Διμερή συμφωνία υπέγραψαν Ρωσία και Ουζμπεκιστάν, με βάση την οποία η Μόσχα θα κατασκευάσει ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Τασκένδη, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της χώρας, Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ.

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν χαρακτήρισε το έργο «ζωτικής σημασίας», σημειώνοντας πως η χώρα του έχει μεγάλα αποθέματα ουρανίου. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του πως «θα κάνει τα πάντα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το εργοστάσιο στην αγορά πυρηνικής ενέργειας του Ουζμπεκιστάν». Δήλωσε, ακόμη, πως προτίθεται να αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα της κεντρικής Ασίας, κατόπιν του δικού της αιτήματος.

Αύξηση της επιρροής  με διπλωματία της ενέργειας

Σύμφωνα με το Associated Press, εάν εφαρμοστεί  αυτή η συμφωνία, το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα γίνει το πρώτο στην Κεντρική Ασία, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Την ίδια ώρα, το Ουζμπεκιστάν θα μπορεί να κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σε μια περίοδο που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εντείνονται.

Μικρότερο θα είναι το πυρηνικό εργοστάσιο από αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν. Ωστόσο, ο σκοπός του Βλαντιμίρ Πούτιν, να αυξήσεί την επιρροή του, επετεύχθη

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο την εταιρεία ενέργειας Rosatom, το εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί θα έχει έξι αντιδραστήρες, με συνολική ισχύ 330 μεγαβάτ.

Ωστόσο, οι δύο χώρες το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε συζητήσεις για τη δημιουργία μιας κατά πολύ μεγαλύτερης μονάδας, ισχύος 2,4 γιγαβάτ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό, γιατί αυτή η λύση δεν προχώρησε.