Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα συμβεί εάν κριθεί ένοχος στη δίκη του;

Ντόναλντ Τραμπ: Τι θα συμβεί εάν κριθεί ένοχος στη δίκη του;

Τριάντα τέσσερις κατηγορίες, 12 ένορκοι, ένας... συχνά εκνευρισμένος δικαστής και μια παρέλαση μαρτύρων

Μετά από σχεδόν πέντε εβδομάδες, η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ —για την υπόθεση καταβολής χρημάτων στην Στόρμι Ντάνιελς ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή της— φτάνει στο τέλος της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ντάνιελς είναι πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών και έλαβε από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο 130.000 δολάρια στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για να μην αποκαλύψει τη σεξουαλική σχέση που εκείνη υποστηρίζει ότι είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006.

Σήμερα, Τρίτη θα ξεκινήσουν οι τελικές αγορεύσεις στη δίκη και στη συνέχεια οι 12 ένορκοι θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις. Μετά από αυτό, κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν και τι θα αποφασίσουν.

Ωστόσο εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος έστω και για μία κατηγορία θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με ποινική καταδίκη και ο πρώτος υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος που διεκδικεί τον Λευκό Οίκο ως κακοποιός.

Τι συμβαίνει με μια ένοχη ετυμηγορία;

Στην περίπτωση που ο 77χρονος Τραμπ κριθεί ένοχος, ο δικαστής της Νέας Υόρκης Juan Merchan πρέπει να προγραμματίσει την ακρόαση της ποινής.

Ο δικαστής πρέπει να λάβει υπόψη του αρκετούς παράγοντες για την επιβολή της ποινής, όπως η ηλικία, η έλλειψη προηγούμενης καταδίκης και ενδεχομένως τις παραβιάσεις του δικαστικού περιορισμού δηλώσεων από μέρους του.

Η ποινή θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο, αναστολή ή επιτήρηση μέχρι και φυλάκιση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ένοχης ετυμηγορίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.

Η νομική του ομάδα θα βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπη με το Εφετείο στο Μανχάταν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα ήταν εξαιρετικά απίθανο ο Τραμπ να αποχωρήσει από το δικαστήριο με χειροπέδες και αναμένεται να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση όσο θα ασκεί έφεση.

Θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή;

Είναι πιθανό, αλλά συγχρόνως απίθανο, σε περίπτωση ενοχής ο Ντόναλτ Τραμπ να εκτίσει ποινή φυλάκισης μέσα σε ένα κελί.

Οι 34 κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι όλες κακουργήματα κατηγορίας Ε στη Νέα Υόρκη, τη χαμηλότερη βαθμίδα στην πολιτεία. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ένοχης ετυμηγορίας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο δικαστής Merchan θα μπορούσε να επιλέξει μια μικρότερη ποινή, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του κατηγορουμένου, της έλλειψης προηγούμενων καταδικών και του γεγονότος ότι οι κατηγορίες αφορούν ένα μη βίαιο έγκλημα.

Είναι επίσης πιθανό ο δικαστής να σταθμίσει τον πρωτοφανή χαρακτήρα της υπόθεσης, επιλέγοντας ίσως να αποφύγει να βάλει πίσω από τα κάγκελα έναν πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο.

Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα πρακτικότητας. Ο κ. Τραμπ, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι, δικαιούται ισόβια προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πράκτορες θα πρέπει να τον προστατεύουν στη φυλακή.

Ακόμη και έτσι, θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει ένα σωφρονιστικό σύστημα με έναν πρώην πρόεδρο ως τρόφιμο. Θα αποτελούσε τεράστιο ρίσκο για την ασφάλεια και θα ήταν δαπανηρό να τον κρατήσει κανείς ασφαλή.

Θα μπορούσε ακόμη να είναι υποψήφιος για την προεδρία;

Η απάντηση είναι ναι. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ θέτει σχετικά λίγες προϋποθέσεις εκλογιμότητας για τους υποψήφιους προέδρους: πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών, να είναι «γεννημένοι» πολίτες των ΗΠΑ και να έχουν ζήσει στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια. Δεν υπάρχουν κανόνες που να εμποδίζουν υποψηφίους με ποινικό μητρώο.

Όμως μια ένοχη ετυμηγορία θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg και της Morning Consult νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι το 53% των ψηφοφόρων σε βασικές πολιτείες που επηρεάζουν το κλίμα θα αρνούνταν να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο αν καταδικαζόταν.

Μια άλλη δημοσκόπηση, από το Πανεπιστήμιο Quinnipiac αυτό το μήνα, έδειξε ότι το 6% των ψηφοφόρων του Τραμπ θα ήταν λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσουν.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024