Μπορέλ: Απόλυτα λογική η ελληνο-πολωνική πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ωστόσο πως «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες: Πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα το διοικεί, πού θα βρίσκονται οι πύραυλοι, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις;»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου, συζητήθηκε την Τρίτη (28/5) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο υπουργών Άμυνας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας είναι «απόλυτα λογική» για την προστασία ολόκληρου του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, πλην όμως είναι ένα τεχνικά περίπλοκο ζήτημα, όπως σημείωσε.
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες»
«Είναι πολύ λογικό να έχουμε ένα σύστημα αεράμυνας που θα προστατεύει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα; Ασφαλώς και έχει νόημα», τόνισε, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς Άμυνας να το αποφασίσουν.
Ωστόσο, εξήγησε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος δεν θέτει μόνο ζήτημα χρηματοδότησης, αλλά και θέματα που είναι «τεχνικά» σύνθετα.
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα το διοικεί, πού θα βρίσκονται οι πύραυλοι αυτού του αμυντικού συστήματος, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις…», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί πρώτα από πλευράς προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί όπλα, και πρόσθεσε ότι ένα σύστημα αεράμυνας πρέπει να σχεδιαστεί, να αποφασιστεί και να διαχειρίζεται από τον στρατό και όχι από ευρωϋπαλλήλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις