Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι και λέει ότι η Δύση προκάλεσε την επίθεση στο Χάρκοβο

Ρωσία: Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι και λέει ότι η Δύση προκάλεσε την επίθεση στο Χάρκοβο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επιμένει ότι ότι οι αρμοδιότητες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έληξαν στις 20 Μαΐου και πρέπει να πάει σε εκλογές

Ο πρόεδρος την Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αμφισβήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες τη νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου, δηλώνοντας σήμερα (28/5) ότι η Ουκρανία πρέπει να διεξάγει προεδρικές εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, παρά τη λήξη της θητείας του, δεν θα πάει σε εκλογές, καθώς σχετική απόφαση – που ο ίδιος και οι σύμμαχοι του Κιέβου θεωρούν σωστή – απαγορεύει τη διεξαγωγή τους σε καιρό πολέμου.

Ο Πούτιν, πάντως, επιμένει ότι η μόνη νόμιμη αρχή στην Ουκρανία τώρα είναι το κοινοβούλιο και πως ο επικεφαλής του πρέπει να αναλάβει την εξουσία.

Η Μόσχα δεν έχει απορρίψει ποτέ τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτές, ενώ η Ουκρανία έχει αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία, λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι αρμοδιότητες του Ζελένσκι έληξαν στις 20 Μαΐου, καθώς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα έχουν περάσει πέντε χρόνια. Στις 24 Μαΐου, μάλιστα, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αρμοδιότητες του Ουκρανού προέδρου «τελείωσαν».

Ωστόσο, η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών σε περίοδο πολέμου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι στο Σύνταγμα της χώρας υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος διατηρεί τις αρμοδιότητές του, έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

«Η Δύση προκάλεσε την επίθεση στο Χάρκοβο»

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση προκάλεσε την τελευταία επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου, επειδή αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη ρωσική περιοχή του Μπλέγκοροντ.

Οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει προμηθεύσει η Δύση στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν μόνο με τη βοήθεια ειδικών από δυτικές χώρες, τόνισε ο Πούτιν προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι Γάλλοι μισθοφόροι βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως η εμφάνιση τακτικού στρατού εκεί είναι ένα ακόμη βήμα προς την παγκόσμια σύγκρουση.

Η Γαλλία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην Ουκρανία βρίσκονται Γάλλοι μισθοφόροι. Το Παρίσι λέει πως δεν έχει αποκλείσει να στείλει μελλοντικά στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει την απόφαση να το κάνει.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν τις έχει απορρίψει ποτέ και πως είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτές, ενώ αντίθετα, όπως υποστήριξε, η Ουκρανία έχει αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σχολιάζοντας την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των Ταλιμπάν ως νόμιμης αρχής στο Αφγανιστάν και τη διαγραφή τους από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, σημείωσε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τη γνώμη του Αφγανιστάν και να οικοδομήσει δεσμούς με τη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024