Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αεροπλάνα: Σε ποιες διαδρομές είναι συχνές οι αναταράξεις – Ποιες είναι οι χειρότερες

Αεροπλάνα: Σε ποιες διαδρομές είναι συχνές οι αναταράξεις – Ποιες είναι οι χειρότερες

Μετά τα απανωτά περιστατικά προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από τις αναταράξεις

Μια πτήση της Qatar Airways αντιμετώπισε αναταράξεις πάνω από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 επιβάτες και το πλήρωμα. Η πτήση από τη Ντόχα προς το Δουβλίνο προσγειώθηκε με ασφάλεια μετά το επεισόδιο, στο οποίο άνθρωποι «χτύπησαν στην οροφή» του αεροπλάνου.

Η είδηση έρχεται μόλις πέντε ημέρες μετά το θάνατο ενός 73χρονου Βρετανού επιβάτη και τον τραυματισμό άλλων 104 ατόμων, όταν πτήση της Singapore Airlines έπεσε σε ξαφνικές αναταράξεις πάνω από τη Μιανμάρ, με αποτέλεσμα να χάσει δραματικά ύψος.

Γνωρίζουμε ότι οι αναταράξεις είναι ένα συνηθισμένο μέρος των πτήσεων – αλλά κάποιες διαδρομές είναι πιο επιρρεπείς; Και πού είναι οι χειρότερες, αναρωτιέται σε σχετικό θέμα του ο Guardian.

Τι είναι οι αναταράξεις;

Οι αναταράξεις γίνονται αισθητές όταν ένα αεροπλάνο πετάει μέσα σε σχετικά διαταραγμένο αέρα, ο οποίος ευθύνεται για «απότομα πλάγια και κάθετα τραντάγματα», σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας. Οι αναταράξεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών κατά τη διάρκεια της πτήσης σε πλήρωμα και επιβάτες.

Ο οργανισμός ορίζει οκτώ τύπους αναταράξεων, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, των θερμικών, των μετωπικών και των «ορεινών κυμάτων», οι οποίοι κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες σοβαρότητας.

Πού είναι πιο συχνές;

Γενικά, αναταράξεις αναμένονται πάνω από ψηλά βουνά, ωκεανούς, τον ισημερινό και κατά την είσοδο σε ρεύματα πίδακα, σύμφωνα με τον Dr. Guido Carim Jr, επικεφαλής του Griffith Aviation στο Πανεπιστήμιο Griffith.

Όμως, οι αναταράξεις στον καθαρό αέρα – που συνήθως προκαλούνται από μια πολύ απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου – μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Φωτογραφία από την πτήση της Singapore Airlines που έχασε την ζωή του ο 73χρονος

«Μεγαλοπρεπώς πολύπλοκοι παράγοντες αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν αναταράξεις», λέει ο πρώην πιλότος προσθέτοντας ότι μπορούν να τις προκαλέσουν πυρκαγιές θάμνων. «Η τεχνολογία των ραντάρ για τον εντοπισμό των αναταράξεων βελτιώνεται, αλλά, παρά όλα τα όργανα επί του σκάφους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πού και πότε θα υπάρξουν αναταράξεις».

Τι τις προκαλεί;

Ο ίδιος έχει πετάξει σε διεθνή δρομολόγια πάνω από τις Άνδεις, όπου είναι υποχρεωτικό να ανάβεις την ένδειξη της ζώνης ασφαλείας όταν πλησιάζεις τα βουνά.

Ο κόλπος της Βεγγάλης κατά την περίοδο των μουσώνων είναι διαβόητα ταραχώδης, όπως και οι πτήσεις πάνω από τις Άλπεις -«αλλά, μερικές φορές δεν το αντιλαμβάνεσαι καν», είπε.

Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να κάνουν τις αναταράξεις ισχυρότερες, οπότε η πτήση από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιθανό να είναι πιο ανώμαλη από ό,τι η πτήση στην ίδια διαδρομή τον Δεκέμβριο, λέει.

Ποιες είναι οι πιο ταραχώδεις αεροπορικές διαδρομές στον κόσμο;

Ο σουηδικός ιστότοπος πρόβλεψης αναταράξεων Turbli χρησιμοποιεί δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ και το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πτήσεις πάνω από τις κορυφές των Άλπεων είναι συχνά ταραχώδεις

Οι πιο ταραχώδεις διαδρομές της το 2023 ήταν: Lanzhou προς Chengdu, Κίνα, Centrair προς Sendai, Ιαπωνία και Μιλάνο, Ιταλία προς Γενεύη, Ελβετία. Το Μιλάνο προς τη Ζυρίχη της Ελβετίας κατέλαβε τη 10η θέση.

Οι χειρότερες…

Οι χώρες με τις περισσότερες αναταράξεις για να πετάξει κανείς πάνω από αυτές, σύμφωνα με τον ιστότοπο, ήταν η Γαλλική Πολυνησία, τα Φίτζι, το Πακιστάν, η Ναμίμπια και η Ουρουγουάη. Ο Νότιος Ειρηνικός κατατάχθηκε ως ο πιο ταραχώδης ωκεανός για να πετάξει κανείς πάνω από αυτόν.

Τα στοιχεία του Αυστραλιανού Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 σημειώθηκαν 3.047 περιστατικά με εμπορικά αεροσκάφη. Από αυτά, τα 236 προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο