Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Προβόπουλος: Δεν πήραμε το μάθημα απο την κρίση του 2010

Προβόπουλος: Δεν πήραμε το μάθημα απο την κρίση του 2010

Οι επισημάνσεις του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2022

Μιλώντας τον Οκτώβριο του 2022 σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών και στην ενότητα «Δημοσιονομική επίγνωση, αξιοπιστία της χώρας και στάση των αγορών», ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος είχε επισημάνει -μεταξύ άλλων- το βραχνά του χρέους για την Ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, μιλώντας για το δημόσιο χρέος είχε τονίσει το μεγάλο ύψος και την αναλογία με το ΑΕΠ που διαμορφωνόταν ( το 2022 ) «στο 190% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 128% χρέος / ΑΕΠ το 2010 , έλεγε χαρακτηριστικά , μιλάμε για χονδρικά 60 ποσοστιαίες μονάδες. Φαινομενικά είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση. Και παραμένουμε η χώρα η πιο υπερχρεωμένη. Από τις πιο υπερχρεωμένες στον πλανήτη, όχι μόνο στην Ευρώπη.

Βεβαίως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν το χρέος λιγότερο επικίνδυνο, παρά το ότι το ποσοστό του είναι πολύ μεγαλύτερο, έλεγε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, εξηγωντας: «σε ποσοστό πάνω από 70% [είναι] στα χέρια κυβερνήσεων και μας καθησυχάζει, είναι με επιτόκιο πολύ χαμηλό, πολύ κάτω από της αγοράς σήμερα και επίσης έχει μια περίοδο χάριτος εξυπηρέτησης τόκων που πάει προς το 2032 που και αυτό κεφαλαιοποιείται μέχρι τότε. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μας κάνουν να είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι»

Ισοζύγιο πληρωμών

Για το «πολύ σοβαρό» πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών, είχε πει πως «μονίμως το μετακυλίουμε (το πρόβλημα) υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πρόοδος, στο συγκεκριμένο μέγεθος, παρέμενε μικρή:

«Σκεφτείτε να μην είχαμε και τόσο καλή πορεία στα τουριστικά έσοδα ότι αυτό το νούμερο θα ήταν αρκετά χειρότερο. Άρα παρά τα μνημόνια τα οποία κατέτειναν και στο να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα και κυρίως, μέσω διαρθρωτικών πολιτικών να ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και επομένως να περιορίσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, εκεί η πρόοδος φαίνεται να είναι μικρή. Ή μάλλον αμελητέα με βάση τους αριθμούς».

Ακομα, είχε τονίσει τη σημασία της εξέλιξης βασικών παραγόντων και ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα και την εξέλιξη των επιτοκίων, με τα οποία θα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο.

Είχε υποστηρίξει επίσης ότι το κοινωνικό κόστος των μνημονίων θα ήταν μικρότερο εαν υπήρχε διαφορετικό πνευμα, πιο συναινετικό, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χωρας ενώ υποστηριξε ότι «δεν πήραμε το μάθημά μας», λέγοντας χρακτηριστικά:

«Στο θέμα της πανδημίας, η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης, ήταν η πιο γαλαντόμα. Άρα φοβάμαι ότι την επομένη μιας τρομακτικής κρίσης που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε, δεν μάθαμε το μάθημά μας».

Δείτε στο βιντεο, απόσπασμα απο την εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών»

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024