Ακροβασίες Νετανιάχου για να κρατήσει κοντά του τους ακραίους συμμάχους του
«Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος στόχος του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι η πολιτική του επιβίωση»
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Ενώ κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκονται στο στόχαστρο του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες στο Ισραήλ αποτελούν μεγαλύτερη έγνοια για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα ζητούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, οι οικογένειες ομήρων θέλουν τους αγαπημένους τους στο σπίτι.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal το κοινό εμπόδιο για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι η ανάγκη του Νετανιάχου να κατευνάσει δύο ακροδεξιούς υπουργούς στην κυβέρνησή του, τα ονόματα των οποίων είναι άγνωστα εκτός Ισραήλ: τον Ιταμάν Μπεν Γκβιρ, έναν σκληροπυρηνικό ταραξία που διοικεί την αστυνομία και τον Μπεζαζελ Σμότριχ, τον υπουργό Οικονομικών που επιδιώκει να επεκτείνει τον ισραηλινό έλεγχο στη Δυτική Όχθη. Και οι δύο άντρες θέλουν να ξαναχτίσουν εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα.
Μαζί, κατέχουν 14 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ή στην Κνεσέτ. Ωστόσο, κατέχουν τεράστια δύναμη.
Οι Μπεν Γκβίρ και Σμότριχ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ο Νετανιάχου συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, κάτι που θα προκαλούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης και θα οδηγούσε σε εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις σίγουρα δεν είναι υπέρ του Νετανιάχου.
Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι εάν γίνονταν εκλογές θα δεν θα τα πήγαιναν και τόσο καλά και οι ίδιοι.
«Τελικά, αυτό που φοβάται [ο Νετανιάχου] είναι ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ και ο Μπέζαλελ Σμότριχ να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό του και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Μάικλ Κόπλοου, επικεφαλής πολιτικής για το Ισραηλινό Πολιτικό Φόρουμ, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον που υποστηρίζει δύο λύση του κράτους. «Αυτό εξηγεί τις προτιμήσεις του και τη συμπεριφορά του σε μια σειρά θεμάτων».
«Τον ξέρω από το 1989, ποτέ δεν τον έχω δει τόσο συγκεντρωμένο».
Ο Μάικλ Όρεν, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ υπό τον Νετανιάχου, είπε ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται ότι η επιβίωση του Ισραήλ είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τη δική του. Αυτή η πεποίθηση «του δίνει τη δυνατότητα να αντέξει την τεράστια πίεση».
Ο Νετανιάχου έχει πει ότι οι αντίπαλοί του είναι αυτοί που παίζουν πολιτικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του πολέμου εξετάζοντας τρόπους για να πυροδοτήσουν εκλογές. Έχει πει ότι επικεντρώνεται μόνο στο να κερδίσει την «ολική νίκη» εναντίον της Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους, ένας στόχος που λέει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω στρατιωτικής πίεσης.
Ο Boaz Bismuth, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, απέρριψε την ιδέα ότι οι εγχώριες πολιτικές εκτιμήσεις επηρέαζαν τη διεξαγωγή του πολέμου από τον πρωθυπουργό. «Τον ξέρω από το 1989», είπε. «Ποτέ δεν τον έχω δει τόσο συγκεντρωμένο».
Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, κατηγόρησε τον Νετανιάχου επειδή δεν είχε σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να επιβλέπει τον θύλακα. Ωστόσο, ο Νετανιάχου είναι κάθετος. «Η πρώτη προϋπόθεση για την επόμενη μέρα είναι η καταστροφή της Χαμάς. Χωρίς δικαιολογίες», είπε.
Η αντίθεση του Νετανιάχου στη διαχείριση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή είναι κοινή από πολλούς στο Ισραήλ.
Οι κόκκινες γραμμές των ακραίων
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως μια τέτοια λύση θα σήμαινε το τέλος των εβραϊκών εποικισμών στη Γάζα, που είναι βασικός στόχος για τους Μπεν Γκβίρ και Σμπότριχ.
Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θεωρούν τους εποικισμούς παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης μια «ανανεωμένη και αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή για να αναλάβει τη Γάζα, ένα μεταπολεμικό σχέδιο που πολλοί από το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ υποστηρίζουν. Χωρίς ένα τέτοιο σχέδιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι τακτικές στρατιωτικές νίκες θα χαθούν καθώς η Χαμάς αποκαθίσταται στο κενό εξουσίας που έμεινε πίσω.
Για να δελεάσει τους Ισραηλινούς να συμφωνήσουν, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε για ομολαοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδικιή Αραβία να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Σχεδόν κάθε ένα από τα αιτήματα του Προέδρου Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με τους σκληροπυρηνικούς στην κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Μπεν Γκβίρ και Σμότριχ αντιτίθενται στον τερματισμό του πολέμου. Θέλουν το Ισραήλ να είναι πιο επιθετικό στη στρατιωτική του εκστρατεία. Αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε κίνηση που θα επεκτείνει τον παλαιστινιακό έλεγχο στη Γάζα. Και στο μυαλό τους, καμία προσφορά ειρήνης στη Σαουδική Αραβία δεν αξίζει να συζητηθεί για ένα παλαιστινιακό κράτος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπεν-Γκβίρ καταδικάστηκε το 2007 για υποκίνηση ρατσισμού και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση επειδή κρατούσε πινακίδες που ζητούσαν την απέλαση των Αράβων και έγινε γνωστός στις εθνικές εκλογές του 2022. Ο Σμότριζ έχει φυλακιστεί επειδή διαμαρτυρήθηκε για την αποδέσμευση από τη Γάζα το 2005.
Ωστόσο ο Νετανιάχου προκειμένου να του βγουν τα κουκιά στη Κνεσέτ, ένωσε τους δύο ακραίους άνδρες το 2022.
Οι δύο ακραίοι υπουργοί είναι ξεκάθαροι στις κόκκινες γραμμές τους. Όταν οι προοπτικές για μια συμφωνία ομήρων φάνηκαν κοντά στα τέλη Απριλίου, ο Μπεν-Γκβίρ προειδοποίησε τον Νετανιάχου για τις συνέπειες εάν την αποδεχτεί. «Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό εάν ο θεός φυλάξοι το Ισραήλ δεν πάει στη Ράφα, αν ο Θεός φυλάξοι τερματίσουμε τον πόλεμο, αν ο Θεός φυλάξοι υπάρξει μια απερίσκεπτη συμφωνία», είπε ο Μπεν-Γκβίρ στο X μετά από μια συνάντηση με τον Νετανιάχου.
«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πολύ καλά τι θα σημαίνει αν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα», έγραψε. Ο Σμότριτς προειδοποίησε τον Νετανιάχου να μην «υψώσει λευκή σημαία» στη Χαμάς και τόνισε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Νετανιάχου δεν θα είχε «δικαίωμα ύπαρξης» εάν ο στρατός δεν πραγματοποιήσει επίθεση στη Ράφα, μια επιχείρηση στην οποία αντιτίθεται ο Μπάιντεν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις