Δέκα στοιχεία που δεν γνωρίζετε για τον Ferruccio Busoni
Λίγες ώρες πριν το μεγάλο αφιέρωμα στον Ferruccio Busoni από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Ferruccio Busoni (1866-1924), η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή, τιμά τον σπουδαίο συνθέτη, πιανίστα και διανοούμενο με μια επετειακή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ, παρουσιάζοντας ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του κορυφαίου ιταλού μουσουργού: το κολοσσιαίων διαστάσεων Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ντο μείζονα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και ανδρική χορωδία.
Θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου, και μόνο ελάχιστοι βιρτουόζοι τολμούν να το αντιμετωπίσουν. Ανάμεσά τους, και ο δεινός δεξιοτέχνης Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο οποίος θα αναμετρηθεί με την υψηλότατων απαιτήσεων σύνθεση του Busoni, σε μια συναυλία ιστορικής σημασίας που οι λάτρεις του πιάνου δεν πρέπει να χάσουν.
Η απόφαση της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών να ερμηνεύσει το συγκεκριμένο έργο στη συναυλία της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εντάσσεται στην πολιτική της Ορχήστρας να προσεγγίζει έργα που δεν προσφέρονται συχνά στο ελληνικό κοινό. Στη συναυλία συμμετέχει επίσης το ανδρικό τμήμα της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ) σε μουσική διδασκαλία Νίκου Μαλιάρα.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει ακόμη το σύντομο συμφωνικό έργο «Από το λίκνο στον τάφο», το τελευταίο χρονολογικά συμφωνικό ποίημα του Franz Liszt.
10 στοιχεία που δεν γνωρίζετε για τον Ferruccio Busoni
- Ο Μπουζόνι γεννήθηκε στην Τοσκάνη το 1866 και ήταν συνθέτης, πιανίστας, μαέστρος, εκδότης, συγγραφέας και δάσκαλος.
- Ο πατέρας του, Ferdinando, πίστευε ότι το όνομα ενός παιδιού επηρέαζε τη μελλοντική του επιτυχία. Έτσι, έδωσε στο παιδί του το όνομα μιας σειράς διάσημων ανδρών από την Τοσκάνη: Ferruccio Dante Michelangelo Benvenuto Busoni.
- Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες όλων των εποχών και έδωσε αμέτρητα ρεσιτάλ σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
- Ως παιδί θαύμα, ξεκίνησε να εμφανίζεται ως βιρτουόζος του πιάνου και συνθέτης, από την ηλικία των 7 ετών.
- Από τα 9 μέχρι τα 11 του χρόνια σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Βιέννης.
- Εκλέχθηκε το 1881, σε ηλικία 15 ετών, στην Accademia Filharmonica της Μπολόνια, το νεότερο άτομο που έλαβε αυτή την τιμή μετά τον Μότσαρτ.
- Παρακολούθησε την πρεμιέρα της όπερας «Φάλσταφ» του Βέρντι το 1893 και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τον Βέρντι, που αποφάσισε να στραφεί περισσότερο προς την Ιταλική μουσική, την οποία είχε αγνοήσει για χάρη της γερμανικής σχολής του Βάγκνερ, του Μπραμς και του Λιστ. Τόλμησε να του στείλει και επιστολή, στην οποία έγραφε: «Ο Φάλσταφ προκάλεσε μέσα μου μια τέτοια πνευματική επανάσταση που μπορώ … να ορίσω την έναρξη μιας νέας εποχής στην καλλιτεχνική μου ζωή από εκείνη τη στιγμή».
- Το Κοντσέρτο του για πιάνο είναι ένα από τα πιο δεξιοτεχνικά και μεγαλύτερα σε διάρκεια κοντσέρτα που έχουν γραφτεί ποτέ και οι εκτελέσεις του σε συναυλίες είναι σπάνιες.
- Το διαμέρισμα του Busoni στο Βερολίνο καταστράφηκε σε αεροπορική επιδρομή το 1943 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλά από τα υπάρχοντα και οι παρτιτούρες του χάθηκαν ή κλάπηκαν.
- Ο Μπουζόνι πίστευε πως η εκτέλεση της μουσικής, η συναισθηματική της ερμηνεία, προέρχεται από τα ουράνια, από όπου κατέβηκε η ίδια η Τέχνη… Ό,τι χάνει αναγκαστικά η έμπνευση του συνθέτη μέσω της σημειογραφίας, ο ερμηνευτής του πρέπει να το αποκαταστήσει με τη δική του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις