Sextortion: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πωλούν οδηγίες για σεξουαλικό εκβιασμό
Περιγράφεται λεπτομερώς πώς να δημιουργήσετε μη ανιχνεύσιμους τηλεφωνικούς αριθμούς, ψεύτικα προφίλ και να χρησιμοποιήσετε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής
Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση πως πωλούνται οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πώς μπορεί κανείς να εκβιάσει σεξουαλικά κάποιον.
Πρόκειται για τον γνωστό πλέον όρο «sextortion» που σημαίνει ότι κάποιος εξαπατά ή εξαναγκάζει το εκάστοτε θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερο σχετικό υλικό.
Οι εν λόγω οδηγίες εξηγούν πώς μπορεί κάποιος να παριστάνει τις νεαρές γυναίκες στο διαδίκτυο, να εξαπατά ώστε το θύμα να στείλει προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και στη συνέχεια να το εκβιάζει.
Την Τρίτη, ο Olamide Shanu εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Λονδίνου. Πιστεύεται ότι είναι μέλος μιας συμμορίας που έβγαλε 2 εκατομμύρια λίρες από τον εκβιασμό ενηλίκων και παιδιών στο διαδίκτυο.
Τον περασμένο μήνα η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος εξέδωσε προειδοποίηση προς τα σχολεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του sextortion.
Θύματα τα παιδιά
Οι ειδικοί λένε ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα εξαναγκασμού από συμμορίες που εδρεύουν στη Δυτική Αφρική, κυρίως στη Νιγηρία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστό ότι δύο έφηβοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους από τον Οκτώβριο του 2022, αφού έπεσαν θύματα sextortion.
Ο Paul Raffile, επαγγελματίας των μυστικών υπηρεσιών και ειδικός σε θέματα sextortion, περιγράφει το φαινόμενο ως «τεράστια απειλή» για τα παιδιά.
«Οι απατεώνες του διαδικτύου τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψαν ότι μπορούν να γίνουν πολύ πλούσιοι πολύ γρήγορα, εξαπατώντας μια ανεκμετάλλευτη αγορά.
«Εάν δεν ήταν στο σπίτι και δεν μου είχε μιλήσει, δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση»
«Και αυτή είναι οι έφηβοι», δήλωσε στο BBC.
«Βρίσκουν τα θύματά τους μπαίνοντας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αναζητώντας σχολεία και νεανικές αθλητικές ομάδες και στη συνέχεια “ακολουθούν” ή “γίνονται φίλοι”», είπε.
Το BBC διαπίστωσε ότι οι οδηγίες δίνονται αναλυτικά μέσω βίντεο.
Περιγράφεται λεπτομερώς πώς να δημιουργήσετε μη ανιχνεύσιμους τηλεφωνικούς αριθμούς, να δημιουργήσετε ψεύτικα προφίλ και να χρησιμοποιήσετε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής.
Ορισμένοι καυχιούνται για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εκβιάσει. Ένας μάλιστα έγραψε ότι ένα θύμα τον πλήρωνε τακτικά, «κάθε Παρασκευή».
«Ήταν σοκαρισμένος… κυριολεκτικά έτρεμε»
Ο 14χρονος γιος της Lucy έπεσε θύμα μιας συμμορίας εκβιαστών φέτος. Παρόλο που ο ίδιος δεν είχε στείλει καμία εικόνα, οι εκβιαστές παραποίησαν μια φωτογραφία και σε ένα μήνυμα απείλησαν να τη μοιραστούν.
«Ήταν ένα μήνυμα, το οποίο ουσιαστικά έλεγε: ‘Αν δεν μας στείλετε χρήματα σε 24 ώρες, θα στείλουμε μια εικόνα σε όλες τις επαφές σας», δήλωσε η ίδια.
«Ήταν σοκαρισμένος. Κυριολεκτικά έτρεμε», θυμάται η Lucy.
Ο γιος της είχε ήδη πληρώσει στους εκβιαστές 100 λίρες, αλλά με τη βοήθεια των γονιών του έκλεισε τον λογαριασμό και το τηλέφωνο. Έκτοτε δεν είχε ποτέ ξανά νέα τους.
«Αν δεν ήταν στο σπίτι εκείνο το πρωί, και δεν ήμουν στην κουζίνα, και αν δεν μου είχε μιλήσει, δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση γι’ αυτόν», είπε η Lucy.
Ο Raffile λέει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τον εκβιασμό.
«Αυτό το έγκλημα έχει πραγματικά εκραγεί στο Instagram και το Snapchat τα τελευταία δύο χρόνια… αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να κυνηγήσουν επιθετικά αυτούς τους εγκληματίες», τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις