πανεπιστημιακή έρευνα: Το μέρος του σώματός μας που παραμένει ζωντανό αφότου πεθάνουμε – Ποιο είναι
Τι ανακάλυψαν οι βιολόγοι
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Πόσο φυσιολογικό θα σας φαινόταν το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο κομμάτι μας το οποίο παραμένει ζωντανό ακόμα και όταν έχουμε φύγει από τη ζωή;
Μάλλον θα γελάγατε; Κι’ όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τενεσί στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι το μικροβίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος στο έντερό του παραμένει ζωντανό και ενεργό.
Πρόκειται για μια περίπλοκη κοινότητα, γεμάτη βακτήρια, ιούς, μύκητες και διάφορα μικρόβια που κατοικούν στο σώμα και παραμένουν ενεργά ακόμα και μετά τη διάσπαση των ιστών μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ταφή των νεκρών ωφελεί το τοπικό περιβάλλον, καθώς λειτουργούν σαν μηχανισμοί «ανακύκλωσης», δίνοντας τροφή σε εκατοντάδες είδη οργανισμών.
Τι έκαναν οι βιολόγοι
Οι βιολόγοι αναπαρήγαγαν τη διαδικασία αποσύνθεσης του σώματος σε εργαστήριο, συνδυάζοντας δείγματα μικροβιωμάτων που κατοικούν στο έντερο και έναν τύπο χώματος που απαντάται συχνά στα νεκροταφεία.
Όπως διαπιστώθηκε, οι κοινότητες αυτές μικροοργανισμών συνέχισαν να ζουν ακόμα και αφότου τους κόπηκε η παροχή σε οξυγόνο, καθώς τρέφονταν από τις πρωτεΐνες, το λίπος και τους υδατάνθρακες που ήταν αποθηκευμένοι στους ιστούς.
Το μικροβίωμα όχι μόνο επιβίωσε μετά το θάνατο του «οικοδεσπότη», αλλά κατάφερε να αναμειχθεί με την κοινότητα των μικροοργανισμών που ήταν παρόντες στο έδαφος, επιταχύνοντας τη διαδικασία της αποσύνθεσης και «μετατρέποντας το σώμα σε ένα φυτό ανακύκλωσης, που επιτρέπει σε νέα ζωή να ανθήσει».
Η εξήγηση
Μάλιστα, η χαρακτηριστική μυρωδιά ενός πτώματος σε αποσύνθεση, στην πραγματικότητα προκαλείται από τα βακτήρια που τρέφονται σε μια διαδικασία παραγωγής ενέργειας που δεν απαιτεί οξυγόνο.
«Καθώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του σώματός μας, οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στο σώμα μας αυξάνουν τους αριθμούς τους. Ένας μεγάλος πληθυσμός σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τουλάχιστον μερικοί από αυτούς να επιβιώσουν έξω, στο πιο σκληρό περιβάλλον και να βρουν ένα νέο σώμα με επιτυχία», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας.
Η Δρ Jennifer M. DeBruyn, περιβαλλοντική μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, δήλωσε: «Η εκμετάλλευση του άνθρακα και των θρεπτικών συστατικών του σώματός σας επιτρέπει στα [μικρόβια του σώματος] να αυξήσουν τον αριθμό τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις