Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο τσάι: Από ποια ασθένεια μας προστατεύει;

Πράσινο τσάι: Από ποια ασθένεια μας προστατεύει;

Το μυστικό συστατικό για το πιο αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα μπορεί να «κρύβεται» σε ένα είδος πράσινου τσαγιού, λένε επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Δίπλα στα πιο γνωστά superfoods, όπως το τζίντζερ, το κεφίρ, και ο κουρκουμάς, βρίσκουμε πλέον και το matcha, ένα είδος πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε smoothies, ροφήματα, ακόμη και σε αρτοσκευάσματα.

Το τσάι matcha προέρχεται από την Ιαπωνία πριν από σχεδόν χίλια χρόνια. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πράσινο τσάι – τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis – αλλά συλλέγονται διαφορετικά και αυτό εξηγεί γιατί το matcha μπορεί να έχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με το πράσινο τσάι.

Για να δημιουργηθεί το ιαπωνικό matcha, το φυτό τσαγιού προστατεύεται από το άμεσο ηλιακό φως, αυξάνοντας έτσι ενώσεις όπως η χλωροφύλλη, τα αμινοξέα και τα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό χημείας Molecules.

Είναι ευρέως γνωστό για το άρωμά του, τη βαθυπράσινη χρωστική του και την περιεκτικότητά του σε ευεργετικές ουσίες: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης του μεταβολισμού και της ενίσχυσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τώρα, ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Nihon στο Matsudo της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν ότι το matcha μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis, που σχετίζεται με παθήσεις των ούλων, όπως η ουλίτιδα.

Ουλίτιδα VS matcha

Για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του matcha, η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε ένα διάλυμα matcha σε 16 είδη βακτηρίων του στόματος στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένων τριών στελεχών P. gingivalis.

Τα βακτήρια αυτά δημιουργούν στρώματα βακτηριακών αποικιών στα δόντια, κρυμμένα στους λεγόμενους περιοδοντικούς θύλακες, καθιστώντας την αντιμετώπισή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, μέσα σε 2 ώρες, το εκχύλισμα matcha καταπολέμησε σχεδόν όλα τα κύτταρα του P. gingivalis.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «Microbiology Spectrum», η ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα matcha είχε σημαντική μείωση στα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των επιφανειακών ιστών των ούλων. Η περιοδοντίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και έχει συνδεθεί με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Το τσάι matcha μπορεί να έχει κλινική εφαρμογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της ουλίτιδας», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024