Όλα έχουν την εξήγηση τους

Πες το βρε χρυσόστομε, να μου λυθεί η απορία! Στον κ. Στράτο Φαναρά της Metron Analysis αναφέρομαι και στην δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες το Mega. Πολλά τα ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά ένα από αυτά εξηγεί γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου σε λίγο θα κυκλοφορούν μόνο … πλαστικά κυπελάκια και πιάτα! Νεύρα, πολλά νεύρα! Κι ο λόγος είναι πως σύμφωνα με την έρευνα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχασε 1,4 μονάδες τον Μάιο έναντι του Απριλίου. Και βρίσκεται στο 25,4%! Και στην εκτίμηση ψήφου έπεσε στο 31% – έχασε επίσης 1,3 μονάδες. Λογικά θα έπρεπε να συμβεί το αντίθετο – πλησιάζοντας προς την ημερομηνία των εκλογών υπάρχει συσπείρωση κι ως εκ τούτου αύξηση των ποσοστών!

Τα πράγματα είναι αλλιώς…

Είναι αλήθεια πως δεν γνώριζα τα ευρήματα της έρευνας, αλλά εδώ και αρκετές μέρες, έχω γίνει σχεδόν μονότονη να επαναλαμβάνω πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα «παίζει» το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου. Αν διαβάζει κανείς τις συμπεριφορές και τις εκδηλώσεις των ενοίκων του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού, είναι μάλλον εύκολο να το αντιληφθεί. Πρόκειται για μπρουτάλ συμπεριφορές! Ετσι εξηγείται γιατί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναγωνίζεται τις τελευταίες μέρες σε … κινητικότητα τον κ. Στέφανο Κασσελάκη! Όχι, δεν πρόκειται να φτάσει η χάρη του μέχρι τη Ραμάλα! Είπαμε…. Τις φιλίες του, όμως ο πρόεδρος της τιμά….

Ο «Κανένας»

Και δεν είναι μόνο – κατά την έρευνα – η πρόθεση κι η εκτίμηση ψήφου. Είναι και τα ποιοτικά στοιχεία. Τα οποία κατά το μάλλον ή ήττον είναι αρνητικά στο σύνολο τους. Και βέβαια ο «Κανένας» πλησιάζει απειλητικά τον πρόεδρο, στην καταλληλόλητα του πρωθυπουργού. Στο 36% ο κ. Μητσοτάκης, στο 35% ο «Κανένας». Το παιχνίδι εξελίσσεται σε «ντέρμπι». Για γερά νεύρα!

Ανύπαρκτη αντιπολίτευση και θυμωμένη κοινωνία

Βέβαια από εκεί και κάτω το χάος. Από την εξαιρετικά περιορισμένη κοινωνική αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν ωφελείται ουδείς! Η αντιπολίτευση συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να φαίνεται πως έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση και στη δημοσκόπηση να εμφανίζει σταθερότητα στο ποσοστό του, όμως η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία είναι τεράστια. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι περίπου το μισό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Και με την κοινωνία θυμωμένη! Αυτό πού το πας. Γι΄ αυτό κι είναι ακόμη μεγαλύτερος ο κίνδυνος το εκλογικό σώμα να ξεσπάσει στην αποχή! Για το ύψος της οποίας ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας….

Ασπρη ΜέΡΑ

Μου κάνει πάντως εντύπωση η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΜεΡΑ25. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η άνοδος και η πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών του, μοιάζει με τον … πυρετό! Είναι όμως ενδιαφέρουσα. Όπως επίσης και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το ΜεΡΑ25 έχει καλύτερες επιδόσεις από τη «Νέα Αριστερά» – 3,3% έναντι 3%! Σας έχω ξαναπεί πως οι δύο σχηματισμοί έχουν κοινό ένα τμήμα ψηφοφόρων. Το οποίο φαίνεται πως μετακινείται προς το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης!

Η έκπληξη;

Ακόμη θέλω να σας επισημάνω την αντοχή της «Νίκης» του κ. Δημήτρη Νατσιού, παρότι φαινόταν πως καρκινοβατεί. Μου έλεγαν χθες άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο χώρο, ότι μπορεί να αποτελέσει και μία από τις εκπλήξεις των εκλογών. Μου κάνει όμως εντύπωση που δεν ανιχνεύεται το κόμμα του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, διότι για έναν εκ των υποψηφίων του κόμματος έχει δώσει γραμμή ο έγκλειστος των φυλακών του Δομοκού κ. Ηλίας Κασιδιάρης. Λέτε να απώλεσε τη δυναμική του, μετά την εικόνα που παρουσίασαν οι «Σπαρτιάτες» τον τελευταίο χρόνο; Δεν αποκλείεται….

Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος

Αλλά κι η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου στην εκτίμηση ψήφου παρουσιάζει κάμψη. Με βάση τα όσα διέρρεε το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου θα έπρεπε η μείωση του ποσοστού της «Ελληνικής Λύσης να οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως χάνουν και τα δύο κόμματα! Βέβαια χθες δεν ήταν καλή μέρα για τον κ. Βελόπουλο. Η ηχηρή αποχώρηση ενός εκ των στελεχών του στην περιοχή του Εβρου, με ανοιχτή επιστολή και με τα δέοντα κοσμητικά επίθετα, όπως και να το κάνουμε δεν τον έκανε … ευτυχισμένο!

Η βουλευτική ασυλία

Είναι όμως γεγονός ότι πλησιάζοντας προς την 9η Ιουνίου οι τόνοι θα ανεβαίνουν. Και φυσικά κι οι χαρακτηρισμοί. Πάρτε για παράδειγμα χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε συνέντευξη του ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να καταργήσω τη βουλευτική ασυλία». Η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι τυχαία. «Πατάει» πάνω σε δύο διαπιστώσεις: πρώτον, στο εύρημα του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το οποίο το 70% των πολιτών δεν εμπιστεύονται στο εθνικό κοινοβούλιο και δεύτερον, στα όσα έχουν συμβεί στη Βουλή με το έγκλημα των Τεμπών.

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Λίγο αργότερα, λοιπόν, εισέπραξε την απάντηση από τον υπουργό Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσο – η κεντρώα εκδοχή του Μεγάρου Μαξίμου. Τι είπε μεταξύ των άλλων; Πως «κανένας αυτοδημιούργητος πολίτης της λαϊκής ή μεσαίας τάξης δεν θα επιλέγει να εκτεθεί σε ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον χωρίς κάποιες ελάχιστες δικλείδες θεσμικής προστασίας». Και χρησιμοποίησε βαριές πολιτικές εκφράσεις….

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

Τώρα οι φόβοι του υπουργού Υγείας είναι άλλοι. Πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ένα καλό αποτέλεσμα τότε ο … Θεός να μας φυλάει! Δεν το είπε έτσι ακριβώς, δήλωσε δηλαδή πως σ΄ αυτή την περίπτωση «θα ξυπνήσει η όρεξη των αριστερών για φασαρίες θα αρχίσουν να μπουκάρουν μέσα στα νοσοκομεία, με κάθε μέρα στάσεις εργασίας στα άλλα υπουργεία, απεργίες, θα αρχίσουν οι φασαρίες σιγά σιγά ό,τι κερδίσαμε θα αρχίσει να φθείρεται». Καταλάβατε την ανησυχία του κ. Γεωργιάδη! Κι επειδή ο υπουργός Υγείας συνηθίζει να σκέφτεται φωναχτά, νομίζω πως το πρόβλημα – εκτός των άλλων – είναι μην τυχόν κι αυτός ο θυμός που λέγαμε παραπάνω που επικρατεί στην κοινωνία μετατραπεί σε κίνημα… Αυτό θέλει να πει ο κ. Γεωργιάδης. Δηλαδή οι πολίτες να αρχίσουν να διεκδικούν τα μέσα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Αυτό φοβούνται!

Η ευαισθησία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Μερικά πράγματα δεν είναι τυχαία. Όπως ο διάλογος που διαμείφθηκε μεταξύ τουκ. Μητσοτάκης και μιας συνταξιούχου κυρίας, στην Κέρκυρα. Όταν η κυρία του είπε πως πεινάει διότι η σύνταξη των 440 ευρώ – με 300 ευρώ ενοίκιο – δεν της φτάνει για να ζήσει, αφού την παρέπεμψε στην εκκλησία, χωρίς όμως αποτέλεσμα, εισέπραξε από τον πρωθυπουργό την μεγαλειώδη απάντηση: «Ευχαριστώ που ήρθατε»! Η ηλικιωμένη κυρία έλεγε «αυτή τη στιγμή πεινάω» και ο κ. Μητσοτάκης την ευχαριστούσε που τον υποδέχθηκε….