Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Συνολάκης: Υπάρχει το ενδεχόμενο των 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα

Συνολάκης: Υπάρχει το ενδεχόμενο των 8,5 ρίχτερ στην Ελλάδα

Ο ακαδημαϊκός δήλωσε βέβαιος, ότι θα σημειωθεί μεγάλη σεισμική δόνηση κάποια στιγμή στο ελλαδικό τόξο. Ενδεχομένως και άνω των 8 ριχτερ.

Στην πρόβλεψη ότι «κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο» προχώρησε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Αναλύοντας το ενδεχόμενο ενός σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη χώρα μας, ο ακαδημαϊκός υποστήριξε πως αυτό είναι ένα υπαρκτό σενάριο.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης

Εξηγώντας το γιατί, σημείωσε ότι «αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη».

Από ένα τσουνάμι που δημιούργησε ο σεισμός είχε καταστραφεί η Αλεξάδρεια, υποστήριξε ο Κώστας Συνολάκης

Συνέχισε επισημαίνοντας πως η Αιγυπτιακή πόλη καταστράφηκε από ένα μεγάλο τσουνάμι, που δημιουργήθηκε από έναν μεγάλο σεισμό. «Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πως ανέβηκε;», είπε ο κ. Συνολάκης.

«Υπάρχει η ένδειξη»

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσεις εκεί λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις – που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».

«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει» εξήγησε ο διακεκριμένος καθηγητής.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024