Ήρθε η στιγμή να μάθουμε, αλλά και να σεβαστούμε, τι σημαίνει όταν ένας σκύλος φορά κίτρινη κορδέλα κατά τη διάρκεια του περιπάτου του.

Την κίτρινη κορδέλα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως διακριτικό και να την τοποθετήσουμε στο λουράκι του σκύλου ή σε κάποιο σημείο του σώματός του, όπου να είναι ευδιάκριτη.

Οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε απόσταση, βλέποντας έναν σκύλο με κίτρινη κορδέλα

Φορώντας στον σκύλο μας την κίτρινη κορδέλα, εξασφαλίζουμε ότι οι άγνωστοι δεν θα τον πλησιάσουν

«Δυστυχώς, ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων στη χώρα μας γνωρίζει για την κίτρινη κορδέλα και πώς πρέπει να προσεγγίζουμε ένα σκυλάκι. Βέβαια, οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης του σκύλου έχει βελτιωθεί αρκετά», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Πάνος Κυριακόπουλος.

Κάθε κηδεμόνας σκύλου, όπως τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος, οφείλει να τον σέβεται ως μέλος της οικογένειας, να καλύπτει πλήρως τις καθημερινές του ανάγκες. Να φροντίζει για τη σωστή διατροφή του και, βεβαίως, να μαζεύει τα περιττώματα του. Όπως και να ενημερώνεται από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για τη σωστή διαμόρφωση του χαρακτήρα του, αλλά και για τη διόρθωση ορισμένων συμπεριφορών.

«Δυστυχώς, ως προς τη σωστή διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου μας, είμαστε λίγο πίσω, συγκριτικά με άλλες χώρες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μου με τα σκυλάκια, πλησιάζει κόσμος για να τα χαϊδέψει χωρίς, καν, να κάνουν έστω μια τυπική ερώτηση», επισημαίνει ο κ. Κυριακόπουλος.

Η κίτρινη κορδέλα, προειδοποιητικό για την κατάσταση του σκύλου

Ο σκύλος, όπως εξηγεί ο εκπαιδευτής, ακόμη και ένα κουτάβι, είναι πολύ πιθανόν να αντιδρά, να νιώθει ανησυχία ή υπερβολικό στρες, με την ανθρώπινη επαφή.

Γι’ αυτό, κάνουμε χρήση της κίτρινης κορδέλας. Την τοποθετούμε στον οδηγό του σκύλου μας ή στο περιλαίμιο του, εφόσον είναι ευδιάκριτη.

Φορώντας στον σκύλο μας την κίτρινη κορδέλα, εξασφαλίζουμε ότι οι άγνωστοι δεν θα τον πλησιάσουν.

«Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι, ακόμη κι αν την παρατηρήσουν, δεν γνωρίζουν τη χρήση της, καλό θα ήταν να τούς ενημερώνουμε, έτσι ώστε να διαδίδεται όλο και περισσότερο σε όλους.
Μην ντρέπεστε και μη νιώθετε άβολα όταν δεν πρέπει, ή ακόμη και όταν δεν θέλετε, να χαϊδέψουν το σκυλάκι σας για οποιοδήποτε λόγο», προτρέπει ο κ. Κυριακόπουλος.

Παροτρύνει να χρησιμοποιήσετε την κίτρινη κορδέλα στο λουρί του, όταν νιώθει άβολα και χρειάζεται χρόνο και χώρο για την προσαρμογή και την απευαισθητοποίηση του.

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, ακόμη ένας λόγος που μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κίτρινη κορδέλα είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης – ο συνηθέστερος λόγος.

Άλλοι λόγοι είναι, ένα σκυλάκι να πάσχει από κάποιο παθολογικό πρόβλημα, να εκπαιδεύεται (οπότε, δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή του), ή να είναι σε οίστρο.

Σεβόμαστε την κίτρινη κορδέλα

Εν κατακλείδι, ο κ. Κυριακόπουλος, υπογραμμίζει: «Οφείλουμε να σεβόμαστε και να διατηρούμε απόσταση, βλέποντας έναν σκύλο με κίτρινη κορδέλα. Να του δίνουμε χρόνο να απομακρυνθεί μαζί με τον χειριστή του.

Πρέπει όλοι, σιγά – σιγά, να μάθουμε να προσεγγίζουμε σωστά ένα σκυλάκι. Και να αναλογιζόμαστε το οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει: συμπεριφοράς, ιατρικό, ή προσαρμογής».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Πάνος Κυριακόπουλος

*Ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Functional dog Training Academy του Γιώργου Κυριακού.

Και, όπως λέει: «Από την παιδική μου ηλικία λάτρευα τα ζώα, και ιδιαίτερα τους σκύλους. Μεγαλώνοντας, θέλησα να αποκτήσω γνώσεις για τον τρόπο σκέψης τους και την συμπεριφορά τους.

Καθημερινά έρχομαι με επαφή με πολλούς σκύλους και τους κηδεμόνες τους, και τούς βοηθάω να έχουν μια τέλεια καθημερινή συμβίωση. Χωρίς προβλήματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές».