Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live από Γάζα/Ισραήλ: Νέες αιματηρές επιθέσεις στη Ράφα - Ανοίγει ο δρόμος για τα εντάλματα σύλληψης

Live από Γάζα/Ισραήλ: Νέες αιματηρές επιθέσεις στη Ράφα – Ανοίγει ο δρόμος για τα εντάλματα σύλληψης

Την ώρα που το Ισραήλ άλλαξε πόρισμα για την επίθεση στη Ράφα, οι ΗΠΑ δηλώνουν πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις προς το Δικαστήριο για εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών.

Ακάθεκτο συνεχίζει το Ισραήλ πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη τη Γάζα αλλά και στη Ράφα παρά τις σφοδρές επικρίσεις μετά την επίθεση που σκότωσε 45 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε υποτιθέμενη «ασφαλή» ζώνη.

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι η φωτιά στη Ράφα ήταν ατύχημα και προκλήθηκε από θραύσματα πυραύλου που έπεσαν σε δεξαμενή καυσίμων με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, να αντιτείνει ότι πρόκειται ίσως για το πιο βδελυρό περιστατικό του πολέμου μέχρι τώρα. Πλέον το αφήγημα άλλαξε, καθώς οι IDF ισχυρίζονται πως «χτύπησαν οπλισμό της Χαμάς, σε στρατόπεδο προσφύγων που δεν βρίσκονταν στην ασφαλή ζώνη».

Έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα ενώ σε μία σειρά από πόλεις ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ο Guardian αποκάλυψε σήμερα ότι η Μοσάντ επί δέκα χρόνια διεξάγει έναν «μυστικό πόλεμο» κατά του ΔΠΔ με παρακολουθήσεις και απειλές. Ανάμεσα σε άλλα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε το τηλέφωνο και όλες τις επικοινωνίες του εισαγγελέα του δικαστηρίου που ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν ώρες μετά τις αποκαλύψεις, ανέφερε πως δεν θα υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις εφόσον βγουν εντάλματα σύλληψης εναντίον των Ισραηλινών πολιτικών.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Κατάληψη σιδηροδρομικού σταθμού από διαδηλωτές στην Μπολόνια

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν σιδηροδρομικό σταθμό στην Μπολόνια της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου στη Γάζα.

Πλάνα τους δείχνουν πάνω στην αποβάθρα και στις ράγες να φωνάζουν συνθήματα και ν’ ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες.

05:30 «Τελειώστε τους», γράφει η Χέιλι σε ισραηλινή οβίδα

Η Νίκι Χέιλι, που απέτυχε να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, φωτογραφήθηκε να γράφει, «Τελειώστε τους», σε μια ισραηλινή οβίδα καθώς περιόδευε σε στρατιωτικές τοποθεσίες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο Ντάνι Ντάνον, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου και πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, δημοσίευσε τη φωτογραφία – η οποία τραβήχτηκε καθώς συνόδευε τη Χέιλι στην επίσκεψή της στα σύνορα – στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τελειώστε τους»! Αυτό έγραψε η φίλη μου η πρώην πρεσβευτής Νίκι Χέιλι», σημειώνει ο Ντάνον στην ανάρτησή του που δείχνει την πολιτικό των Ρεπουμπλικανών γονατισμένη να γράφει πάνω σε μια οβίδα πυροβολικού μ’ ένα μωβ μαρκαδόρο.

Η Χέιλι διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η θητεία της συνέπεσε με αυτήν του Ντάνον.

05:00 ΗΠΑ: «Βαθιά θλίψη» για τους θανάτους, πράσινο φως για νέες επιθέσεις

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τους θανάτους παλαιστινίων αμάχων στον ισραηλινό βομβαρδισμό την Κυριακή στη Ράφα, προσθέτοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ο ισραηλινός στρατός γι’ αυτή που οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «σφαγή», τονίζοντας πως θέλει να είναι «ταχεία και διαφανής».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να επιμένει» στις επαφές της με το Ισραήλ «στην υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των επιχειρήσεών του στους αμάχους και να μεγιστοποιήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς που την έχουν ανάγκη».

Και επανέλαβε την αμερικανική θέση πως το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονται για εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, όπως φαίνεται πως ήταν η περίπτωση εδώ, και η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από αμάχους στη Γάζα».

04:30 «Ισραήλ δολοφόνε, Μακρόν συνεργέ», φώναζαν στο Παρίσι

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ στο Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, για να διαδηλώσουν εναντίον των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Ράφα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Place de la République, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας, ήταν γεμάτη κόσμο. Στο άγαλμα στο κέντρο της τοποθετήθηκαν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που ανέγραφε «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Η εβραϊκή γαλλική ένωση για την ειρήνη (UJFP) πρόβαλε το σύνθημα «Εβραίοι και αντισιωνιστές, τασσόμαστε υπέρ ίσων δικαιωμάτων».

Συμπαγές πλήθος φώναζε ρυθμικά συνθήματα όπως «Ισραήλ δολοφόνε, Μακρόν συνεργέ», «Είμαστε όλοι τα παιδιά της Γάζας», «το Ισραήλ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης»…

Λάβαρα της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, άκρα αριστερά), του συνδικάτου Εργατική Δύναμη (FO) και της οργάνωσης Παλαιστινιακή Επανάσταση ανέμιζαν πάνω από το πλήθος.

04:00 «Καταγγέλλει τις συνεχείς γενοκτονικές σφαγές» η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει και καταγγέλλει τις συνεχείς γενοκτονικές σφαγές που διαπράττονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (…) εναντίον του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του βασιλείου που δημοσιοποιήθηκε στο Ριάντ.

Και στέκεται στο γεγονός πως «συνεχίζουν να στοχοποιούνται σκηνές ανυπεράσπιστων παλαιστίνιων προσφύγων» στη Ράφα.

Το βασίλειο καθιστά το Ισραήλ «απόλυτα υπεύθυνο γι’ αυτό που γίνεται στη Ράφα και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» και καταδικάζει τις «συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις όλων των διεθνών ανθρωπιστικών αποφάσεων, νόμων και κανόνων».

Αξιώνει η διεθνής κοινότητα «ν’ αναλάβει τις ευθύνες της», κάτι που σύμφωνα με τη σαουδαραβική διπλωματία είναι σήμερα πιο απαραίτητο «παρά ποτέ».

03:30 Πόσα απανθρακωμένα πτώματα θα χρειαστούν;

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για ν’ αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

02:57 Πλήρης διακοπή της επικοινωνίας και του διαδικτύου στη Ράφα αυτή τη στιγμή, καθώς το Ισραήλ επιμένει στις επιθέσεις και την εισβολή του

02:43 Για περισσότερο από μια εβδομάδα θα επισκευάζεται η πλωτή προβλήτα του αμερικανικού στρατού στη Γάζα

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα χρειαστούν πάνω από μία εβδομάδα για να επαναλάβουν τη λειτουργία του προσωρινού προβλήτα που κατασκεύασαν στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού καταστράφηκε λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει πρώτα να ανακτήσουν ένα τμήμα της προβλήτας και τέσσερα συνοδευτικά σκάφη του στρατού που αποκολλήθηκαν από την υπόλοιπη προβλήτα και προσάραξαν στις ακτές της Γάζας και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, λέει η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.

Ο κορμός της προβλήτας σε σχήμα Τ παραμένει αγκυροβολημένος στην ακτή της Γάζας, αλλά τώρα θα πρέπει να αφαιρεθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες και να ρυμουλκηθεί πίσω στο λιμάνι Ashdod του Ισραήλ, ώστε οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες να επισκευαστούν από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, λέει η Σινγκ.

«Η ανοικοδόμηση και η επισκευή της προβλήτας θα διαρκέσει τουλάχιστον πάνω από μία εβδομάδα και μετά την ολοκλήρωσή της θα πρέπει να αγκυροβολήσει εκ νέου στην ακτή της Γάζας», λέει, αρνούμενη να δώσει ακριβέστερο χρονοδιάγραμμα.

02:20 Η Φινλανδία «συντετριμμένη» από τους θανάτους από την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό της Ράφα

Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν λέει ότι όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με τις εντολές του Παγκόσμιου Δικαστηρίου.

«Συντετριμμένη από τις ειδήσεις από τη Ράφα για τα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν δεκάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

«Η Φινλανδία έχει παροτρύνει σταθερά το Ισραήλ να απέχει από επιθέσεις στη Ράφα με μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων. Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλα τα μέρη».

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, σημειώνοντας τον «τεράστιο κίνδυνο» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

01:52 Ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο αίτημα του για εντάλματα σύλληψης εναντίον των Νετανιάχου-Γκάλαντ

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λόγω του αιτήματος του εισαγγελέα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών για το ρόλο τους στον πόλεμο της Γάζας. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε απειλή που διατυπώθηκε από πολλούς επισήμους των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις κατά του ΔΠΔ είναι η σωστή προσέγγιση εδώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι θα πιέσουν για μέτρα κατά του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου που εδρεύει στη Χάγη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους αμερικανούς γερουσιαστές την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους για την επιβολή κυρώσεων στο δικαστήριο.

01:45 Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Ράφα: Γυναικολόγος

Η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) μοιράστηκε «σπαρακτικό» ηχητικό υλικό από μια γιατρό στο Ταλ ασ-Σουλτάν – το σημείο της σφαγής της Κυριακής.

«Φοβόμαστε για τους εαυτούς μας, για τα παιδιά μας», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ασφαλής χώρος εδώ μετά από αυτό που συνέβη με το κάψιμο των σκηνών».

01:43 Tο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει, δήλωσε ο Νικολά ντε Ριβιέρ απεσταλμένος της Γαλλίας στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις συζητήσεις και να αναλάβει δράση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη ο απεσταλμένος της Γαλλίας στον ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί απλώς να μιλάει, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει», δήλωσε ο Νικολά ντε Ριβιέρ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πριν από μια κλειστή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Τονίζοντας την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ο ντε Ριβιέρ υπενθύμισε ότι η Γαλλία κατήγγειλε την αεροπορική επιδρομή της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Είπε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Επισημαίνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας για την οικοδόμηση ενός κράτους για τους Παλαιστίνιους, ο ντε Ριβιέρ δήλωσε: «Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει ένα νέο ψήφισμα». Τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον του.

01:36 Η Αλγερία θα προτείνει δράση του ΟΗΕ για να «σταματήσουν οι δολοφονίες στη Ράφα

Η Αλγερία θα προτείνει σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσουν οι δολοφονίες στη Ράφα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά.

Τα σχόλια έρχονται μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου για τον καταστροφικό οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αλγερία θα κυκλοφορήσει σήμερα το απόγευμα ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Ράφα», δήλωσε ο Μπεντζαμά. «Θα είναι ένα σύντομο κείμενο, ένα αποφασιστικό κείμενο, για να σταματήσουν οι δολοφονίες στη Ράφα».

01:20 Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν στόχους στη δυτική επαρχία της Υεμένης

Το μέσο ενημέρωσης Al Masirah, που πρόσκειται στους Χούθι, αναφέρει ότι τα αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο επιδρομές στην περιοχή al-Jabanah, δυτικά της Hodeidah.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύουν θέσεις των Χούτι στην Υεμένη από τότε που οι αντάρτες άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντίθεση με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Νωρίτερα, πυραυλική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Η επίθεση σημειώθηκε στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Χοντέιντα, κοντά στον πορθμό Bab al-Mandeb, σύμφωνα με το κέντρο θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πλοίο «υπέστη ζημιές» κατά την επίθεση και αργότερα ανέφερε μια «πρόσκρουση στο νερό σε κοντινή απόσταση από το πλοίο», ανέφερε το UKMTO. «Το πλήρωμα αναφέρθηκε ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει για το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του». Σε δεύτερη επίθεση όμως, ένας ναυτικός αναφέρθηκε ως τραυματίας με χτύπημα στο κεφάλι.

01:00 Οι ακαδημαϊκοί στην Καλιφόρνια απεργούν σε υποστήριξη των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Η διχόνοια από τη βίαιη επίθεση του όχλου τον περασμένο μήνα εναντίον φιλοπαλαιστινιακών φοιτητών και ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, φούντωσε ξανά την Τρίτη, καθώς οι ακαδημαϊκοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση του UCLA στο περιστατικό.

Οι συνδικαλισμένοι ακαδημαϊκοί ερευνητές, μεταπτυχιακοί βοηθοί διδασκαλίας και μεταδιδακτορικοί υπότροφοι στο UCLA αποχώρησαν από την εργασία τους λόγω των αθέμιτων εργασιακών πρακτικών που θεωρούν ότι εφαρμόζει το πανεπιστήμιο στο χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν οι διοργανωτές. Μαζί τους ενώθηκαν συνάδελφοι ακαδημαϊκοί εργαζόμενοι σε δύο άλλες πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – το UC Davis κοντά στο Σακραμέντο και το UC Santa Cruz, όπου η απεργία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 20 Μαΐου.

Η απεργία οργανώθηκε από το συνδικάτο United Auto Workers Local 4811, το οποίο εκπροσωπεί συνολικά περίπου 48.000 μη μόνιμους ακαδημαϊκούς υπαλλήλους σε 10 πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley.

Η τοπική οργάνωση UAW περιλαμβάνει περίπου 6.400 ακαδημαϊκούς εργαζόμενους στο UCLA, 5.700 στο Davis και περίπου 2.000 στη Santa Cruz. Εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε ότι «χιλιάδες» είχαν συμμετάσχει στην απεργία από τη Δευτέρα, παραμένοντας στην εργασία τους, αν και λιγότεροι από 200 εθεάθησαν να παρευρίσκονται σε συγκέντρωση το μεσημέρι στην πανεπιστημιούπολη του UCLA.

Η επεκτεινόμενη στάση εργασίας σηματοδοτεί την πρώτη διαμαρτυρία που υποστηρίζεται από το συνδικάτο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων υπό την ηγεσία φοιτητών σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων δήλωσαν ότι ένα σημαντικό κίνητρο για την απεργία ήταν η μεταχείριση 210 ατόμων που συνελήφθησαν στον τόπο μιας κατασκήνωσης διαμαρτυρίας για την παλαιστινιακή αλληλεγγύη που ξηλώθηκε από την αστυνομία στο UCLA στις 2 Μαΐου. Περίπου 24 ώρες νωρίτερα, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μια ομάδα μασκοφόρων επιτιθέμενων οπλισμένων με ξύλα και ρόπαλα επιτέθηκε στον καταυλισμό και τους καταληψίες του, προκαλώντας μια αιματηρή σύγκρουση που κράτησε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν η αστυνομία επέμβει για να καταστείλει την αναταραχή.

00:36 Στην δεύτερη επίθεση στο πλοίο, ναυτικός χτύπησε στο κεφάλι

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στην δεύτερη επίθεση των Χούθι στο ίδιο πλοίο, το Laax ένα μέλος του πληρώματος, χτύπησε στο κεφάλι.

00:23 Φορτηγό πλοίο υπέστη ζημιές κοντά στην Υεμένη από δύο πυραυλικές επιθέσεις, λένε πηγές ασφαλείας

Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου που ήδη έπαιρνε νερό μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης την Τρίτη, ανέφερε περαιτέρω ζημιές από ένα δεύτερο πλήγμα, δήλωσε την Τρίτη η United Kingdom Maritime Trade Operations. Πηγές ναυτικής ασφάλειας και ναυτιλιακές πηγές νωρίτερα μέσα στην ημέρα αναγνώρισαν το πλοίο ως το Laax με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι οργάνωση και ντε φάκτο κυβέρνηση της Υεμένης, η Ανσάρ Αλλάχ ή Χούθι, έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 50 επιθέσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, σε μια κίνηση αλληλεγγύης,  προς τους Παλαιστίνιους. Έκτοτε έχουν επεκταθεί στον Ινδικό Ωκεανό. Οι Χούθι έχουν βυθίσει ένα πλοίο, έχουν καταλάβει ένα άλλο πλοίο, έχουν σκοτώσει δύο μέλη του πληρώματος και έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία αναγκάζοντας τα πλοία να αποφεύγουν την κοντινή διώρυγα του Σουέζ και να ανακατευθύνουν το εμπόριο γύρω από την Αφρική.

Τα μέλη του πληρώματος που εμπλέκονται στις επιθέσεις της Τρίτης είναι ασφαλή και το πλοίο τους προχωρά στον επόμενο λιμένα προσέγγισής του, ανέφερε ο βρετανικός οργανισμός ναυτικής ασφάλειας στην επικαιροποιημένη έκθεση συμβάντος. Το επόμενο προγραμματισμένο λιμάνι προσέγγισης του πλοίου ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι πρόσθετες ζημιές σημειώθηκαν 33 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Al Mukha, στην Υεμένη, αναφέρει η έκθεση.

Το Laax εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίτερα την Τρίτη, λέγοντας ότι είχε υποστεί ζημιά στο αμπάρι του φορτίου και έπαιρνε νερό περίπου 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της πόλης-λιμάνι της Υεμένης Χοντέιντα, ανέφερε η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey. Το πλοίο είχε εκπέμψει σήμα πως έχει ένοπλους φρουρούς, πιθανόν για να αποτρέψει πιθανό ρεσάλτο.

Το πλοίο κατευθύνεται στα ΗΑΕ για έλεγχο. Δεν υπήρχαν Έλληνες στο πλήρωμα, όμως όλοι οι ναυτικοί είναι ασφαλείς.

00:00 To Μεξικό ζητά να πάρει τον λόγο στον φάκελο που άνοιξε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο

Επικαλούμενο το άρθρο 63 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, το Μεξικό κατέθεσε δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

23:54 Σκληρές δηλώσεις του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων: «Τόσο αμερικανική γενοκτονία όσο και ισραηλινή»

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων – CAIR καταδίκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή συνεχίζει να συμπαρίσταται στο Ισραήλ μετά την επίθεση εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι.

«Μέρα με τη μέρα, σφαγή με τη σφαγή, και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να στέλνει τις βόμβες στην ακροδεξιά, ανοιχτά γενοκτονική ισραηλινή κυβέρνηση, τις οποίες χρησιμοποιεί για να σφάζει παιδιά από την Παλαιστίνη, γυναίκες, ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφους, διεθνείς εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ασθενείς και ηλικιωμένους, και συνεχίζει να προστατεύει το Ισραήλ από τη διεθνή λογοδοσία», δήλωσε ο Νιχάντ Αουάντ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR.

«Αυτή η γενοκτονική κτηνωδία, η οποία αποκαλύπτεται καθημερινά από σωρούς απανθρακωμένων και διαμελισμένων Παλαιστινίων αμάχων, πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς, εξαιτίας της επιμονής του προέδρου Μπάιντεν να στείλει περισσότερες βόμβες για να επιτρέψει τα εγκλήματα πολέμου του Νετανιάχου στη Ράφα, αυτή είναι τώρα τόσο μια αμερικανική γενοκτονία όσο και μια ισραηλινή γενοκτονία».

23:35 Δηλώσεις της Χαμάς για την αποχώρηση από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

«Το πέρασμα της Ράφα πρέπει να επιστρέψει στην προηγούμενη διοίκησή του και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επιστρέψει στο πέρασμα, ούτε στον Ματζίντ Φαράτζ (επικεφαλής της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών), ούτε στην εξουσία του και δεν θα υπάρξει επιστροφή στις διαπραγματεύσεις αν το πέρασμα δεν ανοίξει ξανά και υπό την προηγούμενη διοίκησή του», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν μια ομάδα σκηνών στη δυτική Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα. Η πηγή πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή «ενός σταδίου» και «ενός συνόλου διαδικασιών».

«Μετά από οκτώ μήνες μάταιων διαπραγματεύσεων και με συνεχείς σφαγές… δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή αναθεώρηση του υπογεγραμμένου εγγράφου ή συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειές του», δήλωσε η πηγή.

«Πρέπει πρώτα το Ισραήλ να σταματήσει τις σφαγές, να φύγει από το πέρασμα της Ράφα, να σταματήσει την επιθετικότητα και μετά μπορούμε να μιλήσουμε. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξουν συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα εδώ.

23:31 Το Ισραήλ στοχεύει τη δυτική Ράφα καθώς επεκτείνουν την επιχείρηση εδάφους -16 νεκροί, οι 7 σε σκηνή δίπλα σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Βολές έπληξαν τη δυτική συνοικία Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άτομα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική άμυνα και την παλαιστινιακή κοινωνία της Ερυθράς Ημισελήνου.

Επτά από τους νεκρούς βρίσκονταν σε σκηνές δίπλα σε μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 200 μέτρα από το σημείο των αεροπορικών επιδρομών και των φονικών πυρών που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

«Ήταν μια νύχτα φρίκης», δήλωσε ο Αμπντέλ-Ραχμάν Αμπού Ισμαήλ, ένας Παλαιστίνιος από την πόλη της Γάζας που έχει καταφύγει στο Ταλ ασ-Σουλτάν από τον Δεκέμβριο. Είπε ότι άκουσε «συνεχείς ήχους» εκρήξεων κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Τρίτη, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Ο Αμπού Ισμαήλ είπε ότι του θύμισε την ισραηλινή εισβολή στη γειτονιά του, τη Σουτζάιγια στην Πόλη της Γάζας, όπου το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών πριν στείλει χερσαίες δυνάμεις στα τέλη του 2023. «Το έχουμε ξαναδεί αυτό», είπε.

23:23 Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη νότια πόλη Ράφα της Γάζας από τότε που το Ισραήλ άρχισε να εισβάλλει στην πόλη στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Ζιλιέτ Τουμά , εκπρόσωπος της UNRWA, δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ ότι οι ομάδες της υπηρεσίας επί τόπου ότι υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή βόρεια της Ράφα όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ καθώς και τα γραφεία της UNRWA.

«Οι άνθρωποι είναι απολύτως τρομοκρατημένοι», λέει η Τουμά στη βιντεοσκοπημένη ενημέρωση από την Ιορδανία. «Πολλοί άνθρωποι φεύγουν προς το αλ-Μαουάσι (σ.σ. σημερινός στόχος της επίθεσης με τους 21 νεκρούς) και επίσης φεύγουν προς τις μεσαίες περιοχές (σ.σ. στο κέντρο της Γάζας), συμπεριλαμβανομένης της Deir al-Balah».

Η Τουμά λέει ότι μόλις πάνω από 200 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες έχουν παραληφθεί για να παραδοθούν σε όσους έχουν ανάγκη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κάτι που η ίδια αποκαλεί «σταγόνα στον ωκεανό εν μέσω των ανθρωπιστικών αναγκών των ανθρώπων».

23:10 Λευκός Οίκος: Τα περιστατικά στη Ράφα δεν θα ωθήσουν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι κανένα από τα επεισόδια της Κυριακής ή της Τρίτης στη Ράφα δεν θα ωθήσει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

23:07 Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις σε υποκαταστήματα της JP Morgan Chase

Το υποκατάστημα Λονδίνου της τράπεζας.

Στα πλαίσια μιας παγκόσμιας διαρκούς εκστρατείας με στόχο τους επενδυτές της Elbit Systems, οι επενδυτές έχουν μειώσει τις συμμετοχές τους στη μεγαλύτερη εταιρεία όπλων.

Η Scotiabank μείωσε την έκθεσή της στην Elbit από 402 εκατ. δολάρια σε 237 εκατ. δολάρια, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 4,2% των μετοχών της Elbit. Εν τω μεταξύ, η JP Morgan Chase μείωσε την επένδυσή της στην Elbit Systems κατά 70%, από 54 εκατ. δολάρια σε 16 εκατ. δολάρια.

Από τον Ιανουάριο, η μετοχή της Elbit έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6%, ενώ ακτιβιστές στον Καναδά, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στοχοποίησαν ανελέητα τη Scotiabank και την JP Morgan Chase λόγω των επενδύσεών τους στην Elbit, διαβεβαιώνοντας ότι η δράση τους δεν θα σταματήσει μέχρι να #ShutElbitDown.

Αναρχικοί στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, έβαλαν στόχο την Chase Bank χθες τα ξημερώματα και σήμερα ανέλαβαν την ευθύνη.

Στο κείμενο ανάληψης της ευθύνης έγραψαν: «Δεν θα σταματήσουμε τις επιθέσεις μας σε καμία τράπεζα μέχρι να καταστραφεί εντελώς ο καπιταλισμός, αλλά η συνεργασία με την Elbit είναι ένας γρήγορος τρόπος για να γίνεις στόχος υψηλής προτεραιότητας. Προς τους εξεγερμένους και τους επαναστάτες μέσα στις κατασκηνώσεις και τα κτίρια απελευθέρωσης: τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα συνεχίζονται, οι στόχοι είναι παντού».

22:50 Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα για τις επιθέσεις στη Ράφα

«Η σφαγή στη Ράφα επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα και την προδοσία του ισραηλινού εχθρού. Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό χωρίς αξίες και ηθική, χειρότερο από τους Ναζί. Κάποιοι πιστεύουν ότι η διεθνής κοινότητα θα προστατεύσει τον Λίβανο, αλλά η Γάζα τους απαντά δείχνοντας ότι μόνο τα όπλα, η αντίσταση και το θάρρος μας θα μας προστατεύσουν» είπε ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ.

22:43 Τι συνέβη στη δεύτερη μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα;

Δεκατρείς από τους 21 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ κατά την αεροπορική επιδρομή στη λεγόμενη «ασφαλή περιοχή» του αλ-Μαβάσι ήταν γυναίκες και κορίτσια.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση από την Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άλλοι. Πολλά καταφύγια τυλίχθηκαν στις φλόγες με τους ενοίκους τους να βρίσκονται ακόμα μέσα.

22:37 Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, η τρέχουσα ισραηλινή πρόταση «δεν θα αποδώσει»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και ότι το Ισραήλ έστειλε στις χώρες που μεσολαβούν ένα επικαιροποιημένο έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη στάση του για την επίτευξη συμφωνίας τις τελευταίες 24 ώρες.

Η πρόταση περιλαμβάνει μια ευελιξία από την πλευρά του Ισραήλ σε ορισμένα στοιχεία, όπως ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας και η διάρκεια της εκεχειρίας που θα συνοδεύει την κίνηση. Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει το κύριο αίτημα της Χαμάς – τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων από τις πόλεις της.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τις λεπτομέρειες δήλωσε στη Haaretz ότι η τρέχουσα ισραηλινή πρόταση «δεν θα προσφέρει τα αγαθά (σ.σ. αναμενόμενα)». Όπως λέει, «δεν θα υπάρξει συμφωνία όσο το Ισραήλ αρνείται να σταματήσει τις μάχες. Όλες οι αναφορές για «ισραηλινή ευελιξία» δεν παραπέμπουν σε καμία πραγματική πρόοδο ή δυνατότητα επιστροφής των ομήρων στα σπίτια τους».

«Για να βγουν οι συνομιλίες από αυτό το αδιέξοδο, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αναδιπλωθεί, ή ο Σινουάρ θα πρέπει απροσδόκητα να κατέβει από το δέντρο του (σ.σ. να χαμηλώσει τις προσδοκίες του – )», προσθέτει.

22:25 Ο Μακρόν λέει ότι «η Γαλλία και η Αλγερία συνεργάζονται για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η χώρα του συνεργάζεται με την Αλγερία για «ένα κοινό ψήφισμα» σχετικά με τη Γάζα, προκειμένου να προωθηθεί η κατάπαυση του πυρός και να αντιμετωπιστεί η απελπιστική ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Η Γαλλία υποστηρίζει το αίτημα της Αλγερίας για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Ράφα, λέει.

Η απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική», λέει ο Μακρόν, μιλώντας στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας, κατά την τρίτη ημέρα της κρατικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ενεργά για μια ειρηνική λύση, είναι εφικτή με πολιτική βούληση», προσθέτει ο Μακρόν. Λέει ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα εργαστούν τις «επόμενες ώρες και ημέρες» για να πείσουν «όλους τους εταίρους μας» σχετικά με την πρόταση λύσης.

22:18 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι η «φρίκη» στη Γάζα πρέπει να σταματήσει

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στις 26 Μαΐου στη Ράφα και κάλεσε να σταματήσει αμέσως «η φρίκη και τα δεινά».

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιτρέψουν, να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και όλα τα σημεία διέλευσης πρέπει να είναι ανοικτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες Στεφάν Ντούτζαριτς.

22:08 Η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ Νίκι Χέιλι στο Ισραήλ: Έγραψε με μαρκαδόρο σε πύραυλο «Τελειώστε τους»

H Νίκι Χέιλι πιθανή αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ και χρηματοδοτούμενη από το Ισραήλ για την καμπάνια της (σ.σ. Φέρεται να έχει πάρει περίπου 1,5 εκάτ. δολάρια έως τις 20 Μαρτίου), ανέγραψε «Finish Them» ή «Τελειώστε τους» στις οβίδες που πρόκειται να ρίξει ο Ισραηλινός στρατός στη Ράφα. Η Χέιλι έχει υπάρξει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

21:58 Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ανέφερε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την επίθεση στη Ράφα ως «περιορισμένη επιχείρηση»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε την Τρίτη, όπως μεταφέρει η Haaretz, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την επίθεση των IDF στη Ράφα ως «περιορισμένη επιχείρηση» και σημείωσε ότι «η βοήθεια ασφαλείας συνεχίζει να ρέει». Καμία από τις δύο πληροφορίες δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

21:50 Ο βομβαρδισμός του καταυλισμού στη Ράφα είναι «τραγικός» λέει ο καγκελάριος Σόλτς

Ο καγκελάριος δηλώνει ότι η έρευνα για την επίθεση είναι «σωστή και αναγκαία». «Έχουμε επανειλημμένα ταχθεί κατά μιας επίγειας επίθεσης. Ο άμαχος πληθυσμός δεν μπορεί να προστατευθεί επαρκώς με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς στο Χ.

Το 2023 όπως μεταφέρει το Al Jazeera, η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ (354,5 εκατ. δολάρια), δεκαπλασιασμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρέχοντας το 30% των όπλων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 99 τοις εκατό των όπλων του Ισραήλ προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, με την τελευταία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής.

21:37 Η ισραηλινή Κνεσέτ εγκρίνει την παράταση της προσωρινής διαταγής που επιτρέπει την κράτηση κρατουμένων σε υπερπλήρεις χώρους

Η Κνεσέτ ενέκρινε την παράταση, μέχρι το τέλος του έτους, μιας προσωρινής διαταγής που επιτρέπει στους κρατούμενους να κρατούνται σε συνθήκες που υπερβαίνουν τον ελάχιστο επιτρεπόμενο χώρο διαβίωσης στις φυλακές. 13 μέλη της Κνέσετ υποστήριξαν την πρόταση και επτά τάχθηκαν κατά, όπως μεταφέρει η Haaretz.

Μια περίληψη της πρότασης διαταγής αναφέρει ότι, από την έναρξη του πολέμου μέχρι τις 9 Μαΐου 2024, ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά περισσότερους από 4.800, ανήλθε εκείνη την ημέρα σε 21.163 κρατούμενους.

«Αυτή η απότομη αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οδήγησε σε οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές, η οποία απαιτεί, όπως αναφέρθηκε, τη συνεχή παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την προσαρμογή του νόμου στη νέα κατάσταση με την οποία καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος στο σύνολό του και η υπηρεσία φυλακών ειδικότερα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή επιπλέον κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας, μέχρι να ωριμάσουν πρόσθετες λύσεις», αναφέρεται στην πρόταση.

Μέσω αυτού του νόμου αντί να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης ή να μειώσουν τους αριθμούς των συλληφθέντων με διοικητική κράτηση χωρίς απόδοση κατηγορίας, προτίμησαν να νομοθετήσουν μια διαταγή που «νομιμοποιεί» την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

21:16 Επτά Ισραηλινοί αστυνομικοί κατηγορούνται πως χάραξαν το Αστέρι του Δαβίδ σε πρόσωπο Παλαιστινίου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν τον πόλεμο

Το Τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας του Ισραήλ-DIPI αναφέρει ότι έχει ειδοποιήσει 7 αστυνομικούς ότι θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για ένα περιστατικό του Αυγούστου του 2023 που φέρεται να αφορά αστυνομική βία εναντίον ενός κατοίκου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του DIPI, οι επτά αστυνομικοί πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη με διάφορες κατηγορίες για κακοποίηση ανήμπορου ατόμου, βαριά επίθεση, παρεμπόδιση ανακριτικών διαδικασιών και κατάχρηση εξουσίας.

Στο περιστατικό του Αυγούστου του 2023, ο Παλαιστίνιος Arwah Sheikh Ali από την Ανατολική Ιερουσαλήμ λέει ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν και του χάραξαν στο πρόσωπο ένα αστέρι του Δαβίδ, ενώ τον συνέλαβαν ως ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί κατηγορήθηκαν επίσης ότι έσβησαν το υλικό της σύλληψης.

21:12 Αλλαγή της στάσης του Ισραήλ για το χτύπημα στη Ράφα

Οι IDF δήλωσαν σε παραλλαγή της χθεσινής τους ανακοίνωσης, ότι μια «δευτερογενής έκρηξη που προκλήθηκε από το αρχικό χτύπημα σε μια περιοχή εκτός της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης προκάλεσε πυρκαγιά που οδήγησε σε πολλούς θανάτους αμάχων» και ότι «πιθανότατα προκλήθηκε από αποθηκευμένα πυρομαχικά ή όπλα της Χαμάς στην περιοχή».

Χθες είχαν αναφέρει με βεβαιότητα πως «οι βόμβες έπεσαν 40 μέτρα μακριά από τον καταυλισμό» και πως «θραύσματα» καρφώθηκαν σε ντεπόζιτο με καύσιμα και ξεκίνησαν τη φωτιά.

21:01 Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, λέει ότι η λέξη «τραγικό» δεν περιγράφει τις συνέπειες των χτυπημάτων στη Ράφα

Σε ερώτηση από παρευρισκόμενο σε ομιλία της σχετικά με το χτύπημα του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο στη Ράφα, το οποίο φέρεται να σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους πολίτες, απάντησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Σύμφωνα με τους Times of Israel απάντησε πως «Η λέξη τραγικό δεν αρχίζει καν να το περιγράφει».

20:50 Η έρευνα για το χτύπημα του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να γίνει «γρήγορα» λέει ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Κυριακής που σκότωσε 45 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό με σκηνές για τους εσωτερικά εκτοπισμένους είναι «πολύ ανησυχητική».

Το Ισραήλ συνέχισε την επίθεσή του στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, παρά την απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και το διέταξε να σταματήσει αμέσως.

Είκοσι ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 12 από αυτούς γυναίκες, και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι δυτικά της Ράφα την Τρίτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι ιατρικοί αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ διέψευσε ότι έπληξε την περιοχή την Τρίτη.

20:30 H επίθεση των ισραηλινών τανκς εναντίον αμάχων σε σκηνές έγινε σε ζώνη εκκένωσης – Δώδεκα νεκρές γυναίκες ανάμεσά τους

Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν έναν καταυλισμό σκηνών σε μια περιοχή εκκένωσης δυτικά της Ράφα και σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας, ενώ προωθήθηκαν στην καρδιά της νότιας πόλης της Γάζας για πρώτη φορά μετά από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών.

Δύο ημέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε έναν άλλο καταυλισμό που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας δήλωσαν ότι τέσσερα βλήματα τεθωρακισμένων έπληξαν ένα σύμπλεγμα σκηνών στην Αλ Μαουάσι, μια παράκτια λωρίδα στην οποία το Ισραήλ είχε συμβουλεύσει τους πολίτες στη Ράφα να μετακινηθούν για ασφάλεια.

Οι IDF αναφέρουν πως δεν έχουν καμία γνώση του περιστατικού.

20:25 Ο Ερυθρός Σταυρός αφηγείται τη «φρίκη» των συνεπειών της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μια εισροή ασθενών με σοβαρά τραύματα και εγκαύματα από την αεροπορική επιδρομή έφτασε στο νοσοκομείο πεδίου του το βράδυ της Κυριακής, που χρειάζονταν απεγνωσμένα θεραπεία.

«Ζήσαμε από πρώτο χέρι τη φρίκη αυτού του πολέμου, βλέποντας τους τρομερούς τραυματισμούς και τους θανάτους. Είχαμε ένα περιστατικό μαζικών απωλειών με περίπου 30 ασθενείς, επτά από τους οποίους βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με μαζική αιμορραγία. Εννέα ασθενείς είχαν φρικτές ορθοπεδικές κακώσεις και περίπου 18 τραυματίες», δήλωσε ο ανώτερος ιατρός Sandy Inglis.

20:16 Ανοίγει ζήτημα Λιβάνου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει στους στρατιώτες των IDF στο βορρά ότι το Ισραήλ δεσμεύεται να επιστρέψει τους κατοίκους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Δεσμευόμαστε -τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα- να επιστρέψουμε τους κατοίκους με ασφάλεια στις κοινότητές τους και στα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και δεν τον παραχωρούμε», φέρεται να είπε στους στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση του τμήματος πληροφοριών της βόρειας περιφέρειας των IDF, όπως μετέφεραν οι times of Israel.

20:00 Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις παραδόσεις βοήθειας μέσω της προβλήτας της Γάζας αφού υπέστη ζημιές από τις καιρικές συνθήκες

Επιβεβαιώνεται πως τμήμα της προβλήτας του αμερικανικού στρατού στις ακτές της Γάζας έχει αποκολληθεί, καθιστώντας την προσωρινά μη λειτουργική, λένε δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο τελευταίο πλήγμα στις προσπάθειες να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η κακοκαιρία πιστεύεται ότι ήταν ο λόγος που το τμήμα έσπασε. Δεν λένε πόσο μεγάλο είναι το κομμάτι ενώ δεν έκαναν εικασίες για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ξαναρχίσει να λειτουργεί η προβλήτα.

Από τότε που άρχισε να λειτουργεί η προβλήτα, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μεταφέρει 137 φορτηγά με βοήθεια από την προβλήτα – το ισοδύναμο 900 μετρικών τόνων – σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Στην ίδια προβλήτα 3 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία της, βάσει των προβλεπόμενων προδιαγραφών.

19:41 «Δεν μπορούν να καταδικαστούν να είναι αιώνια πρόσφυγες» λέει η Ισπανία για τους Παλαιστινίους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δηλώνει ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι για τη «δικαιοσύνη» του λαού της Παλαιστίνης.

«Έχουμε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ως πλήρες έθνος μεταξύ της διεθνούς κοινότητας – με όλα τα δικαιώματα της κρατικής υπόστασης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε στο Al Jazeera από τη Μαδρίτη.

«Φυσικά, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος που θα έχει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη κάτω από μία ενιαία Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα έχει τη συνέχεια της επικράτειας και, ως εκ τούτου, [θα] συνδέεται με διάδρομο με έξοδο στη θάλασσα και λιμάνι στη Γάζα και πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε ο Αλβάρες.

«Η αναγνώριση σήμερα είναι για τη δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν μπορεί να καταδικαστεί να είναι αιωνίως προσφυγικός λαός».

19:22 Ακτιβιστές της Palestine Action Scotland έκοψαν τα καλώδια διαδικτύου του εργοστασίου της Leonardo UK στο Εδιμβούργο η οποία παράγει laser σκόπευσης για τα F-35 του Ισραήλ

Η Palestine Action αναφέρει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαΐου, μια ομάδα ακτιβιστών της σαμποτάρισε μια εταιρεία όπλων που προμηθεύει το Ισραήλ. «Άνοιξαν το κουτί με τα καλώδια, έκοψαν τα καλώδια του διαδικτύου, ψέκασαν διογκωτικό αφρό στο εσωτερικό του κουτιού και ζωγράφισαν με σπρέι στο καπάκι του “stop Arming Israel”. Οι ομάδες προσθέτουν ότι στο μπροστινό μέρος του εργοστασίου «άλλοι ψέκασαν με μπογιά την οθόνη του μαχητικού αεροσκάφους για να συμβολίσουν τον ρόλο της εταιρείας στο να χυθεί αίμα Παλαιστινίων».

Η Leonardo UK είναι υποκατάστημα του μεγαλύτερου κατασκευαστή όπλων στην Ιταλία, ο οποίος ανήκει κατά 30% στην ιταλική κυβέρνηση. Το εργοστάσιο όπλων της Leonardo στο Εδιμβούργο ειδικεύεται σε αυτό που αποκαλεί «στρατιωτικά λέιζερ υψηλής ενέργειας», τα οποία προσαρμόζονται σε μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία το Ισραήλ χρησιμοποιεί εκτενώς για τον βομβαρδισμό της Γάζας. Η Leonardo προμηθεύει επίσης το Ισραήλ με αεροσκάφη Aermacchi M-346 και εξαρτήματα για τα επιθετικά του ελικόπτερα Apache, ενώ επωφελείται από χρηματοδότηση εκατομμυρίων από το Scottish Enterprise, σύμφωνα με την Palestine Action.

19:07 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδοκιμάζει τη διακοπή της μεταφοράς ασθενών από τη Γάζα εδώ και 3 εβδομάδες

Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν γιατί η μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα πριν από τρείς εβδομάδες, δήλωσε σήμερα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ ζητεί εδώ και καιρό μια πρόσβαση που θα επιτρέπει την απομάκρυνση περισσοτέρων βαριά ασθενών ή τραυματιών από το παλαιστινιακό έδαφος που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ελάχιστοι έως τώρα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου να βομβαρδίζει την πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «όλες οι μεταφορές ασθενών σταμάτησαν απότομα», που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας την ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, 50 με 100 άνθρωποι έβγαιναν καθημερινά από τη Γάζα για να λάβουν πολυσύνθετες θεραπείες, κυρίως για τον καρκίνο, οι οποίες δεν παρέχονταν στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έφυγαν απλά γιατί άρχισε η σύγκρουση, χρειάζονται επομένως παρακολούθηση», δήλωσε η Χάρις στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Καθώς οι υγειονομικές υποδομές της Γάζας έχουν καταστραφεί, ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων έχει ανάγκη να φύγει για να έχει πρόσβαση σε θεραπείες (χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση…) , τις οποίες μπορούσε να έχει νωρίτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.

Εξάλλου χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τον πόλεμο, πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται», δήλωσε η Χάρις. Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Από τότε που σταμάτησε εντελώς η μεταφορά ασθενών από τη Γάζα στις 8 Μαΐου, προστέθηκαν σε αυτούς άλλοι χίλιοι ασθενείς βαριά άρρωστοι ή τραυματίες, δήλωσε η Χάρις.

Πριν τη διακοπή αυτή, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 μεταφορές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος πριν από σχεδόν οκτώ μήνες. Μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να μεταφερθούν, διευκρίνισε η Χάρις.

Ο πόλεμος άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση στο ισραηλινό έδαφος μαχητών της Χαμάς που εισχώρησαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε καταστροφική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας όπου η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, πήρε την εξουσία το 2007.

Τουλάχιστον 35.800 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας, του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

19:05 Bουλευτής της ριζοσπαστικής Aριστεράς σήκωσε μια παλαιστινιακή σημαία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ένας βουλευτής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise- LFI- ριζοσπαστική αριστερά), ο Σεμπαστιάν Ντελογκί, σήκωσε σήμερα στο Παρίσι, μέσα στη γαλλική εθνοσυνέλευση, μια παλαιστινιακή σημαία, κατά τη διάρκεια μια ερώτησης προς την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 15 ημέρες.

Το περιστατικό συνέβη καθώς ο υφυπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ απαντούσε σε μια ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον μαχητών της Χαμάς έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας λόγω των μεγάλων απωλειών σε ζωές αμάχων.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, εκλεγείσα με το κυβερνητικό κόμμα, έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη» συμπεριφορά. Μπροστά στην αναταραχή που προκλήθηκε, ανέστειλε τη συνεδρίαση.

Όταν επέστρεψε στην αίθουσα, η Μπράουν-Πιβέ ανακοίνωσε πως συγκαλεί «αμέσως» μία συνεδρίαση για να «αποφασίσει για την περίπτωση του Ντελογκί». Για την ενέργειά του, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αποκλείστηκε 15 ημέρες από την Εθνοσυνέλευση.

Ο κανονισμός της βουλής της Γαλλίας προβλέπει κυρώσεις σε βάρος κάθε μέλους «που επιδίδεται σε ενέργειες που διαταράσσουν την τάξη ή που προκαλεί μια ταραχώδη σκηνή».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Ντελογκί επιβεβαίωσε ότι η ενέργειά του ήταν μια «προσωπική πρωτοβουλία». Έλαβε χώρα την ημέρα που τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αναγνώρισαν επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ερωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Γαλλίας επί του θέματος, όμως απέφυγε να απαντήσει.

«Ναι ή όχι, η γαλλική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει εντέλει το Κράτος της Παλαιστίνης;» τον ρώτησε η επικεφαλής των Οικολόγων Σιριέλ Σατελέν.

Το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει θέσει το θέμα του πολέμου στη Γάζα που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των Ευρωεκλογών.

«Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τις φωνές της ειρήνης παντού, πάντα», έγραψε αργότερα το κόμμα LFI σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, όπου και ανήρτησε ένα βίντεο με το περιστατικό.

18:21 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει «σφαγή» το νέο πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα – Ο ισραηλινός στρατός «δεν γνωρίζει» το περιστατικό

«Σφαγή» χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα. Το ΔΔ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα σε μια τοποθεσία με σκηνές όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στη δυτική Ράφα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γάζας ανέφεραν ότι τέσσερις οβίδες αρμάτων μάχης έπληξαν σκηνές στο Αλ Μαουάσι, μια παράκτια περιοχή στην οποία το Ισραήλ είχε προτρέψει τους αμάχους να μετακινηθούν για την ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον θύλακα. Ο Μουχάμαντ Αλ Μουγάιρ, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι από αυτό το «πλήγμα των κατοχικών (δυνάμεων) με στόχο τις σκηνές εκτοπισμένων στα δυτικά της Ράφα». Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αυτό το περιστατικό».

Σκληρές εικόνες από τον τόπο της σφαγής:

Την ίδια στιγμή, κι ενώ άπαντες διερωτώνται για πόσο ακόμη θα κωφεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Sky News αναρωτιέται κι επιχειρεί ν’ απαντήσει στο ερώτημα εάν η σφαγή στον καταυλισμό είναι δυνατόν να ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής για τον Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, για το πλήγμα της Κυριακής στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 άμαχοι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ερευνάται η πιθανότητα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε να οφείλεται σε πυρομαχικά, αποθηκευμένα κοντά στο σημείο. Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης να υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα σε ένα συγκρότημα δίπλα στον στόχο μας, τα οποία δεν γνωρίζαμε, και να αναφλέγησαν λόγω του πλήγματος», είπε ο Χαγκάρι. Πρόσθεσε ότι πλάνα από το συμβάν υποδηλώνουν ότι υπήρξαν και δευτερεύουσες εκρήξεις, μετά το πλήγμα.

Ο Χαγκάρι είπε ότι η επιχείρηση της Κυριακής είχε ως στόχο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε ένα συγκρότημα όπου δεν υπήρχαν άμαχοι αλλά «λόγω απρόβλεπτων συνθηκών», ξέσπασε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν σε κοντινό σημείο. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα πριν από την επιχείρηση για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

17:55 Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφα

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή λόγω του συνεχιζόμενου απολογισμού θανάτων αμάχων.

Σημερινά βίντεο δείχνουν τα τανκς: 

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα με πολυβόλα θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ορόσημο της κεντρικής Ράφα, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφα χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του βομβάρδισαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεση, παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ξένοι ηγέτες εξέφρασαν αποτροπιασμό για την πυρκαγιά σε μια καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» όπου οικογένειες που είχαν ξεριζωθεί από τις μάχες αλλού στη Γάζα είχαν αναζητήσει καταφύγιο, και έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Σε μια άλλη κίνηση που φέρεται να έχει σκοπό τη χαλιναγώγηση της βίας, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα επίσημα ένα κράτος της Παλαιστίνης.

Οι τρεις χώρες έχουν πει πως ελπίζουν ότι η απόφασή τους θα επιταχύνει τις προσπάθειες προς την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα του, και έχει μετατρέψει μεγάλη έκταση της πυκνοκατοικημένης περιοχής σε ερείπια.

Κάτοικοι δήλωσαν πως η συνοικία της Ράφα Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής κατά το οποίο αντίσκηνα και παράγκες τυλίχθηκαν στις φλόγες την ώρα που οι οικογένειες είχαν πέσει για ύπνο, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονταν υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters δείχνει οικογένειες και πάλι στον δρόμο, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους μέσα στους διαλυμένους δρόμους της Ράφα, με τα κουρασμένα παιδιά τους στο κατόπι τους.

«Υπάρχουν πολλές επιθέσεις, καπνός και σκόνη. Είναι θάνατος από τον Θεό… (Οι Ισραηλινοί) χτυπάνε παντού. Έχουμε κουραστεί», είπε ο Μοάγιαντ Φουσάιφας, σπρώχνοντας δύο ποδήλατα με τα υπάρχοντά του.

Αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή του παίρνοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο πριν από τρεις εβδομάδες, άρματα μάχης είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα και είχαν εισέλθει σε κάποιες ανατολικές περιοχές, όμως δεν είχαν ακόμη εισέλθει στην πόλη όλα μαζί.

Τις τελευταίες ημέρες ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν προς δυτικές γειτονιές και κατέλαβαν θέσεις στην κορυφή του λόφου Ζουρούμπ στη δυτική Ράφα. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες με όπλα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στην περιοχή της Ζουρούμπ.

Αυτόπτες μάρτυρες στην κεντρική Ράφα δήλωσαν πως ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως έφερε μέσα (στην πόλη) τηλεκατευθυνόμενα τεθωρακισμένα οχήματα και πως δεν υπάρχει κάποια άμεση ένδειξη προσωπικού μέσα ή γύρω από αυτά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποια άμεση απάντηση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως επιχείρησε στη διάρκεια της νύχτας κατά μήκος του Φιλαντέλφι Κόριντορ που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο «στη βάση πληροφοριών των υπηρεσιών πληροφοριών που δείχνουν παρουσία τρομοκρατικών στόχων».

Ισραηλινοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα και εντόπισαν αεραγωγούς σηράγγων, όπλα και υποδομές των μαχητών, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Τουλάχιστον 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του αφού μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας γύρω στους 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να ξεριζώσει μαχητές της Χαμάς που κρύβονται στη Ράφα και να διασώσει ομήρους που όπως λέει κρατούνται στην περιοχή.

Μετά το πλήγμα της Κυριακής στον καταυλισμό με τα αντίσκηνα, τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Ράφα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον θύλακα όπου την εξουσία ασκούν μαχητές της Χαμάς.

Στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έναν από τους μεγαλύτερους από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων του θύλακα, ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Σε ορισμένες οικιστικές περιοχές, από τις οποίες έχουν αποχωρήσει οι ισραηλινές δυνάμεις, ομάδες πολιτικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως ανέκτησαν πτώματα από τα συντρίμμια.

17:03 Οι Βρυξέλλες συζήτησαν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για πρώτη φορά, συζήτησαν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μιχόλ Μάρτιν, σύμφωνα με το Politico.

«Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση, σχετικά με την ανάγκη προστασίας των διεθνών ανθρωπιστικών θεσμών», υποστήριξε ο Μιχόλ Μάρτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής είδε «μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το τι θα γινόταν, αν…», ενώ όπως είπε οι υπουργοί μίλησαν και για τις αποφάσεις της Χάγης που αφορούν την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας μετέφερε και το κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις με τους ομολόγους του. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών, αναφορικά με την ξεκάθαρη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές. Και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία αυτού του δικαστηρίου και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας από τους λόγους σύγκλισης του Οργάνου ήταν, σύμφωνα με τον Μιχόλ Μάρτιν, να δοθεί ένα μήνυμα στο Ισραήλ να ανοίξει το μεθωριακό πέρασμα της Ράφα και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να ζητήσουμε από το Τελ Αβίβ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

16:38 Ισραήλ: Συνολικά 930 σπίτια και κτήρια υπέστησαν ζημιές σε 86 πόλεις στα βόρεια από τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υποστήριξε ότι «930 σπίτια και κτήρια υπέστησαν ζημιές σε 86 πόλεις στο βόρειο Ισραήλ από το ξέσπασμα της αντιπαράθεσης με τη Χεζμπολάχ».

Το υπουργείο αποκάλυψε ότι «124 σπίτια στην πόλη Kiryat Shmona έχουν υποστεί ζημιές από το ξέσπασμα του πολέμου, επιπλέον των 130 κατοικιών από τα 155 στο Kibbutz Manara που καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα πυραύλων από τον νότιο Λίβανο».

16:00 Η Χαμάς καλεί τον ΟΗΕ να σταματήσει τους «αδιάκριτους βάρβαρους» βομβαρδισμούς της Ράφα

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβουν «πρακτικά και άμεσα μέτρα» για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση και την εισβολή στην πόλη Ράφα.

«Η Ράφα υφίσταται αδιάκριτους βάρβαρους σιωνιστικούς βομβαρδισμούς, που πλήττουν τα σπίτια και τις σκηνές των εκτοπισμένων σε διάφορα σημεία της πόλης», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις πλήττουν τις ομάδες πολιτικής προστασίας και όλες τις πτυχές της ζωής.

Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι ο θάνατος αθώων πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, και τα κύματα εκτοπισμού συνεχίζονται, λόγω των κλιμακούμενων ισραηλινών επιθέσεων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να εκπληρώσει τις νομικές και ηθικές του ευθύνες μπροστά στην αδιαφορία της εγκληματικής σιωνιστικής οντότητας για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης εναντίον της πόλης».

15:45 Επτά νεκροί από βομβαρδισμό στη Ράφα

Περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχή δυτικά της Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει επίσης ισραηλινό πλήγμα σε σκηνές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Ράφα, προκαλώντας θύματα.

15:30 Νέα βόμβα Guardian: Το Ισραήλ παρακολουθούσε τον εισαγγελέα του ΔΠΔ τους τελευταίους μήνες

Μια έρευνα του Guardian και των περιοδικών +972 και Local Call με έδρα το Ισραήλ αποκάλυψε πώς το Ισραήλ διεξάγει έναν μυστικό «πόλεμο» κατά του δικαστηρίου επί σχεδόν μια δεκαετία. Η χώρα ανέπτυξε τις μυστικές υπηρεσίες της για να παρακολουθεί, να χακάρει, να πιέζει, να συκοφαντεί και να απειλεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες του δικαστηρίου.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν τις επικοινωνίες πολλών αξιωματούχων του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής εισαγγελέα Karim Khan και της προκατόχου του ως εισαγγελέα, Fatou Bensouda, υποκλέπτοντας τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έγγραφα.

Η παρακολούθηση ήταν συνεχής τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκ των προτέρων γνώση των προθέσεων του εισαγγελέα. Μια πρόσφατη υποκλαπείσα επικοινωνία έδειχνε ότι ο Χαν ήθελε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ισραηλινών, αλλά βρισκόταν υπό «τεράστια πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Καρίμ Χαν, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Η Bensouda, η οποία ως επικεφαλής εισαγγελέας άνοιξε την έρευνα του ΔΠΔ το 2021, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, ήταν επίσης θύμα παρακολούθησης και φέρεται να απειλήθηκε.

Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη του Guardian για τις απειλές στην Bensouda

15:10 Αναφορές για θύματα στη Ράφα

15:00 Έρευνα για τις συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων κρατουμένων διέταξαν οι IDF

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των IDF διορίζει επιτροπή για να εξετάσει τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Sdei Teiman και σε άλλα κέντρα κράτησης

14:49 Επιθέσεις των ταξιαρχιών Αλ Κουντς σε ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσαν ότι επιτέθηκαν ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στο βόρειο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια.

Η επίθεση στο βόρειο τμήμα της Γάζας πραγματοποιήθηκε μαζί με τις Ταξιαρχίες Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, αναφέρεται σε ανακοίνωση στο Telegram.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς δήλωσαν επίσης ότι μαχητές τους κατέρριψαν ένα ισραηλινό τετρακόπτερο στον καταυλισμό.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στον καταυλισμό νωρίτερα τον Μάιο, αναγκάζοντας τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού εκεί να μετακινηθεί σε άλλες περιοχές της Γάζας.

14:32 Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν και επίσημα παλαιστινιακό κράτος

«Η Νορβηγία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές ενός παλαιστινιακού κράτους για περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, καθώς η αναγνώριση τέθηκε σε ισχύ.

Και η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ νωρίτερα και η Ισπανία ανακοίνωσε ότι επίσης προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης.

14:25 Τα ισραηλινά τανκς προελαύνουν στη Ράφα και στοχοποιούν νοσοκομεία

Όπως μεταδίδει το AJ, τα ισραηλινά τανκς εισέρχονται βαθύτερα στη Ράφα αυτή τη στιγμή από δύο κύριους άξονες – πρώτον, κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφεια προς το κέντρο της πόλης, και δεύτερον, από το ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα μέχρι την περιοχή που είναι γνωστή ως κόμβος κυκλοφορίας Al-Awda.

Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού εκεί έχουν φτάσει μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας όλη την ημέρα. Τα νοσοκομεία πεδίου στη δυτική πόλη Ράφα, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου πεδίου της Ινδονησίας, του νοσοκομείου πεδίου του Κουβέιτ και του νοσοκομείου πεδίου των Εμιράτων, είναι επίσης όλα εκτός λειτουργίας.

Ωθούνται να μεταφερθούν στη ζώνη εκκένωσης αλ Μαουάσι στο δυτικό Χαν Γιούνις.

14:16 Η Ιαπωνία καλεί το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του ΔΔΔ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Kamikawa δήλωσε ότι το Τόκιο ανησυχεί βαθιά για την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τη δολοφονία γυναικών και παιδιών κατά την ισραηλινή επίθεση της Δευτέρας.

Η υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εντολές του ΔΔΔ για τη Ράφα είναι νομικά δεσμευτικές για τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα πρέπει να τις εφαρμόσουν με καλή πίστη.

Η ίδια δήλωσε: «Στην τηλεφωνική μου συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών [Ισραήλ] Katz χθες, μετέφερα τη θέση της Ιαπωνίας και ζήτησα να μην παρεμποδιστούν οι δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του σημείου ελέγχου της Ράφα».

Το ΔΔΔ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας.

Ένα ισραηλινό χτύπημα στη δυτική Ράφα σκότωσε περίπου 45 ανθρώπους το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

14:08 IDF: 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη το τελευταίο 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εννέα στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ημέρα και ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, έξι από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και οι υπόλοιποι είναι σε ελαφριά κατάσταση.

14:02 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters, ισραηλινά τανκς και άλλα οχήματα του στρατού προελαύνουν στο κέντρο της Ράφα.
  • Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
  • Η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος με απόφαση που εγκρίθηκε από το υπουργικό της συμβούλιο.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι είναι «συνεργάτης στην υποκίνηση» της εβραϊκής «γενοκτονίας».
  • Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, σκοτώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην περιοχή.Ισραηλινοί έποικοι μαχαίρωσαν πατέρα και γιο κοντά στην πόλη Beit Einun, βορειοανατολικά της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν 22 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην κρατούμενους.

13:51 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 36.096 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 81.136 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

13:41 Η Ισπανία αναγνώρισε και επίσημα παλαιστινιακό κράτος

Η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος με απόφαση που εγκρίθηκε από το υπουργικό της συμβούλιο, δήλωσε η κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Pilar Alegria δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο «ενέκρινε μια σημαντική απόφαση για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», η οποία έχει «έναν στόχο: να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν ειρήνη».

13:35 Επίθεση σε πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης – Έχει υποστεί βλάβη

Πλοίο δέχθηκε επίθεση με πυραύλους ανοικτά της Υεμένης, όπου οι αντάρτες Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.

Το πλοίο έγινε στόχος τριών πυραύλων καθώς έπλεε σε απόσταση 54 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης και εξέπεμψε σήμα κινδύνου διευκρινίζοντας ότι το αμπάρι έχει υποστεί ζημιές και έχει αρχίσει να βάζει νερά.

Σύμφωνα με το σήμα, το πλοίο έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ambrey.

13:33 Προς αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και η Σλοβενία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα πρόταση για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μια κυβερνητική συνεδρίαση την Πέμπτη θα εξετάσει τη διαβίβαση «της αναγνώρισης της Παλαιστίνης» στη βουλή της χώρας προς έγκριση, ανέφερε ο Γκόλομπ σε δήλωσή του.

«Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με μια ομάδα ομοϊδεατών χωρών προκειμένου να δημιουργήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ως υπεύθυνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας [του ΟΗΕ], έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

13:18 Οι IDF λένε ότι οι δυνάμεις του προχωρούν προς τον δυτικό διάδρομο Φιλαδέλφειας

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει προς τη δυτική περιοχή του διαδρόμου Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο και ότι τα στρατεύματα της 160ης Ταξιαρχίας αντιμετώπισαν και σκότωσαν πολλά μέλη της Χαμάς στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ο κύριος στόχος των δυνάμεων στην περιοχή είναι να εντοπίσουν και να καταστρέψουν υπόγειες εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ισραηλινά τεθωρακισμένα έχουν φτάσει στο κέντρο της Ράφα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν για ακόμα μία φορά αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο.

13:08 Βίντεο δείχνει την καταστροφή στη Γάζα

Ένας Παλαιστίνιος ακτιβιστής δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που δείχνει την εκτεταμένη καταστροφή της πόλης της Γάζας.

«Αν κοιτάξουμε στο δρόμο μας δεξιά και βόρεια, θα δούμε μεγάλη καταστροφή- αυτό συνέβη στην περιοχή μας μετά την είσοδο του ισραηλινού στρατού», λέει ο ακτιβιστής στο βίντεο.

«Αλλά αν κοιτάξουμε αυτό το σπίτι και πώς φτιάχτηκε και πως φύτεψαν δέντρα αφού είχε καλυφθεί με πέτρες εξαιτίας των βομβαρδισμών θα παρατηρήσουμε κάτι άλλο».

«Αυτή η οικογένεια αποφάσισε να σκορπίσει ξανά την ελπίδα, να φυτέψει δέντρα και να διακοσμήσει το σπίτι, παρά τα όσα συμβαίνουν, με πολιτισμένο τρόπο. Εμείς οι κάτοικοι της Γάζας αγαπάμε τη ζωή, δεν μας αρέσει ο θάνατος».

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το πρακτορείο Sanad του Al Jazeera.

12:56 ΠΟΥ: 723 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τουλάχιστον 450 επιθέσεις στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκοτώνοντας 723 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τραυματίζοντας άλλους 924, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επιθέσεις έχουν παραλύσει το σύστημα υγείας του θύλακα, με κανένα από τα νοσοκομεία του να μην λειτουργεί πλέον με πλήρη δυναμικότητα, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Παράλληλα, οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται ταχύτερα από ποτέ στη Γάζα λόγω του υπερπληθυσμού και της έλλειψης προμηθειών υγιεινής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων από ανεμοβλογιά και ίκτερο.

12:46 Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα μετά την είσοδο των ισραηλινών τανκς

12:36 Έξι νεκροί κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός, σκοτώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην περιοχή, όπως μεταδίδει το AJ.

Την περασμένη εβδομάδα, ασθενείς και ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης μιας που έπληξε το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

12:23 ΗΒ: Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να ξεκινήσει ταχεία έρευνα για τη Ράφα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η έρευνα του ισραηλινού στρατού για τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους πρέπει να είναι «ταχεία, ολοκληρωμένη και διαφανής».

«Βαθιά οδυνηρές σκηνές μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα αυτό το Σαββατοκύριακο. Η έρευνα των IDF πρέπει να είναι ταχεία, ολοκληρωμένη και διαφανής», δήλωσε ο Κάμερον στο X, αναφερόμενος στον ισραηλινό στρατό.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια συμφωνία για την έξοδο των ομήρων και την παροχή βοήθειας, με παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η εργασία προς μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Η Βρετανία προμήθευσε το 2022 όπλα στο Ισραήλ αξίας 42 εκατομμυρίων λιρών (53 εκατ. δολαρίων).

Τον περασμένο μήνα, ο Κάμερον δήλωσε ότι οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από βρετανικές εταιρείες δεν θα σταματήσουν, αφού είπε ότι εξέτασε τις τελευταίες νομικές συμβουλές για το θέμα.

12:15 Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι συμβάλλει στην υποκίνηση της «εβραϊκής γενοκτονίας»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού της Ισπανίας Σάντσεθ σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι είναι «συνεργός στην υποκίνηση» της εβραϊκής «γενοκτονίας».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Katz κατηγόρησε τον Sanchez για την επίσημη αναγνώριση και για το γεγονός ότι δεν απέλυσε την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ισπανίας, Yolanda Diaz, η οποία χρησιμοποίησε το σύνθημα «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

Αυτό ακολουθεί την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ στην είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η Ισπανία, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, θα αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στα τρία κράτη και διέταξε το προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να σταματήσει τις προξενικές υπηρεσίες προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος δεν θα πρέπει να ανταγωνιστεί το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί «φιλική χώρα» και έχει «μεγάλη εκτίμηση».

12:02 Ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο της Ράφα

Αρκετά ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν την Τρίτη στο κέντρο της Ράφα, δήλωσαν μάρτυρες στο Reuters, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Τα τανκς εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, δήλωσαν οι μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως τον απολογισμό τους, λέγοντας ότι θα εκδώσει ανακοίνωση για την επιχείρηση στη Ράφα αργότερα.

11:59 Τι γνωρίζουμε για την απόφαση της ΕΕ να στείλει παρατηρητές στα σύνορα της Ράφα;

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να ενεργοποιήσουν εκ νέου την αποστολή συνοριακής βοήθειας του μπλοκ (EUBAM) στην πόλη Ράφα.

Η αποστολή ιδρύθηκε το 2005 για να παρέχει παρουσία τρίτου μέρους στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, με εντολή να παρακολουθεί, να επαληθεύει και να αξιολογεί τις επιδόσεις της συνοριακής αστυνομίας και των τελωνειακών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκείνη την εποχή, διαφημίστηκε ως ένα σημαντικό μέτρο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Όμως η αποστολή ανέστειλε τις δραστηριότητές της το 2007, λίγο μετά την ανάληψη από τη Χαμάς της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η επανενεργοποίηση της EUBAM «θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στην υποστήριξη της εισόδου των ανθρώπων στη Γάζα, εντός και εκτός».

Αλλά, είπε, αυτό «πρέπει να γίνει σε συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, τους Αιγύπτιους και προφανώς το Ισραήλ, τις αρχές του Ισραήλ». Η ΕΕ δεν θα ενεργήσει ως «εξωτερικός συνεργάτης της ασφάλειας στα σύνορα», είπε, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα προετοιμάσει προς το παρόν μόνο τεχνικά σχέδια.

Το Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτες, ανέφερε ότι η αποστολή είναι απίθανο να είναι έτοιμη πριν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Ράφα.

11:47 Αποκάλυψη Guardian: Ο αρχηγός της Μοσάντ εκβίαζε και απειλούσε δικαστές του ΔΠΔ

Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ, της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ, και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, Γιόσι Κοέν, οργάνωσε και συμμετείχε προσωπικά σε συνωμοσία για να «πείσει» την πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα να εγκαταλείψει την έρευνα της για την Παλαιστίνη.

Την αποκάλυψη κάνει ο Guardian που επικαλείται τέσσερις πηγές και παραθέτει λεπτομέρειες για τις τακτικές του Κοέν που αρχικά προσπάθησε να στρατολογήσει την εισαγγελέα για τους σκοπούς του Ισραήλ και όταν απέτυχε προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών που περιλάμβαναν από απειλές και εκβιασμούς μέχρι αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» σε ξενοδοχεία, διαρροή συκοφαντικών εις βάρος της πληροφοριών και πολλά άλλα που θυμίζουν σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

11:40 Ιράν, Χαμάς αλλά και Ισπανία θέλουν την εξάλειψη του Ισραήλ, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Τρίτη στο Χ ότι ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του Ιράν, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Γιολάντα Ντίας Πέρεζ και ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «καλούν στην εξάλειψη του Ισραήλ και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού ισλαμικού τρομοκρατικού κράτους από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».

Ο Katz αναφέρθηκε στην Diaz αφού η τελευταία έκλεισε μια ομιλία με τη φράση «Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», προκαλώντας την οργή του Ισραήλ

11:32 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Οι σειρήνες εχθρικών αεροσκαφών ήχησαν σε πόλεις και κωμοπόλεις του βόρειου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι σειρήνες ακούστηκαν σε διάφορους οικισμούς, όπως οι Snir, She’ar Yeshuv, Dan, Ghajar, HaGoshrim, Dafna, Tel Hai, Kiryat Shmona, Misgav Am, Margaliot, Ma’ayan Baruch, Manara, Metula, Kfar Yuval, Kfar Giladi και Beit Hillel.

11:18 Νεκροί και τραυματίες κοντά στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι γίνονται χτυπήματα στην περιοχή αλ Φαλούτζα, δυτικά του καταυλισμού Τζαμπάλια, από τα οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Παλαιστίνιοι.

Η αλ Φαλούτζα έχει γίνει επανειλημμένα στόχος τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις στον κοντινό καταυλισμό Τζαμπάλια.

11:01 Τρία τάγματα της Χαμάς επιχειρούν στην Τζαμπάλια – Η οργάνωση έχει ανασυντάξει τις δυνάμεις της

Οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνειδητοποιούν πλέον ότι τρία τάγματα συμμετέχουν στην υπεράσπιση της Τζαμπάλια περίπου δύο εβδομάδες μετά την τρέχουσα επιχείρηση «εκκαθάρισης» του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Γάζας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου.

Μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν προηγουμένως δηλώσει «επανειλημμένα» ότι όλα τα 12 τάγματα της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της περιοχής είχαν «διαλυθεί», σημειώνει η τελευταία κοινή έκθεση ISW/CTP για το πεδίο της μάχης.

Το γεγονός ότι ο στρατός του Ισραήλ πρέπει τώρα να «ξαναδιαλύσει» τα τάγματα της Χαμάς που έχουν ανασυντάξει τις δυνάμεις τους στην Τζαμπάλια υπογραμμίζει την έλλειψη μιας μελετημένης «βιώσιμης πολιτικής και στρατιωτικής λύσης στη Λωρίδα της Γάζας», προσθέτουν οι παρατηρητές πολέμου.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χάλεβι έχει περιγράψει στο παρελθόν τέτοιες επιχειρήσεις εκ νέου εκκαθάρισης ως «σισύφειο έργο», προσθέτουν οι ISW/CTP.

10:45 Συλλήψεις στη Βηθλεέμ – Πατέρας και γιος μαχαιρώθηκαν από εποίκους

Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Βηθλεέμ αυξήθηκε σε οκτώ.

Άλλα πρόσφατα επεισόδια στη Δυτική Όχθη περιλαμβάνουν:

  • Ισραηλινοί έποικοι μαχαίρωσαν πατέρα και γιο κοντά στην πόλη Beit Einun, βορειοανατολικά της Χεβρώνας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν ένα υπό ανέγερση σπίτι, νότια της πόλης Ιεριχώ.
  • Ισραηλινοί εισήλθαν στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για να κάνουν προσευχή.

10:27 Σάντσεθ: Τρία βήματα για την επίτευξη παλαιστινιακού κράτους

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ περιέγραψε τρία άμεσα βήματα που θέλει η χώρα για την επίτευξη ενός ισχυρού παλαιστινιακού κράτους:

Τον επείγοντα τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Μια μεταρρυθμιστική διαδικασία υπό την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

10:15 Η Ισπανία οραματίζεται ενιαίο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ τόνισε το όραμα της χώρας για μια ενιαία και γεωγραφικά συνδεδεμένη Παλαιστίνη.

«Το κράτος της Παλαιστίνης πρέπει να είναι βιώσιμο, με τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να συνδέονται με διάδρομο και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Πρέπει να είναι ενοποιημένο υπό τη νόμιμη κυβέρνηση της εθνικής αρχής της Παλαιστίνης».

Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί «φιλικό έθνος» και θέλει να «προωθήσει την ισχυρότερη δυνατή σχέση».

Είπε επίσης ότι η Ισπανία συνεχίζει να απορρίπτει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

09:56 Σάντσεθ: Παλαιστινιακό κράτος «μόνη οδός προς την ειρήνη»

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μίλησε στο παλάτι Moncloa για την αναγνώριση από τη χώρα του ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δεν είναι μόνο θέμα ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά όλοι στοχεύουμε στην εγκαθίδρυση της ειρήνης», δήλωσε.

«Ο μόνος δρόμος προς την εγκαθίδρυση της ειρήνης είναι η εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει δίπλα-δίπλα με το κράτος του Ισραήλ».

09:40 Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν σήμερα το παλαιστινιακό κράτος

Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος αργότερα σήμερα, ενώνοντας 144 άλλες χώρες που το έχουν ήδη κάνει.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση μετά από πολύωρη συζήτηση σήμερα το πρωί στο κοινοβούλιο.

Μιλώντας χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις δήλωσε: «Πιστεύουμε στο κράτος του Ισραήλ και στο κράτος της Παλαιστίνης, που ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και σταθερότητα. Και το πιστεύουμε αυτό σε μια εποχή που άλλοι προσπαθούν να βομβαρδίσουν αυτή την ελπίδα στη λήθη».

09:25 Χιλιάδες διαδήλωσαν σε Βερολίνο και Ρότερνταμ

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Βερολίνου μετά τη νέα σφαγή του Ισραήλ στη Ράφα, απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Ρότερνταμ.

09:17 Ακτιβιστές διακόπτουν την Μπέρμπογκ – «Γιατί στέλνεις όπλα στο Ισραήλ;»

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ βρέθηκε αντιμέτωπη με πολίτες που ζητούσαν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και κατηγορούσαν την Αναλένα Μπέρμπογκ για συνενοχή στα εγκλήματα του Ισραήλ.

Η Μπέρμπογκ επιχείρησε να πει ότι δεν μπορεί από τη δική της θέση να σταματήσει τον πόλεμο και βρέθηκε αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες παρευρισκόμενων που της ζητούσαν να σταματήσει την εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ.

Δείτε το βίντεο:

09:09 Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ζητά από το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) χαρακτήρισε τη φονική επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό σκηνών για εκτοπισμένους στη Ράφα ως «αποτρόπαια σφαγή», την οποία θεωρεί πράξη «κρατικά οργανωμένης τρομοκρατίας».

Ο OIC – το δεύτερο μεγαλύτερο διακυβερνητικό όργανο στον κόσμο μετά τον ΟΗΕ – δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση «εγκλήματος πολέμου» στον καταυλισμό στη Ράφα πρέπει να λογοδοτήσουν και να αντιμετωπίσουν το διεθνές ποινικό δίκαιο.

«Ο Γενικός Γραμματέας κατέστησε την ισραηλινή κατοχή υπεύθυνη για τις συνέπειες των εγκλημάτων, των τρομοκρατικών πρακτικών και των βάναυσων επιθέσεων εναντίον του παλαιστινιακού λαού, οι οποίες δεν συνάδουν με όλες τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, που εκπροσωπεί 57 κράτη μέλη.

«Η ΟΙΚ ανανέωσε την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναλάβει τις ευθύνες του, υποχρεώνοντας το Ισραήλ, να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει αμέσως αυτή την ισραηλινή επιθετικότητα», αναφέρεται.

09:04 «Θα απελάσω του φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές» λέει ο Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα απελάσει τους διαδηλωτές φοιτητές από τις ΗΠΑ αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, αναφέρει η Washington Post.

Μιλώντας σε μια αίθουσα γεμάτη χορηγούς, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος υποσχέθηκε να συντρίψει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης που έχουν ξεπηδήσει σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ένα πράγμα που κάνω είναι ότι όποιος φοιτητής διαμαρτύρεται, τον πετάω έξω από τη χώρα. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί ξένοι φοιτητές. Μόλις το ακούσουν αυτό, θα συμπεριφερθούν», δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Αν με εκλέξετε, και θα έπρεπε πραγματικά να το κάνετε αυτό, αν με επανεκλέξετε, θα γυρίσουμε αυτό το κίνημα 25 ή 30 χρόνια πίσω», φέρεται να πρόσθεσε.

08:56 Χτυπήθηκε νοσοκομείο στην Tal as-Sultan, την περιοχή που έγινε το λουτρό αίματος με τους 45 νεκρούς στη Ράφα

Το Al Jazeera Arabic ανέφερε ότι το Ινδονησιακό Νοσοκομείο Πεδίου στην περιοχή έχει πληγεί καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη δυτική Ράφα. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στους επάνω ορόφους του νοσοκομείου.

Οι ανταποκριτές του AJA λένε επίσης ότι το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς είναι παγιδευμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις καθώς και στην κλινική Tal as-Sultan λόγω των έντονων επιθέσεων. Πολλές παλαιστινιακές οικογένειες έχουν επίσης καταφύγει εκεί.

Τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες να φτάσουν στους τραυματίες λόγω των βομβαρδισμών.

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο Πεδίου είναι η τελευταία ιατρική εγκατάσταση στη Ράφα που δέχεται επιθέσεις. Νωρίτερα, αναφέραμε ότι το Ειδικό Νοσοκομείο του Κουβέιτ αναγκάστηκε να κλείσει μετά από ισραηλινή επίθεση ακριβώς έξω από την πύλη του κτιρίου που σκότωσε δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Το Tal as-Sultan είναι η ίδια περιοχή στη Ράφα όπου ο καταυλισμός σκηνών για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους δέχτηκε επίθεση από το Ισραήλ, αφήνοντας πίσω του 45 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά.

08:47 Να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πολιτικά πλοία στην Ερυθρά ζήτησε η Κίνα

Η Κίνα ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και να υπάρξει ασφαλής ναυσιπλοΐα στην περιοχή, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Υεμένης στο Πεκίνο την Τρίτη.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

08:39 Πάνω από 1 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες 20 μέρες

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στα νότια και βόρεια της Λωρίδας της Γάζας από τις 6 Μαΐου.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια νότια της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας, καθώς και στο βόρειο τμήμα της περιοχής Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, και στην ανατολική Ντέρι αλ Μπαλάχ, επίσης στην κεντρική περιοχή, και στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των συνόρων της Γάζας από το Ισραήλ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικές προμήθειες εδώ και 12 ημέρες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα αποθέματα αντιβιοτικών για τα παιδιά και αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

«Πάνω από το 5% του πληθυσμού της Γάζας είτε έχει σκοτωθεί, είτε έχει τραυματιστεί, είτε αγνοείται. Τουλάχιστον 3.000 γυναίκες εκτιμάται ότι έχουν χηρέψει, 10.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά, 17.000 παιδιά έχουν μείνει ασυνόδευτα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους», αναφέρει η OCHA.

08:27 Φρίκη χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ 

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024