Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Να δώσει το ΟΚ στους Ουκρανούς για χρήση αμερικανικών όπλων σκέπτεται ο Μπάιντεν

Να δώσει το ΟΚ στους Ουκρανούς για χρήση αμερικανικών όπλων σκέπτεται ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Εκκληση στον αμερικανό και τον κινέζο πρόεδρο να πάρουν μέρος στη διάσκεψη για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου απηύθυνε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το Χάρκοβο δεχόταν σφοδρά ρωσικά πλήγματα.

Λίγες ώρες αργότερα, η Ουάσιγκτον απαντούσε θετικά. Κι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να στείλει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να εγκρίνει τη χρήση και αμερικανικών όπλων από τους Ουκρανούς για να στοχεύσουν βάσεις σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με τους «New York Times», την ανάγκη αλλαγής τακτικής διαπίστωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην πρόσφατη αποστολή του στο Κίεβο και μετέφερε επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον. Ο Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, τονίζοντας ότι έπεσε στο κενό η προσπάθεια του Πούτιν να διχάσει το ΝΑΤΟ και είχε θέσει ως όρο να μη χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα για πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους.

Πράσινο φως από ΗΠΑ;

Ωστόσο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο στο Χάρκοβο και στα βόρεια της χώρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό μελέτη πρόταση να δώσουν οι ΗΠΑ το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος κοντά στη μεθόριο, όχι βεβαίως για να διευρυνθεί η σύγκρουση αλλά για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αποκρούσει τη συνεχιζόμενη επίθεση και να μπορέσει να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και όταν ο ρώσος πρόεδρος πειστεί να προχωρήσει σε καλή τη πίστη συνομιλίες.

Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της αποστολής Μπλίνκεν στην Ευρώπη, φαίνεται να παραδέχθηκε ότι το Κίεβο έχει ήδη άδεια να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος προκειμένου να αμυνθεί.

Η κόκκινη γραμμή παρέμενε ως προς τα αμερικανικά όπλα, αλλά φαίνεται ότι και αυτή θα ξεπεραστεί. Κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, επιβεβαιώνεται από αναφορές του γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δείχνουν ότι η συζήτηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο Ο’ Μπράιεν τόνισε επίσης τον ρόλο του κινέζου προέδρου Σι στην υποστήριξη Πούτιν.

Το απόγευμα του Σαββάτου τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται, καθώς την υπεραγορά έπληξαν δύο βόμβες σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί οι αγνοούμενοι.

Από τις επιθέσεις προκλήθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά και ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για τρομοκρατία. Μια δεύτερη πυραυλική επίθεση έπληξε κτίριο διαμερισμάτων, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, ο περιφερειακός κυβερνήτης δήλωσε ότι τέσσερις κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους σε ουκρανικές επιθέσεις.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024