Αναδεικνύεται ξανά, το πρόβλημα της υποστελέχωσης  και των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», με ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό στα χειρουργεία και στην ΜΕΘ.

Για σήμερα Τετάρτη, έχει προκηρυχθεί από την ΕΙΝΑΠ στάση εργασίας για τους αναισθησιολόγους του «Αγλαΐα Κυριακού», από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ, στηρίζοντας τα αιτήματά τους για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και υπογραμμίζοντας ότι η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς».

Καταγγέλλονται οι  επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας -Πειραιά, προχώρησε στην εξαγγελία της κινητοποίησης, καταγγέλλοντας την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την χθεσινή στάση εργασίας των αναισθησιολόγων του «Αγλαΐα Κυριακού».

Σε αναμονή 3.000 χειρουργεία

« Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου», τονίζει η Ένωση.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούμαστε! Προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς μας και όταν υπάρχουν 3.000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων», σημειώνει.

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ έχει προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς τη Δευτέρα 3 Ιούνη, από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ, καθώς εκείνη τη μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στις πύλες των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Ασφυξία

Στο «Αγία Σοφία», «από 10 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 3, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού», είπε στο MEGA ( την Παρασκευή 24/5), ο Λάμπρος Μπάνος, εντατικολόγος του νοσοκομείου.

«Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν κλειστές πάνω από το 50% οι αίθουσες».

«Οι συνάδελφοι γιατροί του χειρουργικού τομέα και στα δύο νοσοκομεία, κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις. Καταφύγαμε στο έσχατο μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τα τακτικά. Αυτήν την στιγμή η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει στα 2.000 παιδιά που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν γιατί από 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το ‘Αγία Σοφία’ αυτήν την στιγμή καθημερινά λειτουργούν 3, το πολύ 4. Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν κλειστές πάνω από το 50% οι αίθουσες».

«Να γίνουν μαζικές προσλήψεις»

Όπως λέει ο κ. Μπάνος: «Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά».

«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», συμπληρώνει.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως υπάρχει και λίστα αναμονής 1.000 παιδιών στο «Αγλαΐα Κυριακού».

«Πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες για να δούμε ποιοι αναισθησιολόγοι θα πάνε στο ένα νοσοκομείο και ποιοι στο άλλο.

Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί».