Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές, αλλά πρέπει να κυβερνήσουμε σαν να χάσαμε
Για τα σενάρια ανάληψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέσης στην Ένωση και τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας μιλά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πετά γάντι στον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ευρωομάδα των Αριστερών (GUE).
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Με πολυετή εμπειρία σε εκλογικές μάχες, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος, δηλώνει στο in ότι κάνει καμπάνια στις ευρωεκλογές ως «ψηφοσυλλέκτης» για το κόμμα και όχι ως «σταυροσυλλέκτης» – αν και χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί- και θεωρεί πως με το προφίλ του μπορεί να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ τους οποίους καλεί να μην «γκριζάρουν» το μήνυμα των εθνικών εκλογών.
Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμά πως η ΝΔ θα ξεπεράσει μεν τον πήχη του 33% αλλά διαμηνύει πως «θα πρέπει στη συνέχεια να κυβερνήσουμε σαν να χάσαμε τις εκλογές» αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν δυσαρεστηθεί μετά την νίκη της ΝΔ στις περσινές εθνικές εκλογές.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς – αλλά τώρα λέει ότι δεν μάχεται για την πρωτιά, αλλά για το κόμμα-, ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. και επικεφαλής της Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Εξηγεί ότι, πλέον, το Ευρωκοινοβούλιο έχει καθοριστικό ρόλο για την καθημερινότητα των πολιτών, αφού το 70% των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά Κοινοβούλια προέρχονται από αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
Δηλώνει πως η ΚΑΠ, η ενιαία αμυντική πολιτική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Ταμείο Ανάκαμψης και το προσφυγικό θα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης θητείας για το ΕΛΚ και τη ΝΔ και σημειώνει πως η χώρα έχει στην ΕΕ πρόσωπα σε υψηλές θέσεις, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες και την επιρροή που μπορεί να έχει. «Αν και ο Κυριάκος το έχει απορρίψει» είναι σημαντικό να συζητείται το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
Αναγνωρίζει, ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις για το κράτος δικαίου και θεωρεί την καταδικαστική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ως αντιπολιτευτική προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ προειδοποιεί ότι οι ακραίοι και οι λαϊκιστές ευρωβουλευτές δεν θα συμμετέχουν στις ομάδες που διαμορφώνουν τις πλειοψηφίες και τις κατευθύνσεις για το μέλλον της ΕΕ.
Παραδέχεται ότι η Ευρώπη δεν επικοινωνεί σωστά τις αποφάσεις της, δηλώνει ότι απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης για μεγαλύτερη παρεμβατική δυνατότητα στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, δηλαδή «περισσότερη Ευρώπη».
Ο Κυριάκος το είχε απορρίψει, για πρώτη φορά, να αναλάβει θέση στην Ε.Ε.
Για το αν η κυβέρνηση πάει «έξω καλά»: Επιβραβεύουν την παρουσία της χώρας με υψηλές θέσεις
Ο κ. Μειμαράκης αναφέρει πως στελέχη της ΝΔ έχουν υψηλές θέσεις (Μαργαρίτης Σχοινάς – αντιπρόεδρος Ευρ. Επιτροπής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης – αντιπρόεδρος ΕΛΚ, Θόδωρος Ρουσόπουλος – πρόεδρος Συμβουλίου Ευρώπης, Απόστολος Τζιτζικώστας πρ. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών) κάτι που δείχνει ότι «επιβραβεύουν την παρουσία της χώρας όλοι εκείνοι οι οποίοι μας εμπιστεύονται σε αυτές τις θέσεις και δείχνει ότι πάμε με σοβαρότητα, ευθύνη, προτάσεις, επιχειρήματα και στοχευμένα».
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Κυρ. Μητσοτάκης θέση στην ΕΕ: Είμαι περήφανος, ανεξάρτητα πως θα εξελιχθεί
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ δηλώνει πως είναι σημαντικό ότι ακούγεται και γράφεται ότι «παίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημειώνει πως «με κάνει εμένα πολύ περήφανο, ανεξάρτητα πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Γιατί ο Κυριάκος το είχε απορρίψει για πρώτη φορά».
Εξηγεί ότι έτσι καταδεικνύεται πως η Ελλάδα σήμερα μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη…«δηλαδή έχει περισσότερη παρέμβαση και επιρροή απ’ ότι ο πληθυσμός της».
Για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Ούτε αυτοί που υπερψήφισαν δεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχει
«Ούτε αυτοί που το ψήφισαν δεν το πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος Δικαίου» λέει ο κ. Μεϊμαράκης. «Άλλο το ψήφισμα ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και άλλο να διορθώσουμε κάποια λάθη που υπάρχουν, όπως είναι η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης, η εφαρμογή των αποφάσεων, τα ποινικά ζητήματα που έχουν φέρει ένα νέο ποινικό κώδικα. Αλλά το ζήτημα που ετέθη από το ψήφισμα το οποίο μας βρήκε κάθετα αντίθετους, γενικά, ως προς το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρώ ότι ήταν εντελώς προεκλογική παρέμβαση. Δεν ήταν κάτι το οποίο αποδέχονται ακόμα και αυτοί που το ψήφισαν στο τέλος τέλος, γιατί και αυτοί γνωρίζουν ότι λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Βεβαίως μπορεί να θέλει βελτιώσεις. Ωραία, δεν διαφωνώ. Όχι όμως ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου…» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου: Έχει πλέον καθοριστικό ρόλο
Υπογραμμίζει ότι πλέον το ευρωκοινοβούλιο με τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται καθορίζει σημαντικά τις αποφάσεις της ΕΕ- αν και ανακοινώνονται από τους αρχηγούς κρατών- και δηλώνει πως 7 στους 10 νόμους που ψηφίζονται στα εθνικά Κοινοβούλια προέρχονται από παρεμβάσεις, αποφάσεις, ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την Σύνοδο της Λισαβόνας το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε περισσότερες αρμοδιότητες και οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι το μοναδικό όργανο που εκλέγεται απ’ ευθείας από τους ίδιους. Αναγνωρίζει ότι δεν επικοινωνούνται σωστά οι αποφάσεις και οι διεργασίες, και εν μέρει οφείλεται στις περίπλοκες διαδικασίες και την γραφειοκρατική γλώσσα αλλά και στα Μέσα που εστιάζουν μόνο στην εσωτερική πολιτική.
Για την ΚΑΠ και τους αγρότες: Ενδιαφερόμαστε για τον αγροτικό τομέα
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι μόνο επιδοτήσεις αλλά «αυτό πουλάει» λέει ο κ. Μεϊμαράκης και σημειώνει πως το ΕΛΚ είδε εγκαίρως ότι αποφάσεις για αγρανάπαυση του 30% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, λόγω της πράσινης μετάβασης, συνδυαστικά με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση οδηγούσαν σε ακριβά αγροτικά προϊόντα και πρότεινε αναστολή τους αλλά δεν έγινε δεκτό από τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και κάποιους Φιλελεύθερους. Έτσι, ακρίβυναν κι άλλο προϊόντα.
«Πήγα στα μπλόκα και εξήγησα στους αγρότες τις αποφάσεις και τις ψηφοφορίες και το ίδιο κάνω και τώρα στην προεκλογική περίοδο» αναφέρει και προσθέτει «δεν λένε τίποτα οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, αλλά είναι το μόνο κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο λέει ότι πρέπει να αγωνιστούμε για αυτάρκεια και αυτονομία ευρωπαϊκών τροφίμων και ενέργειας. Και τι ένωση είμαστε αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τρόφιμα στους πολίτες μας, ευρωπαϊκά τρόφιμα σε προσιτή τιμή».
Δεν μας ξεκαθαρίζει ο κ. Κασελάκης σε ποιο κόμμα ευρωπαϊκό θα πάει, ποιο είναι το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα
Για την ακρίβεια και την αδυναμία αντιμετώπισης της: Κάθε αιτία για την ακρίβεια θέλει διαφορετικό μέτρο
Υπάρχουν προϊόντα που έχουν μειωθεί οι τιμές μετά από παρεμβάσεις αλλά και προϊόντα που παραμένουν ακριβά, λέει ο κ. Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε αιτία καταπολεμάται με διαφορετικά μέτρα. Για παράδειγμα αναφέρει ότι η υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο επηρεάζει το κόστος πολλών τροφίμων σε ποσοστό 22%.
Επιμένει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο κατά της ακρίβειας και δηλώνει πως για τα ακριβά προϊόντα πολυεθνικών στην Ελλάδα θα παρέμβει μετά από την επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί προεκλογική κίνηση και πως απαιτούνται στοιχεία και τεκμηρίωση για να υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη: Δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική και μιλά μόνο για τα εσωτερικά
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο GUE, που είναι το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, ένα κόμμα διαμαρτυρίας που τάσσεται εναντίον της Ε.Ε., λέει ο κ. Μεϊμαράκης. Υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στο Σοσιαλιστικό κόμμα κι έδινε οδηγίες στους ευρωβουλευτές του τι να στηρίξουν.
«Αυτή τη στιγμή δεν μας ξεκαθαρίζει ο κύριος Κασσελάκης σε ποιο κόμμα ευρωπαϊκό θα πάει, ποιο είναι το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα από το κόμμα το Ευρωπαϊκό που εκφράζεται. Εγώ σου λέω τι λέει το ΕΛΚ…Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πει κάποια περισσότερα από τη σοσιαλιστική ομάδα, αλλά έχει παρουσιάσει ως σοσιαλιστική ομάδα με πρόεδρο τον Σμιτ και το πλαίσιο, ο οποίος λέει ότι εμείς θα κάνουμε αυτό. Ο Κασσελάκης, λοιπόν, ελλείψει ευρωπαϊκής πολιτικής και ευρωπαϊκών επιχειρημάτων, μιλάει μόνο για την εσωτερική επικαιρότητα» σημειώνει ο κ. Μεϊμάρακης.
Για το ενδεχόμενο Κοινής Αμυντικής Πολιτικής: Είμαστε πιο κοντά σε ευρωπαϊκό στρατό
Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπάρχει πλέον μεγαλύτερη βούληση για κοινό αμυντικό, στρατιωτικό βραχίονα και παρεμβατική εξωτερική πολιτική, αλλά απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης. «Οι χώρες οι οποίες είναι κοντά στον πόλεμο έχουν έρθει στις δικές μας προτάσεις που λέγαμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και επειδή έχουμε έναν δύστροπο γείτονα, πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Τώρα Πολωνία, Λετονία, Εσθονία, αυτές που είναι όμορες στον πόλεμο και δέχονται και ροές προσφύγων και εκεί έχουμε πλέον σύγκλιση. Λένε να γίνει στρατός. Αυτό απαιτεί αλλαγή της συνθήκης. Εμείς λοιπόν λέμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θέλουμε να υπάρχει Επίτροπος Άμυνας για να μπορέσεις να έχεις τελικά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», υπογραμμίζει.
Για την αποχή και την δυσαρέσκεια: «Μην θολώσετε το μήνυμα των εθνικών εκλογών»
Δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια και τάσεις αποχής ή/και στροφής ψηφοφόρων της ΝΔ προς λαϊκίστικα κόμματα αλλά εκτιμά πως και ο ίδιος ως παλαιό κομματικό στέλεχος με επαφή με την βάση μπορεί να περιορίσει τις διαρροές.
«Είμαι ψηφοσυλλέκτης για το κόμμα», «δεν με νοιάζει σε ποια θέση θα εκλεγώ» αναφέρει μεταξύ άλλων και ζητά από τους ψηφοφόρους της ΝΔ «να μην γκριζάρουν το μήνυμα των εθνικών εκλογών».
«Μπορεί να έχετε μια στενοχώρια, μπορεί να έχετε μια διάθεση διαμαρτυρίας, μπορεί πράγματι να μην σας συμπεριφέρθηκαν καλά, μπορεί να υπήρχε μια αστοχία, μπορεί να υπήρχε κάποιος νόμος που δεν σας αρέσει, αλλά η γενική εικόνα είναι πάρα πολύ καλή» είναι το μήνυμα που μεταφέρει στις περιοδείες του.
Διαμηνύει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι τα ακραία και τα λαϊκίστικα κόμματα δεν συμμετέχουν, ούτε θα συμμετέχουν στις πλειοψηφίες που διαμορφώνουν το μέλλον της ΕΕ. Νοσταλγεί την ένταση του εθνικού Κοινοβουλίου και απολαμβάνει την επαφή με τον κόσμο καθώς η πολιτική επικοινωνία όπως λέει δεν μπορεί να γίνεται μόνο με την τεχνολογία. «Εγώ πλέον και σε πολιτική και βιολογική ηλικία και στη θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω, να τους υπηρετήσω όπως παλιά. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται στις συγκεντρώσεις μόνο από αγάπη. Μόνο γιατί θέλουν να με ξαναδούν, μόνο γιατί θέλουν να συνομιλήσουμε, να θυμηθούμε τα παλιά, …τις αναμνήσεις μας. Αυτό με γεμίζει…» αναφέρει.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Να διαχειριστούμε την νίκη σαν να έχουμε χάσει
«Πιστεύω ότι ενώ θα κερδίσουμε, θα πρέπει να κυβερνήσουμε σαν να έχουμε χάσει και να ‘χουμε πάρει ένα μήνυμα τέτοιο» λέει ο κ. Μεϊμαράκης, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή της και την επαφή της με την κοινωνία. Εκτιμά πως μπορούν να περιοριστούν οι διαρροές – και πως αυτός είναι ο ρόλος του – και πως τελικώς η ΝΔ όχι μόνο θα πιάσει τον πήχη του 33% αλλά θα τον ξεπεράσει.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντά σε γρήγορες ερωτήσεις:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις