Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Διμερείς συμφωνίες ασφαλείας υπογράφει ο Ζελένσκι με Βέλγιο και Ισπανία - Συνάντηση με Σόουζα

Ουκρανία: Διμερείς συμφωνίες ασφαλείας υπογράφει ο Ζελένσκι με Βέλγιο και Ισπανία – Συνάντηση με Σόουζα

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας και να διαπραγματευτεί την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για τη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται σήμερα Τρίτη το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να υπογράψει μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο διμερή συμφωνία ασφαλείας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ η κυβέρνηση.

Ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ζητά η Δύση να ενισχύσει τη βοήθεια που παρέχει στη χώρα του στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία, αναμένεται κατόπιν να γίνει δεκτός από τον βέλγο βασιλιά Φίλιππο, ανακοίνωσε από την πλευρά του το παλάτι.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αναγκάσει «με όλα τα μέσα» τη Ρωσία να δεχτεί την ειρήνη

Η επίσκεψη, διάρκειας μερικών ωρών, θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου η κυβέρνηση του Βελγίου αναμένεται να υπενθυμίσει τη δέσμευσή της να διαθέσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μαχητικά αεροσκάφη F-16, «ει δυνατόν πριν το τέλος της χρονιάς».

Το βελγικό υπουργείο Αμυνας συνεισφέρει στην εκπαίδευση των ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τη χρήση των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συναντήσει ορισμένους από τους ουκρανούς και βέλγους πιλότους, τεχνικούς και εκπαιδευτές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κ. Ντε Κρο.

Η επίσκεψη του ουκρανού προέδρου εγγράφεται σε περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες βρισκόταν στη Μαδρίτη, σήμερα, μετά τις Βρυξέλλες, προβλέπεται να μεταβεί στη Λισαβόνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουίς Μοντενέγκρο και τον πρόεδρο Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα.

Στη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ ανήγγειλε νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εντός 2024, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με το Κίεβο.

Απέρριψε πρόταση Βραζιλίας – Κίνας

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σάντσεθ (φωτογραφία, επάνω, από το Χ), ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αναγκάσει «με όλα τα μέσα» τη Ρωσία να δεχτεί την ειρήνη, ενώ το Κίεβο απαιτεί οι χώρες που της προμηθεύουν οπλισμό, ειδικά μεγάλης εμβέλειας, να επιτρέψουν τη χρήση τους εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια.

Ενώ μένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως τη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία που προβλέπεται να οργανωθεί στην Ελβετία, ο κ. Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση της Κίνας και της Βραζιλίας να προσκληθεί η Ρωσία στις συνομιλίες, κρίνοντας πως θα «εμποδίσει τα πάντα».

Η επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ισπανία αρχικά προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί τη 17η Μαΐου και γινόταν λόγος για πιθανή μετάβασή του στις Βρυξέλλες αμέσως μετά. Ωστόσο, χρειάστηκε ν’ αναβληθεί εξαιτίας των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού μερικές ημέρες νωρίτερα στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια η οποία υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 916 εκατ. μόνο εντός του 2024, σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Αμυνας, που διαβεβαιώνει πως εκπαίδευσε «σχεδόν 2.500 ουκρανούς στρατιωτικούς».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024