Ευρωεκλογές: Ρεκόρ μεταπολίτευσης η αποχή, προβλέπουν δημοσκόποι – Θα πάρει το «2» μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να κινηθεί ακόμη και κάτω από το 50%, όπως εκτιμούν
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Για αποχή – ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνουν λόγο δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να μην φθάσει ούτε το 50%.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, «θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%».
«Το ποσοστό συμμετοχής ενδέχεται να κινηθεί και κάτω από το 50%»
«Είναι ανησυχητική η απάντησή μου. Και το λέω αυτό διότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχαμε μια συμμετοχή της τάξης του 52% και κάτι. Και ανάλογη συμμετοχή είχαμε και σε ευρωεκλογές, όπου δεν γινόντουσαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές», εξήγησε.
Σημείωσε, ωστόσ, πως «αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει αυτή η συνθήκη. Έχουμε τις ευρωεκλογές να γίνονται μόνες τους, χωρίς δηλαδή το κίνητρο αυτό του να πάω να ψηφίσω τον φίλο, τον γείτονα, για δημοτικό συμβούλιο, για δήμαρχο. Και επίσης γίνονται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να φαίνεται κάποιο εξαιρετικά ουσιαστικό διακύβευμα».
Μιλώντας για τα προβλήματα των πολιτών και το πώς βλέπουν την Ευρήπη, ο κ. Γεράκης τόνισε πως «αισθάνονται ένα δέος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Αισθάνονται μικροί, δηλαδή, ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη».
Παρατήρησε, επιπλέον, πως «βλέπουμε τα κόμματα και τις καμπάνιες των κομμάτων και ιδίως της αντιπολίτευσης, να γίνονται με όρους βουλευτικών ή εθνικών εκλογών. Και βλέπουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια φράση που ανέφερε ο πρωθυπουργός, να σηκώνει το γάντι και να μιλάει για σταθερότητα. Θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά θέματα είναι δευτερεύοντα» σε αυτές τις ευρωεκλογές, όπως είπε.
«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 20%»
Ερωτηθείς για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων, ο Θωμάς Γεράκης ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή, αν δούμε τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται πάνω από 30, δηλαδή θα γράφει 3 μπροστά. Αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις. Εγώ θα σας έλεγα από ένα εύρος 30 έως 35%».
Και προσέθεσε: «Το ίδιο περίπου για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από 13, 14 έως και 17 ή και πάνω από το 17%. Το ΠΑΣΟΚ από 10,3 έως 14, η Ελληνική λύση από 6,7 έως 10, το ΚΚΕ από 6,5 έως 9,5».
«Τα ευρωπαϊκά θέματα είναι δευτερεύοντα» σε αυτές τις ευρωεκλογές
Όσο για τον αν είναι εφικτό το ποσοστό του 20% για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει βάλει ως στόχο ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Γεράκης δεν το απέκλεισε: «Εγώ το έχω μέσα στην πιθανότητα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το απέκλειε, βλέποντας και τις χρονοσειρές, όπου το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική τάση».
Και εξήγησε πως «τον ΣΥΡΙΖΑ ή να το πω καλύτερα, τον κ. Κασσελάκη δεν τον έχουμε μετρήσει ποτέ σε κάλπη. Μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε κάλπη δεν έχει μετρηθεί. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, έχει ένα ίσως μεγαλύτερο ερωτηματικό από ό,τι έχουν οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα, το οποίο αλλάζει λίγο την εκλογική του βάση και, όπως και να την αλλάζει, έχει μια εκλογική βάση με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απ’ ό,τι τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο πιστό από τα υπόλοιπα κόμματα. Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό. Αυτή τη στιγμή όμως, θεωρώ ότι οι κάλπες αδειανές είναι και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτε».
«Το ποσοστό των αναποφάσιστων θα είναι διψήφιο»
Τέλος, εκτίμησε πως θα είναι διψήφιο το ποσοστό των ψηφοφόρων εκείνων που θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη, τελευταία στιγμή.
«Το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέμα της αποχής. Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω-κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική, θα έχουμε διαφοροποιήσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις