Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κούβα: Οι ΗΠΑ «μαλακώνουν» το εμπάργκο στο νησί της Καραϊβικής

Κούβα: Οι ΗΠΑ «μαλακώνουν» το εμπάργκο στο νησί της Καραϊβικής

To εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα γίνεται λιγότερο σκληρό, καθώς ανοίγουν τα αμερικανικά συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών για περίπου 11.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα σειρά ρυθμιστικών αλλαγών που θα επιτρέψουν να υπάρξει περισσότερη αμερικανική οικονομική υποστήριξη για τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κούβα, θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο και θα επεκτείνουν την πρόσβαση του κουβανικού λαού σε ορισμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέπουν σε μικρούς επιχειρηματίες στην υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση Κούβα, να ανοίγουν λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες και επαναφέρει επίσης την εξουσιοδότηση για τις λεγόμενες «συναλλαγές αντιστροφής», (U-turn transactions), μεταφορές κεφαλαίων που προέρχονται και τερματίζονται εκτός των ΗΠΑ, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του, όλα βήματα που θα βοηθήσουν τους Κουβανούς επιχειρηματίες να διεκπεραιώσουν πληρωμές και χρηματοδότηση.

Τα μέτρα θα επιτρέπουν επίσης σε Κουβανούς επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών που εδρεύουν στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις στο νησί. «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να υποστηρίξουμε την επέκταση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την επέκταση του επιχειρηματικού τομέα στην Κούβα», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

H παράνομη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ο λόγος της αλλαγής στάσης προς την Κούβα

Η αλλαγή της πολιτικής θα επιτρέψει στους ανεξάρτητους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα στην Κούβα να εισάγουν τρόφιμα, εξοπλισμό και άλλα αγαθά, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Θα διευκολύνει επίσης την αποστολή εμβασμάτων στην Κούβα και θα συμβάλει στην αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης από το νησί, πρόσθεσαν.

Τα νέα μέτρα θα εξαιρούν τους Κουβανούς αξιωματούχους, τους αξιωματικούς του στρατού και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τα οφέλη  για την κουβανική κυβέρνηση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ διατείνονται πως «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα πλήρως τις δεσμεύσεις του Μαΐου 2022 προς τον κουβανικό λαό. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου, επιχειρηματικού ιδιωτικού τομέα στην Κούβα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αξίες μας και αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στην Κούβα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Εν μέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζεται στους Κουβανοαμερικανούς, ώστε να κερδίσουν πολιτείες όπως η Φλόριντα, που ο Τραμπ με διαλεκτική όπως «Ο Μπάιντεν θα κάνει τις ΗΠΑ σοσιαλιστική χώρα» έχει ήδη στοχεύσει αυτό το ακροατήριο. Στις 15 Μαΐου οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Κούβα από την λίστα των χωρών «που δεν συνεργάζονται πλήρως σε ζητήματα τρομοκρατίας». Παρέμειναν στη λίστα το Ιράν, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα. Ταυτόχρονα είναι μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική επιρροή.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024