Μητσοτάκης: «Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά»
«Η ακρίβεια επιμένει στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα» λέει ο Μητσοτάκης
Σε συνέντευξη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το δομικό πρόβλημα της ακρίβειας και απασχολεία τα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα αυτό «θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος».
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24, ο ίδιος ανέφερε «Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί»
«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο»
Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Η ακρίβεια επιμένει στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Εχουμε πράγματι ένα πληθωρισμό τροφίμων που είναι πάνω από τον μέσο όρο».
Σημείωσε δε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «Η Ελλάδα τώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και τα εισοδήματα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε», ενώ πρόσθεσε «Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Πριν δύο χρόνια είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα και όχι με το σούπερ μάρκετ. Μπορέσαμε και τις κρατήσαμε τις τιμές», τονίζοντας ότι «η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος».
«Είναι «Χ» κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια»
«Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί», ανέφερε για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι «Χ» κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης. Δεν τις απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης», ενώ υπογράμμισε πως «Όποιος προτείνει ο,τιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε.
Τόνισε ότι «έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι».
«Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνώ μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί. Θέλουμε να μειώσουμε κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε.» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχετικά με την ανεργία και το δημογραφικό
«Μελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μια ανακούφιση, αλλά και το πλαίσιο για τους τρίτεκνους όμως πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανεργία, τονίζοντας ότι πρέπει «να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος, ενώ μπορεί να δουλεύει».
«Η επαναφορά 13ου-14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης κοστίζει 2 δισ. επιπλέον των 45 δισ. των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το πρόγραμμά της κοστίζει αλλά λέει «λεφτά υπάρχουν». Από το 2009 το ακούμε και επειδή έχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή».
Σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα και την Τουρκία
Σε ότι αφορά τα θαλάσσια πάρκα σημείωσε πως«Θα γίνουν και μελετώνται και το τι κάνει η Ελλάδα δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα η χώρα έχει ήδη. Θα κάνουμε με σκοπό να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή να αναπαράγεται και έγινε πολλή συζήτηση γι αυτό».
«Η σχέση με την Τουρκία είναι δύσκολη και σύνθετη. Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα του αναθεωρητισμού αλλά, δεν γίνεται με τόση ένταση. Υπάρχει ένας σαφέστερος προσδιορισμός από την Ελληνική κυβέρνηση σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει και κατ’ ιδίαν και δημόσια».
Οι σχέσεις με την Αλβανία
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας ήταν απαράδεκτος. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας, νέα παιδιά που έχουν ενταχθεί αρμονικά.
Ο,τιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο λαών δεν κάνει καλό, γείτονες είμαστε. Να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες προς την ευρωπαϊκή της πορεία και ο σεβασμός του δικαίου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών
Για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ότι η ίδια προσδιορίζει πως εγείρονται τέτοια ζητήματα.
«Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Η συμφωνία των Πρεσπών παρότι δεν τη στηρίξαμε , είπαμε ότι θα τη σεβαστούμε. Έχει πρόβλεψη για το όνομα και περιμένω από το νέο πρωθυπουργό ρητή δήλωση ότι θα την ονοματίζει «Βόρεια Μακεδονία» και εκτιμώ ότι τα πράγματα θα βρουν το δρόμο τους», ανέφερε.
«Η Ελλάδα τώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και τα εισοδήματα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε»
Σχετικά με τις ευρωεκλογές και τις προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις ευρωεκλογές αναφερόμενος στην ακροδεξιά, η οποία «είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή δύναμη». Πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ισχυρή παρουσία δημοκρατικών δυνάμεων. Η κα Φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει για δυνάμεις δεξιά του ΕΛΚ με τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε.
Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή Ευρώπη». Με ανησυχεί η κάθε αποχή και για αυτό κάναμε και την επιστολική ψήφο που έχει αναγνωριστεί από όσους συμμετέχουν για την αρτιότητα. Θέλουμε συμμετοχή, πάντα οι ευρωεκλογές είχαν χαμηλότερη συμμετοχή από τις εθνικές εκλογές».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «Θέλουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για να μας δώσει ορμή για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα με το οποίο εκλεχθήκαμε. Ακούω το προσβλητικό επιχείρημα για το 41%., από το πρώτο βράδυ είπα τα κεφάλια κάτω και πολύ δουλειά. Μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και πουθενά. Θα υπερασπιστώ τη νομιμοποίηση που πήραμε γιατί είπαμε την αλήθεια.
Θέλουμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και σίγουρα υπήρχαν πεδία πολιτικών που υπήρχαν παρεμβάσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω. Η 4ετια είναι για έναν λόγο γιατί όλοι κρινόμαστε στο τέλος. Υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».
«Τον θυμόμαστε, τον τιμούμε, μου λείπει»
«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι πάντα εδώ με τον τρόπο του», τόνισε ο πρωθυπουργός με αφορμή το θάνατο του πατέρα του σαν σήμερα πριν 7 χρόνια.
«Τον θυμόμαστε, τον τιμούμε, μου λείπει, μου λείπουν οι συμβουλές του, η πολιτική παρακαταθήκη του κρίνεται από τον λαό. Για όλους μας οι γονείς όταν φεύγουν αισθανόμαστε ότι είναι εδώ
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό»
Σε ότι αφορά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα, ο Μητσοτάκης είπε «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον σημερινό τελικό. Βλέπω momentum, μου θυμίζει λίγο το Euro 2004», σημειώνοντας ότι «την πολιτεία την αφορά η ασφάλεια και η καλή οργάνωση.
Εμείς έχουμε κάνει αυτό που πρέπει. Εγώ θα τον δω στο σπίτι στην τηλεόραση με μπάρμπεκιου με καλούς φίλους. Ελπίζω να είμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό».
Δείτε το βίντεο
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»