Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην ζήσουμε εποχές 2012 και 2015
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την κινδυνολογία και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδες εξαγγελίες που δεν είναι εφικτές.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στη σημασία των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική» την αναμέτρηση στις 9 Ιουνίου γιατί η Ευρώπη «μας αφορά όχι μόνο για τους πόρους» αλλά και γιατί «το 2024 είναι δύσκολο έτος και σημαντικές πρωτοβουλίες θα καθορίσουν το μέλλον».
«Οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.
Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο «μπαμπούλας» της χρεοκοπίας ξανά στο προσκήνιο
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την κινδυνολογία και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανέξοδες εξαγγελίες που δεν είναι εφικτές. «Τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας», είπε.
Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».
Αναγνώρισε το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά τόνισε πως βρισκόμαστε «προς τη σωστή κατεύθυνση»
Κάπου εκεί σημείωσε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας «πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» αναγνωρίζοντας όμως πως «υπάρχει πρόβλημα» και μίλησε για τα «όπλα» που έχει ρίξει για την αντιμετώπισή της: «Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν αρκεί πάντα».
Για τον πληθωρισμό των τροφίμων τόνισε πως είναι «ολίγον υψηλότερος από αυτό της ΕΕ» και πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά για να καμφθεί.
Για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ είπε πως «δουλεία μας είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις τιμές, να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές λέγοντας πως στάλθηκε «για να ασκήσουμε περισσότερη πίεση» και ότι η θέση της Ελλάδας την τελευταία 5ετια «έχει ενισχυθεί σημαντικά».
«Είναι απαράδεκτο μεγάλες πολυεθνικές, να πωλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε.
Μίλησε ακόμα για το μέσο μισθό που αυξάνεται και «θα πάει στα 1500 ευρώ», για την ανεργία που υποχωρεί και τη δημιουργία «400.000 νέων θέσεων εργασίας».
Όσον αφορά το δημογραφικό χαρακτήρισε «ανάσα» το επίδομα γέννας και είπε «θα στηρίξουμε τις νέες οικογένειες». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και ο αντίστοιχος της νταντάς της γειτονιάς. Σε ό,τι αφορά στα υψηλά ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ υπενθύμισε ότι «βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο».
Τι είπε για Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία
Για τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητα μας με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχος μου θα το είχε λύσει. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, όπως έγινε με τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση, που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη- δεν είμαστε καθόλου κοντά εκεί – αλλά και το γεγονός ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις».
Αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειου Μακεδονίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είδα κάποιες δηλώσεις της Προέδρου της γειτονικής χώρας, που έκανε, κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για χρήση εντός και εκτός της χώρας».
«Δεν είναι σωστός ο χρόνος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους
Στα της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, και δεσμευόμαστε από αυτές» διευκρίνισε όμως ότι οι αιτιάσεις περί σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού «είναι πρόταση προς το παρόν και όχι απόφαση».
Τόνισε, δε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα και ότι έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε στρατηγική σχέση, πως δεν πρέπει να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα και ότι αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος. «Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Όχθη ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμα του, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει». Συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος τώρα, πιστεύουμε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις