Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
5+1 ναρκοπέδια στον δρόμο για την κάλπη

5+1 ναρκοπέδια στον δρόμο για την κάλπη

Ποιες περιοχές προβληματίζουν το γαλάζιο επιτελείο και γιατί

Σε συνέχεια των επισκέψεών του σε Αγρίνιο, Άρτα αλλά και, προχθές, στην Κέρκυρα, δηλαδή σε περιοχές στις οποίες η ΝΔ πιέστηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να κρατά για το τέλος τα «δύσκολα».

Πρόκειται για περιοχές που για διαφορετικούς λόγους φαντάζουν ως… ναρκοπέδια για τις εκλογικές στοχεύσεις της ΝΔ την 9η Ιουνίου. Ο ίδιος επιμένει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να μιλάει για τη σημασία της ευρωκάλπης καθώς και για τις προκλήσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου, ξορκίζοντας την αδιαφορία και την κόπωση των ψηφοφόρων.

«Από την αντιπολίτευση δεν ακούμε τίποτα για την Ευρώπη και τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα» είπε ο ίδιος από την Κέρκυρα (εκεί όπου η ΝΔ «έγραψε» 36,74% τον περασμένο Ιούνιο). Και εστιάζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «επανάληψη ενός προεκλογικού έργου και μιας πολιτικής ρητορικής η οποία έχει πληγώσει τη χώρα (…) αυτή τη φορά σε πιο lifestyle περιτύλιγμα» και «χρέωσε» στην Κουμουνδούρου «τοξικότητα και ψέμα» και «τάξιμο δεκάδων δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων».

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει ουσιαστικά την εκστρατεία επαναπροσέγγισης του ακροατηρίου που έδωσε στην παράταξή του τη νίκη στις τελευταίες εθνικές κάλπες, με το βλέμμα ταυτόχρονα στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες και σε μια κεντρώα συμμαχία.

«Τι είναι αυτό που μας έφερε στο 41%; Είναι η ικανότητα να ενώσουμε ψηφοφόρους που είναι παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι, οι οποίοι ενδιαφέρονται πολύ για τα πιο πατριωτικά ζητήματα, με πιο προοδευτικές, κεντρώες ομάδες πολιτών. Αλλά η συγκολλητική ουσία που ένωσε αυτούς τους ψηφοφόρους ήταν οι καλές επιδόσεις της οικονομίας» είπε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο βρετανικό podcast «Leading» (Αλαστερ Κάμπελ, Ρόρι Στιούαρτ). Και με τον τρόπο αυτόν έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τον όρο της τριγωνοποίησης.

«Καταφέραμε», όπως είπε, «να εφαρμόσουμε έναν νέο τύπο «τριγώνου». Πρώτον, είμαστε δημοσιονομικά συνετοί, αλλά σίγουρα υπέρ της ανάπτυξης, δεν είμαστε οπαδοί της λιτότητας (…) Δεύτερον, είμαστε πολύ υπεύθυνοι πατριώτες (…) Τρίτον, κοινωνικά φιλελεύθεροι όταν πρόκειται για θέματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που ήταν ένα δύσκολο ζήτημα στην Ελλάδα».

Πάτρα: «Αγκάθια» Αγροτικό και… ομόφυλα ζευγάρια

Η Περιφέρεια Αχαΐας και ειδικότερα η Πάτρα είναι στο πρόγραμμα των επόμενων 24ώρων πρώτα για τον Μητσοτάκη μεθαύριο, έπειτα για τον Ανδρουλάκη την Παρασκευή και ύστερα για τον Κασσελάκη. Οι πέντε δήμοι της Αχαΐας έχουν πλέον ξεχωριστή σημασία και για το πρεστίζ της Κεντροαριστεράς και για τις κεντροδεξιές εντυπώσεις. Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωνε το 2019, κυριάρχησε η ΝΔ το 2023, αλλά όχι εύκολα. Η Περιφέρεια βάφτηκε μπλε με ποσοστό 34,04% (στην Πάτρα η ΝΔ κινήθηκε στο 32,11%) ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε έναν δήμο, τον Ερυμάνθου.

Για τη γαλάζια εκστρατεία στην περιοχή είναι επικεφαλής ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ήταν εκεί προ ημερών μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο για πρώτη φορά είχε θεματική αφιερωμένη στον πρωτογενή τομέα. Πέραν του Αγροτικού, ανάμεσα στα θέματα που προβληματίζουν είναι η επίδραση της νομοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια – θέμα για το οποίο έχει… αστράψει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Πύργος: Με «σημαία» τον δρόμο Πύργου – Πατρών

Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθεί ο Μητσοτάκης σε μια από τις «κεντρογενείς» εκλογικές περιφέρειες, την Ηλεία, όπου τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ διατηρούν δυνάμεις. Η ΝΔ πέτυχε πέρυσι να κερδίσει και τους επτά δήμους, ανεβάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019, όταν είχε χάσει τον Πύργο και την Ήλιδα. Ωστόσο και στις εκλογές του 2023 η κεντροδεξιά παράταξη κινήθηκε χαμηλότερα του πανελλαδικού ποσοστού της, στο 37,45% συγκεκριμένα (και στον Πύργο ακόμα χαμηλότερα, στο 36,21%, όπου η Κουμουνδούρου πήρε 22,06%), με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε υψηλά ποσοστά – στο 20,13% και στο 19,74% αντίστοιχα.

Η ΝΔ έχει ψηλά τη «σημαία» του δρόμου Πύργου – Πατρών, έργο που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2025 και αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής μεταξύ άλλων και για την τόνωση της «αναπτυξιακής δυναμικής» της Ηλείας.

Κιλκίς: Κάλεσμα για «πατριωτισμό της ευθύνης»

Στο πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας πριν από την αναμέτρηση υπάρχει πέραν της Θεσσαλονίκης άλλη μία βορειοελλαδίτικη πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας με σημασία για τις στοχεύσεις της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο Κιλκίς, όπου στις τελευταίες εθνικές κάλπες αποτυπώθηκε η δυναμική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, κάτω από 39,18% της ΝΔ. Η κεντροδεξιά παράταξη έχασε δυνάμεις από τον Μάιο στον Ιούνιο του 2023, ενώ στους ενισχυμένους ήταν το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, καθώς η Νίκη βρέθηκε στην τέταρτη θέση πάνω από το ΚΚΕ.

Παρότι το Κιλκίς ήταν ένας από τους προορισμούς του Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο για την εθνική κάλπη του περασμένου Ιουνίου, ο ίδιος επιλέγει να επιστρέψει εκεί με προδιαγεγραμμένες αναφορές στον «πατριωτισμό της ευθύνης» απέναντι στους, κατά τον Πρωθυπουργό, «πατριώτες του γλυκού νερού», όπως αναφέρει στις επιθέσεις του στα μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Θεσσαλονίκη: Τα δυτικά στο γαλάζιο «ραντάρ»

Συνολικά η Κεντρική Μακεδονία αλλά ειδικότερα οι έξι δήμοι της Α’ Θεσσαλονίκης είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ΝΔ. Εκεί η κεντροδεξιά παράταξη είχε κινηθεί τον περασμένο Ιούνιο σε ποσοστά πολύ… μακριά από τη ζώνη της πανελλαδικής επίδοσής της – στο 35,28%, συγκεκριμένα – και η προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων θα δίνεται μέχρι τέλους εν όψει της ευρωκάλπης, με τακτική γαλάζια παρουσία στις θεσσαλονικιώτικες γειτονιές – του Νίκου Δένδια που έχει «χρεωθεί» την Κεντρική Μακεδονία αλλά και υφυπουργών και κομματικών στελεχών. Μερικά 24ωρα πριν από την αναμέτρηση ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στην πόλη για κεντρική εκδήλωση (πριν από την τελική συγκέντρωση, πιθανότατα στην πλατεία Συντάγματος).

Τα δυτικά της πόλης είναι διαρκώς στο γαλάζιο «ραντάρ» ως συνοικίες στις οποίες υπάρχει πιο συντηρητικό ακροατήριο αλλά και ενισχυμένη παρουσία των κομμάτων στα δεξιότερα της ΝΔ – πρωτίστως η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Και εκεί, όπως σε άλλα σημεία του εκλογικού χάρτη, η κεντροδεξιά παράταξη επενδύει στην υλοποίηση έργων καθημερινότητας με αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Κρήτη: Απόβαση με «όπλο» τα έργα υποδομής

Στο τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται γαλάζια απόβαση στην Κρήτη, καθώς πέραν της διήμερης περιοδείας του Μητσοτάκη με «όπλο» τα έργα υποδομής (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο στο Καστέλλι κ.ά.), ο ίδιος έχει αποφασίσει να κάνει στα Χανιά τη διακαναλική συνέντευξη.

Εξού και την ερχόμενη Κυριακή θα ταξιδέψουν εκεί υπουργοί, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος «τρέχει» ήδη ως υπεύθυνος της εκστρατείας. Η Κρήτη αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόσω η ΝΔ προσδοκά να μην… αλλάξουν χέρια οι Περιφέρειες, αλλά να κρατήσει αναλλοίωτη την εικόνα του περασμένου Ιουνίου: το μπλε σε όλους τους νομούς. Γνωρίζει ωστόσο ότι η Χαριλάου Τρικούπη, που κέρδισε τη δεύτερη θέση παντού, χάνοντας μόνο τα Χανιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, παλεύει έστω για μία πρωτιά.

Οι μεγαλύτερες γαλάζιες πιέσεις εντοπίστηκαν πέρυσι σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο (με εκλογικά ποσοστά 35,16% και 36,67% αντίστοιχα), ενώ στο ραντάρ είναι και το Λασίθι, όπου το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε κατά 4,1% στον έναν μήνα που χώρισε τις δύο εθνικές κάλπες.

Λάρισα: Προβληματίζει η δυσφορία στον Κάμπο

Ίσως η πιο «δύσκολη» για τη ΝΔ Περιφέρεια, εκείνη που προβληματίζει περισσότερο τους επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς για την προοπτική να σταλεί «μήνυμα» δυσφορίας προς την κυβέρνηση, είναι η Θεσσαλία. Ο Μητσοτάκης προτίθεται να βρεθεί στη Λάρισα την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών. Στον συγκεκριμένο νομό πάντως υπήρχαν έτσι κι αλλιώς δυσκολίες στις τελευταίες εθνικές κάλπες, παρότι η ΝΔ πέτυχε στη Θεσσαλία υψηλά ποσοστά, ξεπερνώντας κατά τόπους το πανελλαδικό της – με το 43,09% στην Καρδίτσα, για παράδειγμα. Η διάλυση του Κάμπου από τις καταστροφικές πλημμύρες έχει επιδεινώσει την κατάσταση, την ώρα που ολόκληρη η Θεσσαλία είναι διαρκώς στο «κάδρο», και της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα εκφραστεί στις 9 Ιουνίου η απογοήτευση των πολιτών σε μια Περιφέρεια η οποία «χάθηκε» άλλωστε για τη ΝΔ στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν περιφερειάρχη τον Δημήτρη Κουρέτα. Προ ημερών βρέθηκε στα Τρίκαλα αλλά και στη Μαγνησία κλιμάκιο με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024