Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Παλαιστίνη: Επίσημη αναγνώριση από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Παλαιστίνη: Επίσημη αναγνώριση από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν και επισήμως στην αναγνώριση της Παλαιστίνης σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προωθεί τη λύση των δύο κρατών

Σε 146 ανέρχονται πλέον οι χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος, καθώς Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανακήρυξαν σήμερα επισήμως την απόφασή τους, που είχαν προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ είχε ανακαλέσει τους πρεσβευτές του στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες ενώ έχει απαγορεύσει στην ισπανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους.

Τον δρόμο των τριών ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται να ακολουθήσει και η Σλοβενία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας η χώρα του θα εξετάσει πρόταση για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Με πράσινο τα κράτη που αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος/ Πηγή: AJ

Στόχος η ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών

Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ισπανίας, Pilar Alegria, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο «ενέκρινε μια σημαντική απόφαση για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», η οποία έχει «έναν στόχο: να βοηθήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιτύχουν ειρήνη».

Η Ιρλανδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προχωρά σε εφαρμογή πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Δουβλίνου και Ραμάλας

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε νωρίτερα:

«Το κράτος της Παλαιστίνης πρέπει να είναι βιώσιμο, με τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να συνδέονται με διάδρομο και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρέπει να είναι ενοποιημένο υπό τη νόμιμη κυβέρνηση της εθνικής αρχής της Παλαιστίνης».

Υπογράμμισε δε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί «φιλικό έθνος» και θέλει να «προωθήσει την ισχυρότερη δυνατή σχέση».

Οργή Ισραήλ

Τα σχόλια Σάντσεθ προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατζ, που τον κατηγόρησε ότι είναι «συνεργός στην υποκίνηση» της εβραϊκής «γενοκτονίας».

Ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές ενός παλαιστινιακού κράτους για περισσότερα από 30 χρόνια».

Η Ιρλανδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προχωρά σε εφαρμογή πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Δουβλίνου και Ραμάλας.

«Θα διοριστεί πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο κράτος της Παλαιστίνης μαζί με μια πλήρη πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έκκληση σε Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αφορά τη διατήρηση της ελπίδας για ειρήνη.

«Αυτή η απόφαση της Ιρλανδίας αφορά τη διατήρηση της ελπίδας ζωντανής. Πρόκειται για την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε στη δήλωσή του και πρόσθεσε:

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα».

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024