Η Χαμάς αποχωρεί επ’ αόριστον από τις διαπραγματεύσεις μετά τη «σφαγή» στη Ράφα – Οι προϋποθέσεις που θέτει
Η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ έως ότου το Τελ Αβίβ αποσύρει όλα τα στρατεύματά του από τη Ράφα.
Την επ’ αόριστον διακοπή των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Χαμάς στους διεθνείς διαμεσολαβητές μετά τη «σφαγή» του Ισραήλ στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη συνοικία Τελ αλ Σουλτάν της δυτικής Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
«Μετά από οκτώ μήνες μάταιων διαπραγματεύσεων και με συνεχείς σφαγές… δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις»
Οι αεροπορικές επιδρομές, που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι Παλαιστίνιοι να καούν ζωντανοί, έγιναν μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα».
Οι προϋποθέσεις
Όπως δήλωσε την Τρίτη στο Middle East Eye, μία πηγή προσκείμενη στη Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, να αποσύρει τα στρατεύματά του και να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα, ένα κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.
«Το πέρασμα της Ράφα πρέπει να επιστρέψει στην προηγούμενη διοίκησή του και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να επιστρέψει στο πέρασμα, ούτε στον Ματζίντ Φαράτζ (επικεφαλής της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών), ούτε στην εξουσία του και δεν θα υπάρξει επιστροφή στις διαπραγματεύσεις αν το πέρασμα δεν ανοίξει ξανά και υπό την προηγούμενη διοίκησή του», είπε χαρακτηριστικά.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν μια ομάδα σκηνών στη δυτική Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα. Η πηγή πρόσθεσε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή «ενός σταδίου» και «ενός συνόλου διαδικασιών».
«Μετά από οκτώ μήνες μάταιων διαπραγματεύσεων και με συνεχείς σφαγές… δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή αναθεώρηση του υπογεγραμμένου εγγράφου ή συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειές του», δήλωσε η πηγή.
«Πρέπει πρώτα το Ισραήλ να σταματήσει τις σφαγές, να φύγει από το πέρασμα της Ράφα, να σταματήσει την επιθετικότητα και μετά μπορούμε να μιλήσουμε. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξουν συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στην απόφαση της Χαμάς να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Πώς «βάλτωσαν» οι διαπραγματεύσεις
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Χαμάς δήλωσε δημοσίως ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτος, αλλά το Ισραήλ δεν συμφώνησε με την αιτιολογία ότι η πρόταση υπολείπεται κατά πολύ των απαιτήσεών του.
Η πρόταση, αποτελούνταν από τρία στάδια διάρκειας έξι εβδομάδων και θα οδηγούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό της πολιορκίας.
Περιλάμβανε επίσης την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα για έναν αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που θα συμφωνούνταν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η πηγή πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος κατηγορήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος για τη διακοπή των συνομιλιών, παρόλο που οι Αμερικανοί «είχαν συμφωνήσει με τις δύο τροπολογίες της Χαμάς και στη συνέχεια, επειδή δεν ήταν σε θέση να υποχρεώσουν τον Νετανιάχου, κατηγόρησαν την Αίγυπτο».
«Η Χαμάς δεν χρειάζεται να καθίσει για διαπραγματεύσεις ενώ οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να σκοτώνουν, καθώς όσο συνεχίζονται δίνουν κάλυψη στις σφαγές και οδήγουν ακόμη και στη δολοφονία του Αιγύπτιου στρατιώτη», είπε ακόμα η πηγή.
Η Αίγυπτος προσπαθεί να αναβιώσει τις συνομιλίες
Τη Δευτέρα, ο αμερικανικός ιστότοπος, Axios, ανέφερε ότι ο διευθυντής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα συμφώνησε σε ένα νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που «βάλτωσαν» μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι, με τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
Ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο παραδόθηκε στους βασικούς διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο και περιλάμβανε «προθυμία ευελιξίας» όσον αφορά τον αριθμό των ζωντανών ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση της συμφωνίας, καθώς και προθυμία να συζητηθεί το αίτημα της Χαμάς για «βιώσιμη ηρεμία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ανώτερος δημοσιογράφος του Al Jazeera ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συζητήσει το αίτημα της Χαμάς για «βιώσιμη ηρεμία» στη Γάζα και ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είχε λάβει την πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ στους διαμεσολαβητές.
Επίσης, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahera News της Αιγύπτου μετέδωσε, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο, ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας προσπαθεί να αναβιώσει τις συνομιλίες.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Αίγυπτος είχε ενημερώσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών είχαν υπονομευθεί από τη συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα, η οποία είχε επιφέρει «τρομερές συνέπειες».
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
- Ρωσία: Ρώσοι επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση των αρχών για την πετρελαιοκηλίδα
- ΗΠΑ: Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
- Η Airbnb θέλει να… κατακτήσει τον κόσμο – Οι νέες αγορές που στοχεύει