Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πλήρη «επιχειρησιακό έλεγχο» στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου

Live: Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πλήρη «επιχειρησιακό έλεγχο» στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα παρά τη διεθνή κατακραυγή, ενώ η διεθνής κοινότητα στέκεται αμήχανη μπροστά στο νέο λουτρό αίματος

Στην καρδιά της Ράφα, στη νότια Γάζα, βρίσκονται χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ που σφυροκοπά την περιοχή από όλες τις πλευρές.

Παρά την απόφαση του ΔΔΔ και τις δικαιολογίες Νετανιάχου για τη σφαγή σε καταυλισμό εκτοπισμένων, το Ισραήλ συνέχισε να επιτίθεται σε αμάχους σκοτώνοντας δεκάδες ενώ μαρτυρίες από τη Ράφα αναφέρουν ότι στόχος γίνεται ό,τι κινείται.

Μετά τις αποκαλύψεις του Guardian για απειλές και εκβιασμούς της Μοσάντ σε αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι ΗΠΑ κάνουν στροφή και δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις κατά των δικαστών που πήραν ή θα πάρουν απόφαση κατά του Ισραήλ.

Η Αλγερία θα καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ έχει λάβει ξανά παρόμοια απόφαση.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:00 Ο Σι θα ζητήσει από άραβες ηγέτες «κοινή φωνή» για τη Γάζα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε άραβες ηγέτες και διπλωμάτες σε φόρουμ στο Πεκίνο σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητήσει την υιοθέτηση μιας «κοινής φωνής» για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι το Πεκίνο φιλοξενεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και αρκετούς άλλους άραβες ηγέτες που θα συμμετέχουν στο φόρουμ, στο οποίο ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται να καταλάβει εξέχουσα θέση.

Συναντώντας τον Ελ Σίσι χθες Τετάρτη, ο Σι είπε ότι «πληγώθηκε βαθιά» από την «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση στη Γάζα.

«Το καθήκον ύψιστης προτεραιότητας τώρα είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου ν’ αποφευχθούν η επέκταση της σύγκρουσης, οι επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και για ν’ αποτραπεί μια πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», είπε.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αίγυπτο προκειμένου να «πιέσει για μια έγκαιρη, συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος», πρόσθεσε.

05:30 Πάνω από 50 εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν κυρώσεις, εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η ομάδα απευθύνει την έκκληση για «αποφασιστική διεθνή δράση», εκφράζοντας παράλληλα την οργή της για την ισραηλινή επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι βρίσκονταν σε προσωρινό καταυλισμό στη Ράφα.

«Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής, εκτοπισμού και θανάτου έχουν αναδυθεί από τη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων βρεφών που έχουν σκοτωθεί και ανθρώπων που έχουν καεί ζωντανοί», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Και προσθέτουν: «Από τις αναφορές προκύπτει ότι τα πλήγματα ήταν αδιάκριτα και δυσανάλογα, με ανθρώπους παγιδευμένους μέσα σε φλεγόμενες πλαστικές σκηνές, οδηγώντας σε έναν τρομακτικό αριθμό θυμάτων».

Αυτές οι «βάρβαρες» επιθέσεις συνιστούν σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση στη Ράφα, καθώς και άμεσες κυρώσεις και εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.

«Η αγωνία του λαού της Γάζας πρέπει να τελειώσει τώρα», τονίζουν.

05:05 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής μετά την ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό της Ράφα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την περιοχή πριν και μετά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά και σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους.

Δεκάδες σκηνές έχουν στηθεί κοντά σε μια εγκατάσταση του ΟΗΕ στο Ταλ-ασ-Σουλτάν στις 26 Μαΐου 2024, μια μέρα πριν το Ισραήλ εξαπολύσει μια φονική επίθεση στην περιοχή

Δύο ημέρες μετά την επίθεση με πυραύλους, στις 29 Μαΐου 2024, το έδαφος φαίνεται απανθρακωμένο, ενώ οι περισσότερες σκηνές που φιλοξενούν τους εκτοπισμένους έχουν εξαφανιστεί

04:39 WHO: Οι γιατροί της Γάζας αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι προμήθειες λιγοστεύουν

Ο Δρ Rik Peeperkorn, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Παλαιστίνη, δήλωσε ότι οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα στα εναπομείναντα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς τα συνοριακά περάσματα παραμένουν κλειστά λόγω της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.

«Υπάρχουν 60 φορτηγά του ΠΟΥ που στέκονται στο Ελ Αρίς [στην Αίγυπτο] έτοιμα να μπουν στη Γάζα. Γι’ αυτό και πάλι, αυτή η έκκληση: Το πέρασμα της Ράφα πρέπει να ανοίξει όχι μόνο για ιατρικές προμήθειες, αλλά και για όλες τις άλλες ανθρωπιστικές προμήθειες», δήλωσε ο Peeperkorn.

«Έχουμε διανείμει μια τεράστια ποσότητα βασικών ιατρικών προμηθειών έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρόκειται για μια τόσο συντριπτική καταστροφή. Όταν θα υπήρχε μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και θα υπήρχαν οδοί εισόδου στη Γάζα που θα διαχειρίζονταν σωστά. Όταν υπάρχει ένας μηχανισμός αποσυμφόρησης που πραγματικά διευκολύνει και στηρίζει, είναι πολύ περισσότερα δυνατά», πρόσθεσε.

04:14 Καταδίκη του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις στη Ράφα

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα καταδικάστηκαν ευρέως από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν στην εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) λίγες ημέρες νωρίτερα να τερματιστεί η εν λόγω στρατιωτική δραστηριότητα.

Η Αλγερία, από την πλευρά της, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει ένα συνοπτικό ψήφισμα που θα υποστηρίζει το ΔΔΔ και το διεθνές δίκαιο, ενώ ο Ειδικός Συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει ένα πλαίσιο για την ανάκαμψη της Γάζας.

Σημειώνεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας.

Η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς αυτό, αλλά έχει επίσης εργαστεί για μια πιο ολοκληρωμένη λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και κατευθύνεται σε μια λύση δύο κρατών.

03:49 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εκτεταμένες ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι οποίες περιλαμβάνουν φυλακές και στρατόπεδα:

  • Οι πόλεις el-Bireh και Ramallah, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί δακρυγόνα εν μέσω συγκρούσεων με Παλαιστίνιους.
  • Η ανατολική περιοχή της πόλης Ναμπλούς.
  • Η πόλη Τουλκαρέμ, όπου αναφέρθηκαν ένοπλες συγκρούσεις.
  • Η πόλη Tubas, όπου αναφέρθηκαν ένοπλες συγκρούσεις.
  • Η πόλη Beit Ummar και ο καταυλισμός Arroub, βόρεια της Χεβρώνας.
  • Το χωριό Husan, δυτικά της Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα συγκρούσεις με Παλαιστίνιους
  • Το χωριό Kafr Qalil, νότια της Ναμπλούς.
  • Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε παλαιστινιακά οχήματα νότια της Βηθλεέμ.

03:29 Μία σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

      • Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε όλη τη Γάζα, με 21 νεκρούς στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα.
      • Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έχει αναλάβει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνει την πιθανότητα κλιμάκωσης.
      • Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει άλλους επτά μήνες, μέχρι το τέλος του έτους.
      • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει αν όπλα που παρείχε η Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε 45 αμάχους κοντά στη Ράφα το Σαββατοκύριακο, αλλά προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τυχόν στρατιωτικά κέρδη θα χαθούν χωρίς «σχέδιο για την επόμενη ημέρα».

03:00 Ισραηλινά drones ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων

Οι κάτοικοι της Ράφα λένε ότι τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο Ταλ ασ-Σουλτάν στα δυτικά της πόλης.

Αργότερα υποχώρησαν προς μια νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Αίγυπτο, αντί να παραμείνουν στη θέση τους όπως έκαναν σε άλλες επιθέσεις.

«Λάβαμε τηλεφωνήματα κινδύνου από κατοίκους στο Ταλ ασ-Σουλτάν, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν εκτοπισμένους πολίτες καθώς μετακινούνταν από τις περιοχές όπου διέμεναν προς τις ασφαλείς περιοχές», δήλωσε ο Haitham al-Hams, αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης στη Ράφα.

Ο υπουργός Υγείας Majed Abu Raman κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισραηλινές αρχές θα το πράξουν σύντομα και ότι οι ασθενείς στην πολιορκημένη Γάζα πεθαίνουν από την έλλειψη θεραπείας.

To Ισραήλ χτυπάει camps των εκτοπισμένων Παλαιστινίων

02:29 Οικογένειες Παλαιστινίων κάθονται στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών στη Χαν Γιουνίς

02:00 Δυο νεκροί σε επίθεση εναντίον πολιτών με αυτοκίνητο στη Δυτική Όχθη

Δυο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους αργά το βράδυ της Τετάρτης σε «επίθεση με αυτοκίνητο» κοντά στη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σε λακωνικό ανακοινωθέν τους, έκαναν λόγο για «επίθεση» που διαπράχθηκε «με αυτοκίνητο» σε έξοδο της Νάμπλους, κοντά σε ισραηλινό οικισμό. Όταν επικοινώνησε με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπός τους διευκρίνισε ότι στην επίθεση «σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί πολίτες», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο δράστης της επίθεσης, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο τόπος της επίθεσης με αυτοκίνητο κοντά στη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη

01:39 Ο αρχηγός άμυνας του Ισραήλ απειλεί τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει 320 μαχητές της Χεζμπολάχ από τις 8 Οκτωβρίου σε διασυνοριακές επιθέσεις, είπε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου μετά από «επιχειρησιακή αξιολόγηση» της Βόρειας Διοίκησης.

Ο Γκαλάντ κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι έσυρε τον Λίβανο σε μια «σκληρή πραγματικότητα».

«Αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι κάτοικοι του Λιβάνου και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ», δήλωσε, δείχνοντας εικόνες που φέρονται να δείχνουν νεκρούς μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η ένταση έχει αναζωπυρωθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις από τότε που οι δύο πλευρές διεξήγαγαν πόλεμο πλήρους κλίμακας το 2006.

01:20 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές πυραύλων στην Υεμένη

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις 20:40 τοπική ώρα (17:40 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης «με επιτυχία δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα [UAS] πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα που εκτοξεύτηκαν από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι», ανέφερε η CENTCOM.

«Διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι πύραυλοι και τα συστήματα αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις του συνασπισμού και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», ανέφερε η διοίκηση.

«Αυτές οι ενέργειες γίνονται για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να γίνουν τα διεθνή ύδατα πιο ασφαλή και προστατευμένα», πρόσθεσε.

01:00 «Το 2024 ορίστηκε ως έτος πολέμου»

Κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους -μια ζοφερή πρόβλεψη για μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει αμβλύνει την παγκόσμια απομόνωση του Ισραήλ και έχει φέρει την περιοχή στο χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο του Kan ότι «αναμένει άλλους επτά μήνες μάχης» για να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Ο στρατός πετυχαίνει τους στόχους του», αλλά είπε από την αρχή ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς. Έχουν ορίσει το 2024 ως έτος πολέμου».

00:44 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Παρίσι – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει αστυνομικούς να σπρώχνουν διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν καθώς οι διαδηλωτές διαδήλωναν στην Rue de la Pepiniere στα βορειοδυτικά της πόλης υπέρ της Παλαιστίνης.

Οι διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους του Παρισιού και χθες ως απάντηση στην πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα που σκότωσε αμάχους.

00:32 Περισσότεροι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν από τον Μπάιντεν να σταματήσει την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και από μέλη του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος, για να σταματήσει να παρέχει άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ, καθώς η χώρα εξαπολύει φονικές επιθέσεις στη Ράφα και σε άλλα τμήματα της Γάζας.

Η Δημοκρατική βουλευτής, Μπόνι Γουάτσον Κόλμαν, είναι η τελευταία που έκανε έκκληση να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ.

«Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την κόκκινη γραμμή», έγραψε η ίδια στο X. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό. Κανείς δεν είναι πιο ασφαλής εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν δήλωσε επίσης στο CNN ότι οι ΗΠΑ «μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερη επιρροή» με τον κορυφαίο σύμμαχό τους.

«Οι φορολογούμενοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια δολάρια όπλα που πήγαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου, οπότε είναι καιρός η κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή για να επιτύχει τους στόχους του ίδιου του προέδρου», σημείωσε ο Χόλεν.

00:17 Νεκροί δύο τραυματιοφορείς από ισραηλινό βομβαρδισμό ασθενοφόρου στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι δύο τραυματιοφορείς σκοτώθηκαν στην επίθεση στην περιοχή Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα.

Όπως σημειώνει, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν «άμεσο βομβαρδισμό» του ασθενοφόρου, σκοτώνοντας τους τραυματιοφορείς Haitham Tubasi και Suhail Hassouna.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

00:06 Έρχεται νέα έρευνα του ΔΠΔ κατά της Μοσάντ για «εγκλήματα κατά της δικαιοσύνης»;

Οι προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να υπονομεύσουν και να επηρεάσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης» και θα πρέπει να διερευνηθούν από τον επικεφαλής εισαγγελέα του, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στις αποκαλύψεις του Guardian σχετικά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας κατά του ΔΠΔ, πολλοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου δήλωσαν ότι η συμπεριφορά της Μοσάντ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ποινικά αδικήματα.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την εννεαετή εκστρατεία του Ισραήλ κατά του δικαστηρίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, στο πλαίσιο κοινής έρευνας του Guardian, του ισραηλινο-παλαιστινιακού περιοδικού +972 Magazine και του εβραικόφωνου Local Call, και περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αναπτύχθηκαν για να παρακολουθούν, να χακάρουν, να ασκούν πίεση, να συκοφαντούν και να απειλούν ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

23:57 Ο Μπορέλ διαβεβαιώνει την UNRWA ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο «Χ» αναφέρει ότι συναντήθηκε σήμερα με τον Φιλίπ Λαζαρινί της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), διαβεβαιώνοντάς τον για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς την υπηρεσία, η οποία επλήγη σκληρά μετά την αναστολή της χρηματοδότησής της από τα κράτη-χορηγούς νωρίτερα φέτος, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε αρκετά μέλη του προσωπικού της για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«[Τα κράτη μέλη της ΕΕ] επανέλαβαν την οικονομική τους στήριξη. Η επόμενη δόση της χρηματοδότησης της ΕΕ είναι καθ’ οδόν», έγραψε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ παρουσίασε αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ότι το προσωπικό της UNRWA ήταν μέλη «τρομοκρατικών» ομάδων, ανέφερε στα τέλη Απριλίου μια ανεξάρτητη εξέταση για τα Ηνωμένα Έθνη υπό την ηγεσία ενός πρώην Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ απορρίπτει «κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί η UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση».

«Η UNRWA παραμένει μια απαραίτητη γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους», κατέληξε.

23:40 Συντονιστής του ΟΗΕ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ο Τορ Βένεσλαντ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, καθώς και μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ γύρω από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο κίνδυνος «μιας γενικευμένης ανάφλεξης» αυξάνεται καθημερινά, καθώς συνεχίζεται ο επτάμηνος πόλεμος στη Γάζα, προειδοποίησε.

«Εκτός από τη βαθιά ανησυχητική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, οι αεροπορικές επιθέσεις προς το Ισραήλ από μαχητές στην περιοχή και οι επιθέσεις των Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται», σημείωσε.

Ο Βένεσλαντ δήλωσε ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί, πολλοί από αυτούς πολλές φορές, και περίπου 100.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας.

«Η συμφωνία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων έχει μπλοκαριστεί και καθώς το Ισραήλ αναπτύσσει μια σημαντική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και γύρω από αυτήν, η καταστροφή εντείνεται. Αυτή η πορεία πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω καταστροφές», κατέληξε.

23:29 Ένα παιδί νεκρό από ισραηλινή επίθεση

Το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Νέων (SANA) μεταδίδει ότι επιθέσεις του Ισραήλ είχαν στόχο μια τοποθεσία στην κεντρική περιοχή της χώρας και ένα κτίριο κατοικιών στην παραθαλάσσια μεσογειακή πόλη Μπανίγια.

Ένα κοριτσάκι σκοτώθηκε στην Μπανίγια και άλλα 10 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το SANA. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνει τον θάνατο του παιδιού.

Επίσης, σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε συριακό έδαφος τουλάχιστον 42 φορές από την αρχή του έτους.

23:17 Συνάντηση Βάρχελι με Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, μετά την κατάθεση αιτημάτων από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συζητήσουμε τα επείγοντα θέματα των διμερών μας σχέσεων, τον πόλεμο με τη Χαμάς, την ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Γάζας και τη στρατηγική πρόκληση για την περιοχή από το Ιράν», δήλωσε ο Βάρχελι.

Ερωτηθείς εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε εγκρίνει τη συνάντηση, εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι επίτροποι δεν απαιτούν προηγούμενη έγκριση για μια τέτοια συνάντηση. «Ο πρόεδρος εμπιστεύεται ότι μεταφέρει στους συνομιλητές του τη θέση της ΕΕ για όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα», εξήγησε.

23:09 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε «υποδομές» της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Οι IDF ισχυρίζονται ότι τα μαχητικά τους αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολάχ στην περιοχή Κιάμ του νότιου Λιβάνου.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε επιθέσεις πυροβολικού σε άλλα μέρη του νότιου Λιβάνου.

Το Ισραήλ και η λιβανέζικη οργάνωση ανταλλάσσουν διασυνοριακές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για μια ευρύτερη κλιμάκωση.

23:00 Στόχος των IDF ασθενοφόρο στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ασθενοφόρο της έγινε στόχος στην περιοχή Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα και «η τύχη του πληρώματος είναι ακόμη άγνωστη».

«Ο συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη για να φτάσουμε στη στοχευμένη περιοχή και να εξακριβώσουμε την τύχη του πληρώματος», αναφέρει.

22:54 ΟΗΕ: Η βοήθεια προς τη Γάζα έχει μειωθεί κατά 67% από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ

Ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζει ότι η βοήθεια προς τη Γάζα έχει μειωθεί κατά 67% από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ

«Αυτό οφείλεται στο κλείσιμο του περάσματος της Ράφα, στην αδυναμία να παραλαμβάνονται με ασφάλεια και συνέπεια τα εμπορεύματα που έχουν αφεθεί στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος Κερέμ Σαλόμ και στις περιορισμένες παραδόσεις μέσω άλλων σημείων εισόδου», αναφέρει.

Και προσθέτει ότι οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικών και κοινωνικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Ράφα αναγκάζονται να κλείνουν «η μία μετά την άλλη» λόγω της επέκτασης των μαχών.

22:42 Επικοινωνία Μακρόν – Αμπάς – Ζητούν κατάπαυση του πυρός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, είχε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπως ζήτησε και το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν σήμερα ασφαλείς περιοχές στη Ράφα.

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεργαστεί με την Αλγερία και τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εκφραστεί σθεναρά η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τα τεκταινόμενα στη Ράφα και να επιτευχθεί η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η οποία θα επιτρέψει τη μαζική παράδοση και διανομή της βοήθειας στον θύλακα με ασφάλεια, καθώς και την προστασία των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε ακόμη την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την ίδρυση, χωρίς περαιτέρω αναβολές, ενός παλαιστινιακού κράτους.

22:30 Στη Ράφα ο αρχηγός των IDF – Υπόσχεται να διαλύσει πλήρως τη Χαμάς

Ο Χέρζι Χαλέβι, ο αρχηγός των IDF, βρίσκεται στη Ράφα, καθώς συνεχίζεται η χερσαία επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, ο Χαλέβι ζήτησε από τα στρατεύματα να συνεχίσουν την επιχείρηση, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

«Οι μαχητές της Χαμάς στη Ράφα είναι το τελευταίο τμήμα που έχει απομείνει με πλήρεις δυνατότητες στη Γάζα», δήλωσε ο Χαλέβι.

Ακόμη, ανέφερε στους στρατιώτες ότι «σημειώνουν πρόοδο» στην πόλη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν διαταχθεί να εκκενωθούν σε «ανθρωπιστικές ζώνες».

22:19 To Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα απαιτεί «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα και προειδοποιεί ότι σύντομα δεν θα μπορεί να βοηθήσει τους πεινασμένους και απελπισμένους ανθρώπους εκεί.

«Οι άνθρωποι και τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα και σε ολόκληρη τη Γάζα είναι πέρα για πέρα εξαντλημένοι. Και η ικανότητά μας να τους βοηθήσουμε επιδεινώνεται με κάθε ώρα που περνάει, κάθε μέρα που περνάει», αναφέρει το WFP.

«Χρειαζόμαστε μια επείγουσα κατάπαυση του πυρός ΤΩΡΑ», τονίζει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Η Ράφα καίγεται».

22:10 Μπένετ: Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας «επ’ αόριστον»

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει ότι η χώρα του πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας «επ’ αόριστον», καθώς αυτός έχει «βαθιές στρατηγικές επιπτώσεις».

Όπως σημειώνει, το Ισραήλ θα μπορέσει να εμποδίσει «όπλα και πυρομαχικά» να φτάσουν στη Χαμάς στη Γάζα.

Και υπογραμμίζει: «Θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, αλλά όχι άλλα όπλα».

«Όποιος θέλει να τερματίσει αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατόν πρέπει να υποστηρίξει την εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς», καταλήγει.

22:01 Διαδηλωτές για την απελευθέρωση των ομήρων απέκλεισαν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο κεντρικό Ισραήλ

Διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα απέκλεισαν την κυκλοφορία προς τον βορρά στον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν του Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με φωτογραφίες των ομήρων και την επιγραφή: «Απαχθέντες ζωντανοί, εγκαταλελειμμένοι για να πεθάνουν».

Μάρτυρες λένε ότι ένας άνδρας που οδηγούσε μοτοσικλέτα ψέκασε με σπρέι πιπεριού έναν από τους διαδηλωτές.

Δείτε βίντεο:

21:51 Πρέσβης της Αλγερίας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ: «Βίαιη και παράλογη κατοχή» παλαιστινιακής γης

Η Αλγερία παρουσίασε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που «απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός που θα τηρείται από όλα τα μέρη» και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων στη Γάζα.

Ο Αμάρ Μπεντζάμα, πρέσβης της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη, περιέγραψε την ανάγκη να τερματίσει το Ισραήλ τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, αλλά έθιξε επίσης τη συνεχιζόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη βάναυση και παράλογη φύση της ισραηλινής κατοχής», είπε στο Συμβούλιο. «Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χωρίς να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία – η κατοχή της παλαιστινιακής γης – δεν θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη».

Ο ίδιος είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την «πρωταρχική ευθύνη» να διασφαλίσει την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων που αφορούν την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ζουν σήμερα 800.000 Εβραίοι έποικοι.

21:44 Ο εκπρόσωπος των IDF δηλώνει ότι δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις ομήρων που μεταφέρθηκαν λαθραία στην Αίγυπτο

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε σήμερα Τετάρτη στη Haaretz ότι ο στρατός δεν γνωρίζει καμία περίπτωση λαθραίας μεταφοράς Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου, με τις IDF να λένε ότι έχουν πλέον τον «επιχειρησιακό έλεγχο».

21:40 Υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή λέει ότι «δεν υπάρχει αλήθεια» στις ισραηλινές αναφορές για σήραγγες στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας

Υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Al Qahera ότι δεν υπάρχει «καμία αλήθεια» στις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ύπαρξη σηράγγων στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα.

21:36 Η World Central Kitchen σταματά τις δραστηριότητες της στη Ράφα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Η φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen διέκοψε τις επιχειρήσεις διανομής τροφίμων στη Ράφα της νότιας Γάζας λόγω των επιθέσεων στην περιοχή.

«Μπροστά στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα, αμέτρητες οικογένειες αναγκάζονται να φύγουν για άλλη μια φορά», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ στο Χ.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις μας ανάγκασαν να διακόψουμε τις εργασίες στην κύρια κουζίνα μας στη Ράφα και να μεταφέρουμε πολλές από τις κοινοτικές μας κουζίνες βορειότερα», υπογράμμισε η World Central Kitchen.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ξεκίνησε ξανά πρόσφατα τις δραστηριότητές της στη Γάζα, αφού τις ανέστειλε τον Απρίλιο μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων της σε τρεις αεροπορικές επιδρομές από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο θάνατος ενός Αυστραλού, τριών Βρετανών, ενός Βορειοαμερικανού, ενός Παλαιστίνιου και ενός Πολωνού προκάλεσε παγκόσμια οργή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Η ανάρτηση για τους επτά δολοφονημένους εργαζόμενους της WCK:

21:27 Ο Νετανιάχου επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μειωμένη υποστήριξη κατά των κυρώσεων του ΔΠΔ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επειδή αρνήθηκε να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την επιδίωξη της σύλληψής του, σύμφωνα με νέα συνέντευξη που αναμένεται να μεταδοθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Νετανιάχου είπε στον Μόργκαν Ορτάγκους, τον πρώην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι θα υποστήριζαν, στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις», σύμφωνα με μια προκαταρκτική ηχογράφηση της συνέντευξης που ήρθε στην κατοχή του Politico.

«Νόμιζα ότι αυτή ήταν ακόμη η αμερικανική θέση, επειδή υπήρχε διακομματική συναίνεση μόλις πριν από λίγες ημέρες. Τώρα λέτε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό και ειλικρινά είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

21:17 Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου MQ-9 στη επαρχία Μάριμπ της νοτιοανατολικής Υεμένης. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία είπε σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ότι πρόκειται για «το έκτο UAV» που έχουν καταρρίψει μέχρι σήμερα οι δυνάμεις των Χούθι.

Την 21η Μαΐου οι Χούθι είχαν καταρρίψει μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην επαρχία Αλ Μπαϊντά της νότιας Υεμένης.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

21:15 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν μια «σημαντική» σήραγγα στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια «σημαντική» σήραγγα στη Ράφα, η οποία περιείχε αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι πολλές σήραγγες βρέθηκαν στην περιοχή της Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες και ότι το φρεάτιο της σήραγγας που καταστράφηκε βρισκόταν 100 μέτρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Σύμφωνα με τον στρατό, η σήραγγα χωριζόταν σε πολλαπλές σήραγγες διαφορετικού βάθους και ότι σε αυτήν βρέθηκαν πόρτες με εκρηκτικά, χώροι και τουαλέτες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:05 Η Αλγερία πιέζει για να περάσει το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Κρίστεν Σαλούμεϊ μεταδίδει από τα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για το Al Jazeera ότι:

«Η Αλγερία, με την υποστήριξη της Αραβικής Ομάδας, υπέβαλε το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος.

Ουσιαστικά ζητά τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα και την κατάπαυση του πυρός, καθώς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων από τη Γάζα.

Γνωρίζουμε από τη συνομιλία μας με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να υιοθετηθεί αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκφράζουν τη θέση τους ότι ένα τέτοιο ψήφισμα δεν θα ήταν χρήσιμο, ότι οποιαδήποτε διέξοδος προς τα εμπρός πρέπει να προέλθει από το Ισραήλ και τη Χαμάς που θα καθίσουν και θα διαπραγματευτούν μια κατάπαυση του πυρός στην οποία θα μπορούν να συμφωνήσουν.

Και φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων ως κλειδί για αυτές τις προσπάθειες».

20:55 Πάνω από 30 χώρες ζητούν περισσότερο έλεγχο του ρόλου του Ισραήλ στην καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας

Πάνω από 30 χώρες υποστηρίζουν πρόταση στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, η οποία απαιτεί από τον οργανισμό να ενισχύσει την τεκμηρίωση της «καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης» στη Γάζα και της πιθανής «λιμοκτονίας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι χώρες καταδίκασαν επίσης τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στη Γάζα και απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερο έλεγχο του ρόλου του Ισραήλ στην υγειονομική κρίση του θύλακα. O ΠΟΥ έχει καταγράψει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγείας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά δεν αποδίδει ευθύνες.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Ιμπραχίμ Χραϊσί κάλεσε τις χώρες να υποστηρίξουν την πρόταση, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ισραήλ να καταστρέφει τα πάντα, να καταστρέφει εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και να επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό».

Η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμένεται αργότερα την Τετάρτη.

20:40 Η σουηδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκυλιά κατά φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που η σουηδική αστυνομία εξαπολύει τα σκυλιά της σε φοιτητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας καθώς διαδηλώνουν για τη Γάζα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

20:27 Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν θα βοηθούσε», σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν θα βοηθούσε», εκτίμησε σήμερα ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, απαντώντας σε σχέδιο απόφασης της Αλγερίας, το οποίο αξιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

«Λέμε από την αρχή ότι οποιοδήποτε επιπλέον προϊόν (σ.σ. κείμενο) σχετικά με την κατάσταση τώρα πιθανόν δεν θα βοηθούσε, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ σε ορισμένους δημοσιογράφους.

Η Αλγερία διένειμε χθες σε άλλα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο ψηφίσματος που «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, ισχυρή κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή του και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κείμενο, για το οποίο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί καμία ψηφοφορία, αξιώνει επίσης την εφαρμογή «μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» και την «άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

«Δεν πιστεύουμε ότι ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος θα αλλάξει τη δυναμική στο πεδίο», επέμεινε ο Ρόμπερτ Γουντ, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το βέτο τους στο Συμβούλιο για να προστατεύσουν τον ισραηλινό σύμμαχό τους, συνεχίζουν να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις στην περιοχή με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης σήμερα με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα, πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμαναν τη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την 24η Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα.

«Αυτό το Συμβούλιο πρέπει να εκφραστεί επειγόντως σχετικά με την κατάσταση στη Ράφα και να ζητήσει τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ.

20:18 «Οι Παλαιστίνιοι σε συνεχή μάχη με τον θάνατο»

Ο Ματζίντ Μπαμία, αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, απηύθυνε μια δυναμική ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καλώντας τον κόσμο να αναλάβει δράση για να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Ορισμένα από τα λεγόμενά του:

      • «Αν η ισραηλινή επίθεση σταματούσε σήμερα και αποφασίζαμε να κάνουμε μια κηδεία κάθε μέρα για κάθε Παλαιστίνιο που σκοτώθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες, θα χρειαζόμασταν 100 χρόνια για να τους τιμήσουμε όλους»
      • «Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα στη Γάζα, το Ισραήλ έχει καταστρέψει τα πάντα. Αλλά στη Γάζα έχουν απομείνει τα πάντα: 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη με τον θάνατο τους τελευταίους οκτώ μήνες»
      • «Έχετε μάθει να ζείτε με την παράλογη και ρατσιστική συμπεριφορά του Ισραήλ – αλλά εμείς πεθαίνουμε εξαιτίας της»
      • «Η υποκίνηση των Ισραηλινών εκπροσώπων κατά του ΟΗΕ έχει συνέπειες στην πραγματική ζωή, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Το μήνυμα στους στρατιώτες τους, στους εξτρεμιστές τους, ότι ο ΟΗΕ είναι εχθρός και νόμιμος στόχος – αυτό εξηγεί γιατί αυτή είναι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση για το προσωπικό του ΟΗΕ».

20:08 Απειλεί ο Γκάλαντ: «Οι Λιβανέζοι θα πληρώσουν το τίμημα για τις ενέργειες του Νασράλα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε φωτογραφίες ανώτερων διοικητών της Χεζμπολάχ οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον στρατό σε επίσκεψή του στα βόρεια της χώρας.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι οι IDF σκότωσαν πάνω από 300 άλλους μαχητές και διοικητές της Χεζμπολάχ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Γκάλαντ προειδοποίησε επίσης ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα «σέρνει τον Λίβανο σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι πολίτες του Λιβάνου και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ».

19:58 «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι συνένοχες στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας»

Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα απορρίπτει το επιχείρημα που επανειλημμένα προβάλλεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα δεν συνιστούν επίθεση μεγάλης κλίμακας.

«Υπάρχει μια συνολική, ολοκληρωμένη επίθεση του Ισραήλ σε μια περιοχή όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτόν τον πόλεμο. Τον αποκαλούν περιορισμένο, αλλά αυτή είναι απλώς μια οργουελική έννοια», δήλωσε ο Μπισάρα.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με όπλα και πυρομαχικά από την έναρξη του πολέμου στις αρχές Οκτωβρίου και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν να το πράττουν.

«Έτσι, κατά μία έννοια, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι συνένοχες, άμεσα, στρατιωτικά, στον πόλεμο κατά της Γάζας», τόνισε ο Μπισάρα.

19:49 Συνελήφθησαν μαθητές σε σχολείο μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμενων στη Ναμπλούς

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν στο Al Jazeera ότι στρατιώτες εισέβαλαν σε σχολείο στην κατεχόμενη πόλη Σάρρα της Δυτικής Όχθης, δυτικά της πόλης Ναμπλούς, και συνέλαβαν τέσσερις μαθητές.

19:39 Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να προωθήσει το σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν έρευνα για τη «φρικτή» επίθεση στη Ράφα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ισραηλινό χτύπημα κοντά στη Ράφα που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους την Κυριακή ήταν «φρικτό».

Ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στη Μολδαβία, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι κάποιος που είδε τις εικόνες δεν μπορεί να μην επηρεαστεί βαθιά από αυτές – μόνο σε στοιχειώδες ανθρώπινο επίπεδο».

«Ήμασταν πολύ σαφείς με το Ισραήλ σχετικά με την επιτακτική ανάγκη σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, να ερευνήσουμε και να καθορίσουμε τι ακριβώς συνέβη και πώς συνέβη», είπε, «και αν είναι απαραίτητη η απόδοση ευθυνών, να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει απόδοση ευθυνών. Δεν μπορώ να σας πω ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν ή πώς χρησιμοποιήθηκαν – όλα αυτά πρέπει να είναι το προϊόν μιας σκόπιμης αλλά και γρήγορης έρευνας. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να αναρωτηθεί «πώς τα περαιτέρω σταδιακά κέρδη κατά της Χαμάς συγκρίνονται με ορισμένες από τις ακούσιες αλλά τρομακτικές συνέπειες της στρατιωτικής δράσης».

Για την «επόμενη ημέρα» της Γάζας

«Αυτό υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Αν δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα. Εκεί πρέπει να πάμε, και πρέπει να φτάσουμε εκεί το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν διευκρίνισε, λέγοντας ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο πρέπει να είναι ένα σχέδιο που «δεν αφήνει το Ισραήλ υπεύθυνο για τη Γάζα – που λέει ότι δεν θέλει να είναι – αλλά αν είναι, απλά θα έχει μια διαρκή εξέγερση στα χέρια του όσο μπορεί να δει κανείς στο μέλλον. Αν όχι, η Χαμάς θα μείνει υπεύθυνη, ή θα έχουμε χάος ή ανομία ή ένα κενό που τελικά θα καλυφθεί από τη Χαμάς ή από κάτι ακόμη χειρότερο – τους τζιχαντιστές».

«Η επιτακτική ανάγκη και ο επείγων χαρακτήρας ενός σαφούς σχεδίου που μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ήττας της Χαμάς είναι επείγον», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Ένα σχέδιο που θα υπολογίζει την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στη Γάζα και την ανοικοδόμηση της ζωής του λαού της Γάζας», συμπλήρωσε.

19:21 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει πλήρη «επιχειρησιακό έλεγχο» στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

Πηγές του ισραηλινού στρατού λένε ότι οι IDF πέτυχαν τον πλήρη έλεγχο των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, που συνήθως αναφέρονται ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας.

Τα στρατεύματα των IDF έχουν φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο μέρος του διαδρόμου. Υπάρχει ένα μικρό τμήμα κοντά στην ακτή όπου δεν υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις, αλλά οι IDF λένε ότι ελέγχουν την περιοχή με επιτήρηση και δύναμη πυρός.

Κατά μήκος του διαδρόμου, δίπλα στη Ράφα, οι IDF έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 20 σήραγγες που φτάνουν στην Αίγυπτο. Η Χαμάς είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τέτοιες σήραγγες για να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Γάζα, γράφουν οι Times of Israel.

Οι IDF πιστεύουν ότι η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να εισάγει λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, καθώς ο στρατός ελέγχει την περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν 82 φρεάτια σηράγγων στην περιοχή, τα οποία εξετάζονται και αργότερα θα καταστραφούν.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο στρατός βρήκε επίσης δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων.

Πηγή φωτογραφίας: Cris Bouroncle / AFP

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Τζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, είχε δηλώσει ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν το 75% του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.

19:11 Έισενκοτ κατά Νετανιάχου

Το μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Γκάντι Έισενκοτ κατηγορεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις αποτυχίες στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας στο ετήσιο συνέδριο Μέιρ Ντάγκαν στο Ακαδημαϊκό Κολέγιο Νετάνια.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα κρατήσουν για χρόνια.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Ενότητα θα αποχωρήσει από τον έκτακτο πολεμικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον, όπως έχει απειλήσει ο ηγέτης του κόμματος, Μπένι Γκαντζ.

«Κάντε λίγη ακόμη υπομονή και θα φύγουμε από την κυβέρνηση», είπε ο Έισενκοτ. «Θα απαιτήσουμε γενικές εκλογές μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου», τόνισε.

19:02 UNRWA: «Οι άνθρωποι στη Γάζα είναι εξαντλημένοι»

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ ότι περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη.

Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν δύο μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων στη Ράφα από τις ισραηλινές δυνάμεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 61 άμαχοι.

«Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ανεξάρτητα από το πού βρίσκουν καταφύγιο οι οικογένειες, δεν είναι ασφαλείς», δήλωσε η UNRWA.

18:52 Το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα ρισκάρει τη ζωή του για να περιθάλψει τραυματίες

Παρά τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις, οι Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς και το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό ρισκάρει με γενναιότητα τη ζωή του για να σώσει και να περιθάλψει Παλαιστίνιους, αλλά και να ανακτήσει σορούς νεκρών από τους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:33 Αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει αθώους πολίτες στη Γάζα»

Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στον θύλακα και μπορεί να διανεμηθεί με ασφάλεια, είπε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ.

«Το συνεχιζόμενο μοτίβο σημαντικών ζημιών στους αμάχους που προκύπτουν από περιστατικά όπως οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής υπονομεύει τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε ο Γουντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

18:23 Ράνια Σβίγκου: «Το έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σταθερή και διαχρονική θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού και υπέρ μιας λύσης δύο κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Αντικρίσαμε μια αποκαρδιωτική εικόνα, μια εικόνα βαρβαρότητας η οποία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο», τόνισε η γραμματέας της ΚΕ του κόμματος αναφορικά με την επίσκεψή της, ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, στη Δυτική όχθη. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει «να αποκτήσει μια ενιαία στρατηγική απέναντι στα εγκλήματα που διαπράττονται αυτή τη στιγμή στη Γάζα και στη Ράφα». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σε όποιους θεσμούς συμμετέχει, όπως το ευρωπαϊκό και το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα ασκήσει πίεση ώστε να πάρουν μια θέση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Τόνισε ότι όλο και περισσότερες χώρες πρέπει να αντιληφθούν «ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, η λύση των δύο κρατών, είναι ο μόνος δρόμος συνολικά για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κυρία Σβίγκου υπογράμμισε ότι το μήνυμα της επίσκεψης «ήταν καθαρό και σαφές, υπέρ της ειρήνης και υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού, και με βάση αυτό, καταρτίσαμε και το πρόγραμμά μας».

Σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έχει ενοχληθεί γιατί η ίδια έχει κρατήσει μια καθαρά μονομερή στάση υπέρ του Ισραήλ, φτάνοντας στο σημείο να απέχει από το πρώτο ψήφισμα στον ΟΗΕ για την παύση των εχθροπραξιών». Προσέθεσε ότι «επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ χυδαιότητας και τοξικότητας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη επειδή θέλουν να κρύψουν την δική τους στάση, αυτή της εγκατάλειψης της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

18:09 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστηρίζουν ότι ανατίναξαν ισραηλινό τανκ στη βόρεια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχές Κασάμ, αναφέρει ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο ένα άρμα Merkava του ισραηλινού στρατού στην πλατεία αλ-Χαλίφα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι επιτέθηκε στο άρμα με βλήμα Yassin 105.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και Ισραηλινών στρατιωτών μαίνονται εδώ και εβδομάδες, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει ανανεώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε αποσύρει τα στρατεύματά του από τον κατεστραμμένο ως επί το πλείστον βόρειο τομέα, όπου η πείνα «θερίζει», αφού ισχυρίστηκε ότι είχε νικήσει τη Χαμάς πριν από μήνες.

17:59 Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι «λυσσαλέος αντισημίτης», είπε ο Λίντσεϊ Γκράχαμ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Συναντώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ αποκάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο «αστείο».

Ο Γκράχαμ είπε για τον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ από τον Λίβανο ότι είναι «λυσσαλέος αντισημίτης».

Ο Γκράχαμ επιτέθηκε επίσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επειδή ζήτησε εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά ένα από τα προβλήματα για τα οποία δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείς είναι η Αμερική. Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε… Για να θέσουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προ των ευθυνών του για αυτό το ανοσιούργημα εναντίον του λαού του Ισραήλ. Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο του δικαστικού σας σώματος», είπε.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «δεν έχει καλύτερο φίλο» από τον Γκράχαμ, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ για την πέμπτη επίσκεψή του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από τη συνάντηση Λίντσεϊ Γκράχαμ και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πηγή φωτογραφίας: Yehezkel Kandil / GPO

17:50 Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ισραήλ

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και δεν θα διορίσει αμέσως αντικαταστάτη, αναφέρει διπλωματική πηγή στο AFP, με την ένταση μεταξύ των δύο κρατών για τον πόλεμο στη Γάζα να αυξάνεται.

Ο Φρεντερίκο Μεγιέρ ανακλήθηκε αρχικά για διαβουλεύσεις με την κυβέρνησή του, αφού η Βραζιλία και το Ισραήλ αντάλλαξαν σκληρές δηλώσεις τον Φεβρουάριο.

«Δεν υπήρχαν όροι για την επιστροφή του» στο Ισραήλ, λέει η πηγή που επικαλείται το AFP.

Ο Φρεντερίκο Μεγιέρ. Πηγή φωτογραφίας: Chaim Goldberg / Flash90

17:40 Αφιερωμένο στα παιδιά της Παλαιστίνης το 3ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Άλκης Καμπανός»

Αφιερωμένο στα παιδιά της Παλαιστίνης είναι το 3ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Άλκης Καμπανός», το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο, 1 και 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη. Μικροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας 10 – 14 ετών, από εννέα ακαδημίες θα αγωνιστούν με πάθος εντός των γηπέδων στέλνοντας βροντερό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο.

Στις φετινές αναμετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της Planet FC στη Θέρμη, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα πάρουν μέρος νεαροί ποδοσφαιριστές από τους συλλόγους: Άγιαξ, ΑΟ Πρωτέας, Άρης, Διάπλαση, Δόξα Δράμας, Ηρακλής, Μακεδονικός, Μπέμπηδες και ΠΑΟΚ.

17:27 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν σε έξι πλοία

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της αντάρτικης οργάνωσης της Υεμένης, Χούθι, ο Γιαχία Σαρία, αναφέρει ότι η μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων της συμμετείχε σε μια «εκτεταμένη επιχείρηση» κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο Σαρία δήλωσε ότι η επιχείρηση αυτή ήταν μέρος της εξαγγελθείσας επέκτασης των επιθέσεων των Χούτι εναντίον πλοίων, η οποία, όπως λέει, γίνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

17:17 IDF: Το «Iron Dome» κατέρριψε δύο drones

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει σε κοινότητες στην περιοχή της Γαλιλαίας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι IDF δήλωσαν ότι ένα άλλο ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο καταρρίφθηκε από την αεράμυνα πάνω από τη θάλασσα, κοντά στη συνοριακή κοινότητα Ρος Χανίκρα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:08 Η Τζένα Ορτέγκα και η Αριάνα Γκράντε ανάρτησαν συνδέσμους δωρεών για την Παλαιστίνη στο Instagram

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένα Ορτέγκα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς τους Παλαιστίνιους μέσω των επίσημων σελίδων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι μάζες συζητούν για την κατάπαυση του πυρός, ενώ χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να σφαγιάζονται. Πού είναι η ανθρωπιά», έγραψε σε ανάρτηση που δημοσίευσε στη σελίδα της στο Instagram, ενώ επισύναψε μια συγκινητική φωτογραφία μιας οικογένειας Παλαιστινίων που ποζάρει στη φύση.

Η 21χρονη σταρ ανάρτησε επίσης έναν σύνδεσμο δωρεάς για το Ταμείο Αρωγής Παιδιών της Παλαιστίνης.

Στο παρελθόν είχε κάνει αρκετές δηλώσεις, εκφράζοντας τις φιλοπαλαιστινιακές της θέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ηθοποιός είχε επαινεθεί ιδιαίτερα από τους θαυμαστές της για τη δήλωσή της: «Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους της Ουκρανίας, της Υεμένης, της Παλαιστίνης…».

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε επίσης ανάρτησε σύνδεσμο δωρεάς προς το Ταμείο Αρωγής Παιδιών της Παλαιστίνης σε Instagram story της.

