Υπέρ του Ισράηλ τάσσεται και ο Τραμπ – Δεσμεύτηκε να «διαλύσει» τους φιλοπαλαιστίνιους
Ο Τραμπ αμφιταλαντεύεται για το αν και με ποιον τρόπο πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα
Παρά τις συνεχείς φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και την πτώση της δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν λόγω της στήριξης που παρέχει στο Ισραήλ, τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν έχει εκφράσει δημόσια τις απόψεις του για τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες, αν και είχε συγχαρεί την αστυνομία της Νέας Υόρκης σχετικά με την παρέμβαση της στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, που επικαλείται μαρτυρίες συμμετεχόντων της εκδήλωσης στρογγυλής τραπέζης που είχε οργανώσει, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ενώπιον των δωρητών του, να συντρίψει τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις, αλλά και να απελάσει τους διαδηλωτές φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανέφερε, συγκεκριμένα, «Ένα πράγμα που θα κάνω είναι ότι όποιος φοιτητής διαμαρτύρεται, θα τον πετάω έξω από τη χώρα. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί ξένοι φοιτητές. Μόλις το ακούσουν αυτό, θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται σωστά».
Πώς απάντησε σε έναν από τους δωρητές
Όταν ένας από τους δωρητές ανέφερε ότι πολλοί από τους φοιτητές και καθηγητές που διαμαρτύρονται στις πανεπιστημιουπόλεις θα μπορούσαν μια μέρα να κατέχουν θέσεις εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ αποκάλεσε τους διαδηλωτές μέρος μιας «ριζοσπαστικής επανάστασης» την οποία ορκίστηκε να νικήσει.
Επαίνεσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης για την εκκαθάριση της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δήλωσε ότι και άλλες πόλεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει τώρα».
«Λοιπόν, αν με εκλέξετε, και θα πρέπει πραγματικά να το κάνετε αυτό, αν με επανεκλέξετε, θα γυρίσουμε αυτό το κίνημα 25 ή 30 χρόνια πίσω», είπε, σύμφωνα με τους δωρητές, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν λεπτομέρειες μιας ιδιωτικής εκδήλωσης.
Πώς οι δωρητές πίεσαν τον Τραμπ για το Ισραήλ
Ο Τραμπ έχει αναφερθεί δημοσίως στο ζήτημα που αφορά το Ισραήλ, και αν πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμό του στη Γάζα, λέγοντας «να τελειώνουμε με αυτό … να επιστρέψουμε στην ειρήνη και να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ανθρώπους». Μεγάλοι Ρεπουμπλικάνοι δωρητές τον πίεσαν τους τελευταίους μήνες να υιοθετήσει μια ισχυρότερη στάση υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη προσφέρει νέες πληροφορίες για τις τρέχουσες σκέψεις του. Μιλώντας σε πλούσιους δωρητές πίσω από κλειστές πόρτες, ο Τραμπ είπε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και υπερηφανεύτηκε για τις πολιτικές του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ.
Ακόμη, έχει προσφέρει λίγες πολιτικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα αντιμετώπιζε το Ισραήλ σε μια δεύτερη θητεία. Αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, λέγοντας ότι «δεν είναι σίγουρος ότι η λύση των δύο κρατών πλέον θα λειτουργήσει», προσθέτοντας: «μπορεί να μην υπάρχει άλλη ιδέα». Η λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση αποτελεί τον τελικό στόχο της αμερικανικής πολιτικής υπό Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους προέδρους εδώ και δεκαετίες.
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το δημοσίευμα της Washington Post. «Όταν ο πρόεδρος Τραμπ επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, το Ισραήλ θα προστατευτεί και πάλι, το Ιράν θα επιστρέψει στη χρεοκοπία, οι τρομοκράτες θα κυνηγηθούν και η αιματοχυσία θα σταματήσει», έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η Καρολίν Λέβιτ, η εθνική εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας.
Βαθιά διχασμένη η βάση του Μπάιντεν
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν έχουν παλέψει με την πολιτική της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στην προεκλογική εκστρατεία. Η βάση του Μπάιντεν είναι βαθιά διχασμένη όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, αλλά η ρητορική του Τραμπ για το θέμα έχει περιορίσει την ικανότητά του να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του αντιπάλου του.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν πρόεδρος.
Αλλά έχει επίσης επικρίνει την προσέγγιση του Ισραήλ στον πόλεμο, αν και με κάπως συγκεχυμένους όρους. Σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, ο Τραμπ είπε: «Πρέπει να τελειώσετε τον πόλεμό σας. Για να τον τελειώσετε. Πρέπει να τον τελειώσετε».
Τον Απρίλιο, υποστήριξε ότι ο πόλεμος ήταν κακός για την εικόνα του Ισραήλ, λέγοντας στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt ότι το Ισραήλ «χάνει απολύτως τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων».
Πώς ο Τραμπ διαχειρίστηκε τους δωρητές – Απαρίθμησε όσα έκανε στην προεδρία του
Ο Τραμπ υιοθέτησε διαφορετικό τόνο στη συνάντηση με τους δωρητές. Αντί να πει ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος, είπε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα. «Αλλά είμαι ένας από τους λίγους ανθρώπους που το λέει αυτό τώρα. Και πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι είναι η 7η Οκτωβρίου», είπε ο Τραμπ.
Επίσης, ο Τραμπ απαρίθμησε επανειλημμένα στους δωρητές όλα όσα πιστεύει ότι έχει κάνει για το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο. Μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ.
Αναγνώρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967, ως αναπόσπαστο τμήμα του Ισραήλ μετά από μια, όπως είπε, πεντάλεπτη συζήτηση με τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, τον εκεί πρεσβευτή του.
Σε κρίση οι σχέσεις Νετανιάχου – Τραμπ
Αρκετοί σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνοι δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Μίριαμ Άντελσον, πίεσαν τον Τραμπ να εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του όχι μόνο προς το Ισραήλ αλλά και προς τον Νετανιάχου, τον μαχόμενό του ηγέτη. Ο Τραμπ δεν ανέφερε ποτέ τον Νετανιάχου στη στρογγυλή τράπεζα. Αλλά έχει συχνά παραπονεθεί για τον Νετανιάχου δημοσίως – ιδίως αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020, ακόμη και όταν ο Τραμπ εξακολουθούσε να αμφισβητεί έντονα τα αποτελέσματα.
«Ο Μπίμπι Νετανιάχου έχει δικαίως επικριθεί για ό,τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Τραμπ στο Time, αναφερόμενος στην αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης να αποτρέψει την αιφνιδιαστική επίθεση, κατά την οποία μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήραν 253 ομήρους. Υπενθύμισε επίσης ότι είχε «μια κακή εμπειρία με τον Μπίμπι», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να συμμετάσχει στο αμερικανικό χτύπημα του 2020 που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή.
Η ενόχληση του Τραμπ για τον Νετανιάχου χρονολογείται από την εποχή που ήταν στον Λευκό Οίκο και την απογοήτευσή του που ένιωθε ότι δεν έπαιρνε αρκετά εύσημα για όσα έκανε για το Ισραήλ και τον ηγέτη του όταν ήταν στην εξουσία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις εκλογές του 2020, οι δύο ηγέτες είχαν στενή σχέση εργασίας, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τη σχέση τους, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τις ιδιωτικές συνομιλίες των ηγετών. Όμως ο Τραμπ «αιφνιδιάστηκε» από ένα βίντεο που έκανε ο Νετανιάχου για να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του. Ο Τραμπ, είπε το πρόσωπο αυτό, θεώρησε ότι το βίντεο ήταν «λίγο υπερβολικά εγκάρδιο».
Οι σύμμαχοι του Τραμπ
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (R-S.C.), σύμμαχος του Τραμπ και ενίοτε επικριτής του, δεν αναφέρθηκε άμεσα στα σχόλια του Τραμπ για το Ισραήλ όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα αυτό, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Προσέφερε όμως μια ευρεία εκτίμηση. «Μπορούμε να έχουμε τις απόψεις μας για τους συμμάχους μας, αλλά νομίζω ότι βρίσκονται στη μέση μιας μάχης για τη ζωή τους, θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να αποδοθούν ευθύνες», είπε.
«Ο καλύτερος δρόμος για την απόδοση αυτής της λογοδοσίας θα είναι ο ισραηλινός λαός». Η σχέση του Τραμπ και του Νετανιάχου «θα συνεχίσει να ευημερεί και να ακμάζει» αν είναι και οι δύο ξανά ταυτόχρονα στην εξουσία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μάθιου Μπρουκς, διευθύνων σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού.
«Δίνει στους Ισραηλινούς λευκή επιταγή για να μπουν και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να καταστρέψουν τη Χαμάς και να εξαλείψουν την απειλή στη Γάζα από τη Χαμάς. Και αυτό που λέει επίσης, το οποίο στην πραγματικότητα είναι αλήθεια, είπε ‘αλλά κάντε το γρήγορα’, επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του Ισραήλ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Brooks.
Μυστικές συναντήσεις του επιτελείου Τραμπ
Κορυφαίοι σύμμαχοι του Τραμπ επισκέφθηκαν πρόσφατα το Ισραήλ για συναντήσεις με τον Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, έναν άλλο πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το ταξίδι οργανώθηκε από τη φιλοϊσραηλινή Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων και η ομάδα δεν ήρθε φέροντας μηνύματα από τον Τραμπ ή μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ο Εντ ΜακΜάλεν, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία επί κυβέρνησης Τραμπ.
Η ομάδα παρακολούθησε φρικιαστικά πλάνα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και περιηγήθηκε σε μέρη της χώρας όπου είχαν σκοτωθεί ή απαχθεί Ισραηλινοί, κάνοντας μια «εκπαιδευτική επίσκεψη που άλλαξε τη ζωή», δήλωσε ο McMullen. Η ομάδα είναι πιθανό να ενημερώσει τον Τραμπ για το ταξίδι σε κάποιο σημείο, πρόσθεσε.
Στο στρογγυλό τραπέζι των δωρητών, ο Τραμπ είπε ότι είχε μελετήσει την εβραϊκή ιστορία και είχε σκέψεις για αυτή τη στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ. «Και ξέρετε, αν γυρίσετε πίσω στην εκείνη τη στιγμή στην ιστορία, οι συνθήκες που επικρατούν τώρα προσομοιάζουν με εκείνες που επικρατούσαν λίγο πριν από το Ολοκαύτωμα. Το ορκίζομαι. Αν κοιτάξετε, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», είπε ο Τραμπ. «Είχατε έναν αδύναμο πρόεδρο ή επικεφαλής της χώρας. Και η κατάσταση αυτή συνέχιζε διαρκώς.».
- Μέσι: «Η Μπαρτσελόνα του Φλικ είναι θεαματική – «Τα παιδιά μου είναι Καταλανοί»
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ
- Δημήτρης Μακαλιάς για Αντιγόνη Ψυχράμη: «Πήγαμε σε σύμβουλο γάμου»
- Μέγκαν Μαρκλ: Συμμαχεί με Αφγανές στο ξεκίνημα μιας άλλης ζωής μακριά από τους Ταλιμπάν
- Πού τοποθετήθηκε το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα;
- Εξελίξεις με το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