Η 30χρονη τραγουδίστρια του «Thank u, next» υπέγραψε πρόσφατα ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τζένα Ορτέγκα και Αριάνα Γκράντε

16:59 Η ψώρα εξαπλώνεται μεταξύ των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Οι μεταδοτικές δερματικές ασθένειες εξαπλώνονται ραγδαία μεταξύ των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές, με δεκάδες κρούσματα που είδαν πρόσφατα δικηγόροι και αποφυλακισμένοι κρατούμενοι, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Η πιο διαδεδομένη από τις ασθένειες είναι η ψώρα, λένε, μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που προκαλείται από μικρά τσιμπούρια. Η εξάπλωσή της επιδεινώνεται από τις κακές συνθήκες υγιεινής, τον υπερπληθυσμό και την περιορισμένη ποσότητα νερού στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την οργάνωση, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και στη Μεγκίντο.

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ αφήνει τους μολυσμένους κρατούμενους χωρίς θεραπεία και μάλιστα τους μεταφέρει σε άλλους χώρους της φυλακής όπου η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί, πράξεις που, όπως λέει, ισοδυναμούν με «ιατρικά εγκλήματα».

16:50 Φωτογραφίες από το Διάστημα δείχνουν τη δραματική αλλαγή στη Γάζα λόγω του πολέμου

Φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το Διάστημα δείχνουν τη δραματική αλλαγή στη Γάζα λόγω του πολέμου.

Δείτε πώς φαινόταν η Λωρίδα της Γάζας το 2023 και πώς φαίνεται το 2024.

16:40 Παλαιστίνιος υπουργός καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Αμπού Ραμαντάν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, που χρησιμοποιείται για την είσοδο ανθρωπιστικών και ιατρικών προμηθειών στην περιοχή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως οι ισραηλινές αρχές θα το ανοίξουν σύντομα.

Η Ράφα ήταν ένα βασικό σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια πριν το Ισραήλ κλιμακώσει τη στρατιωτική του επίθεση στα σύνορα από την πλευρά της Γάζας νωρίτερα αυτό τον μήνα και πάρει υπό τον έλεγχό το πέρασμα από την παλαιστινιακή πλευρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι το κλείσιμό του έχει επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά του να παραδίδει απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει στοχοποιηθεί από επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων μετά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θέλουν να το ανοίξουν», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργόςσε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας στη Γενεύη.

«Ωστόσο, θα ανέμενα ότι όλοι οι φίλοι μας και η διεθνής κοινότητα θα πιέσουν σκληρά, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πρέπει να πιέσουν σκληρά προκειμένου να ανοίξει».

Ο Αμπού Ραμαντάν δήλωσε ότι το κλείσιμο του περάσματος «περιπλέκει την κατάσταση, καθιστώντας την πραγματικά πολύ καταστροφική».

Το Ισραήλ έστειλε τα τεθωρακισμένα του μέσα στη Ράφα για πρώτη φορά χθες παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει τις επιθέσεις του στην πόλη.

16:34 Τουλάχιστον 15 νεκροί Παλαιστίνιοι σήμερα στη Ράφα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί πυροβολικού έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιους από σήμερα το πρωί και μετά, αναφέρει το Al Jazeera.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, φαίνεται καπνός να βγαίνει από μια ανατιναγμένη κατοικία σε κτίριο της Ράφα.

Μαύρος καπνός πάνω από τη Ράφα μετά τις νέες ισραηλινές επιθέσεις.

Άλλα πλάνα που είδε το Al Jazeera δείχνουν Παλαιστίνιους τραυματισμένους από επιθέσεις με τετρακόπτερο στην περιοχή Ταλ ασ-Σουλτάν της Ράφα.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις έχουν ωθήσει περισσότερους Παλαιστίνιους στη δυτική Ράφα να φύγουν προς τη Χαν Γιουνίς.

16:25 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν Ισραηλινό έποικο που έδιωξε Παλαιστίνιους αγρότες από τη γη τους

Οπλισμένος Ισραηλινός έποικος ντυμένος ως στρατιώτης έδιωξε Παλαιστίνιους αγρότες από τη γη τους και απείλησε Εβραίους ακτιβιστές της ειρήνης στη Σουσίγια στη Μασάφερ Γιάτα στα νότια της Χεβρώνας, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:16 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

      • Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Τζάχι Χανέγκμπι, δηλώνει ότι αναμένει ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 τουλάχιστον
      • Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι τα ισραηλινά πλήγματα δυτικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ σκότωσαν τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους.
      • Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του και κορυφαίους αξιωματούχους από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής στη Μαδρίτη μετά την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία
      • Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε κριτική προς τους δυτικούς ηγέτες για τη «σιωπή» τους στον πόλεμο της Γάζας, κατηγορώντας τους ότι είναι συνένοχοι στη «βαρβαρότητα» του Ισραήλ
      • Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφέρει ότι η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τους Χούθι της Υεμένης με τον Ghadr, έναν τύπο βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύεται από τη θάλασσα
      • Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τρεις στρατιώτες του που υπηρετούσαν στην Ταξιαρχία Ναχάλ σκοτώθηκαν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
      • Σήμερα το πρωί σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Ταμμούν, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

16:06 Προσομοίωση χερσαίας εισβολής στον Λίβανο – Ολοκληρώθηκε η άσκηση των IDF

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η ταξιαρχία Γκολάνι, μια ταξιαρχία πεζικού που σχηματίστηκε το 1948, ολοκλήρωσε ασκήσεις που «βελτίωσαν την ετοιμότητα της ταξιαρχίας για ένα σενάριο μάχης στο βορρά».

Είπε ότι οι στρατιώτες της ταξιαρχίας «εκπαιδεύτηκαν στην κατάληψη στόχων κατά μήκος των διαδρομών του εδάφους που προσομοιάζουν με τον Λίβανο».

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα εξαπέλυσε επίθεση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Τους τελευταίους μήνες, η σοβαρότητα και η συχνότητα αυτών των διασυνοριακών επιθέσεων έχουν αυξηθεί. Σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένους φόβους για μεγαλύτερη περιφερειακή ανάφλεξη.

15:55 Ο ηγέτης του ακροδεξιού VOX της Ισπανίας συναντήθηκε με τον Νετανιάχου κόντρα στην απόφαση της χώρας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Ο ακροδεξιός ηγέτης του ισπανικού Vox δέχθηκε πυρά την Τετάρτη μετά τις αιφνιδιαστικές συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για να καταγγείλει την αναγνώριση από τη Μαδρίτη της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί ότι «τροφοδοτεί τον πόλεμο», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σύμφωνα με το AFP, το απροσδόκητο ταξίδι δημοσιοποιήθηκε μόλις το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Σαντιάγο Αμπασκάλ δημοσίευσε στο Χ φωτογραφίες του ίδιου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Το AFP αναφέρει ότι στην Ισπανία, το ακροδεξιό Vox και το δεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) έχουν αμφότερα επιτεθεί στον Σάντσεθ για την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.

Ο Αμπασκάλ χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας και είπε στον Νετανιάχου ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός «ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για να καλύψει τη δική του πολιτική και οικονομική διαφθορά».

15:42 «All eyes on Rafah»: Από που προέρχεται το σύνθημα που κατακτά τα social media;

Υπάρχουν περισσότερες από 195.000 αναρτήσεις με εκατομμύρια προβολές για το hashtag #AllEyesOnRafah στο TikTok και το θέμα ήταν top trend στο Instagram την Τρίτη (28/5)

Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στην πυκνοκατοικημένη πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, μια εκστρατεία με το σύνθημα «All eyes on Rafah» κερδίζει μέρα με τη μέρα έδαφος, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ινδία, ως έκκληση για ευαισθητοποίηση σχετικά με τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36.171 Παλαιστίνιους.

Το Forbes θέλησε να αναζητήσει την προέλευση της φράσης που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό άρθρο, όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από τον διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Rick Peeperkorn.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

15:30 Τι είναι ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας;

Νωρίτερα αναφέραμε ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ελέγχει το 75% του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας.

Ακολουθούν  περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νεκρή ζώνη μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου όπως τις παρουσιάζει το AJ:

Ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας, επίσης γνωστός ως Διαδρομή Φιλαδέλφειας, είναι η λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Καθιερώθηκε ως ρυθμιστική ζώνη που ελέγχεται και περιπολείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως μέρος της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979 με την Αίγυπτο.

Ο διακηρυγμένος σκοπός της ήταν να εμποδίσει όπλα και υλικά να φτάσουν στα χέρια των Παλαιστινίων εντός της Λωρίδας της Γάζας, την οποία κατέχει το Ισραήλ, και να αποτρέψει τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ των παλαιστινιακών εδαφών και της Αιγύπτου χωρίς αυστηρούς ελέγχους.

Μια συμφωνία μετά την απομάκρυνση του Ισραήλ από την περιοχή το 2005 επέτρεψε στην Αίγυπτο να διαφυλάξει την αιγυπτιακή πλευρά του διαδρόμου, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν υπεύθυνη για την άλλη πλευρά.

Αλλά η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο του θύλακα περίπου δύο χρόνια μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

Το Ισραήλ επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο της συνοριακής περιοχής, υποτίθεται για να διασφαλίσει την ασφάλειά του.

Αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε με μια de facto πλήρη επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, κάτι για το οποίο το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφωνήσει δημοσίως.

Πηγή: Jerusalem Post

15:18 Οι ΗΠΑ «συνένοχες» στον «γενοκτονικό πόλεμο»

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Helmy al-Araj, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που φέρεται να έστειλαν στο Ισραήλ τα όπλα που χρησιμοποίησε για να βομβαρδίσει έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα, σκοτώνοντας δεκάδες.

«Επαναλαμβάνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι συνένοχες σε αυτό το έγκλημα, καθώς συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και να του παρέχουν όπλα», δήλωσε ο al-Araj, καθώς και «πλήρη πολιτική και διπλωματική» υποστήριξη.

15:06 Καμία ένδειξη ότι το πέρασμα στη Ράφα θα ανοίξει σύντομα

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη από το Ισραήλ ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά βασικών ανθρωπιστικών και ιατρικών προμηθειών, θα μπορούσε να ανοίξει σύντομα.

«Από τότε που έκλεισε, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οι Ισραηλινοί θα ήθελαν να ανοίξει σύντομα», δήλωσε ο υπουργός, Majed Abu Ramadan, στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη.

Η Ράφα ήταν ένα σημαντικό σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια πριν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση στην πλευρά των συνόρων της Γάζας νωρίτερα αυτό το μήνα και καταλάβει τον έλεγχο του περάσματος από την παλαιστινιακή πλευρά.

14:57 SOS για να κηρυχθεί η Γάζα ζώνη λιμού

Παλαιστινιακές ΜΚΟ και επαγγελματικές ενώσεις διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα για την κατάσταση στη Γάζα.

Ο Muhammad Eida, διευθυντής παλαιστινιακής ΜΚΟ, συζητά τώρα για την έλλειψη υπηρεσιών υγείας στον θύλακα.

Ο ίδιος εκπέμπει «μήνυμα SOS για να κηρυχθεί η Λωρίδα της Γάζας ζώνη λιμού, καθώς ο ισραηλινός γενοκτονικός πόλεμος εισέρχεται στον όγδοο μήνα».

Λέει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποφέρουν από πείνα, έλλειψη ιατρικών προμηθειών, υποσιτισμό των παιδιών, αφυδάτωση και ασθένειες από τη μόλυνση και τη ρύπανση που προκαλείται από την υπερχείλιση των λυμάτων.

«Πολλά πτώματα είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια», λέει, προσθέτοντας ότι άλλα είναι «ακόμη διασκορπισμένα στους δρόμους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να λιμοκτονήσει ο πληθυσμός για να τον αναγκάσει να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας» συνεχίζει.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του δεύτερου πρόσθετου πρωτοκόλλου της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1977, είναι παράνομο να λιμοκτονεί ένας άμαχος πληθυσμός ως πράξη επίθεσης, λέει.

Προσθέτει ότι απαγορεύεται επίσης η στοχοποίηση ή η καταστροφή περιουσίας ή άλλων βασικών υποδομών ζωής.

14:46 Ο εμίρης του Κατάρ σε Προεδρικό και Μαξίμου – Τι ειπώθηκε

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάν Αλ Θανί, μόλις μερικούς μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του την «πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη», ενώ είπε ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Ο εμίρης του Κατάρ παίρνοντας τον λόγο επιβεβαίωσε «τη σπουδαία ιστορική σχέση» των δύο χωρών: «Πιστεύω όμως ότι αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις. Προσβλέπω πραγματικά σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα. Ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση».

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο του in

14:37 Η Νίκη Χέιλι συναντήθηκε με τον Γκάλαντ

Η Ρεπουμπλικανή Νίκη Χέιλι συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Η Χέιλι, γεράκι των Ρεπουμπλικανών, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση καθώς κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, έγραψε σε πυραύλους που προορίζονται για τη Γάζα τη φράση «αποτελειώστε τους»

Ο Γκάλαντ ευχαρίστησε τη Χέιλι για την αλληλεγγύη της.

14:28 Οι βόμβες GBU-39 «δεν είναι πάντα ακριβείς

Ο Omar Ashour, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι ο στρατός του Ισραήλ πιθανότατα απέφυγε να κατονομάσει την ακριβή βόμβα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον καταυλισμό σκηνών της Ράφα – τώρα αναφέρεται από ΜΜΕ των ΗΠΑ ότι ήταν μια αμερικανικής κατασκευής GBU-39 – για να μην «φέρει σε δύσκολη θέση» την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν.

Ενώ είναι «κατευθυνόμενες ακριβείας», οι βόμβες GBU-39 δεν είναι «πάντα ακριβείς», καθώς πετυχαίνουν το στόχο τους μόλις στο 80-90% των περιπτώσεων, δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera.

Έχουν τη δυνατότητα να αστοχήσουν «με σημαντική διαφορά», προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες μεταξύ των αμάχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ράφα, είπε.

«Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτό επιτρέπεται να συνεχιστεί ενώ γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικοί θάνατοι μεταξύ αθώων ανθρώπων», δήλωσε ο Ashour.

14:19 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ζητά «ασφαλείς διαδρόμους» στη Γάζα για καύσιμα, ιατρική βοήθεια

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

      • Η ισραηλινή κατοχή κατέστρεψε σκόπιμα τις υπηρεσίες υγείας στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
      • Δεν υπάρχει καμία υγειονομική ικανότητα για να αντιμετωπιστούν οι διαδοχικές σφαγές στη Ράφα και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
      • Το Ισραήλ εξαπατά τον κόσμο ότι οι περιοχές al-Mawasi είναι ασφαλείς και διαπράττει φρικτές σφαγές εκεί.
      • Το Υπουργείο Υγείας απαιτεί την εισαγωγή νοσοκομείων πεδίου και επειγουσών ιατρικών ομάδων στη Ράφα και τη βόρεια Γάζα.
      • Απαιτεί την παροχή ασφαλών διαδρόμων για την άμεση είσοδο καυσίμων και ιατρικής βοήθειας.
      • Απαιτεί επίσης τον τερματισμό των συνεχιζόμενων ισραηλινών απειλών κατά των υγειονομικών ιδρυμάτων και ομάδων.

14:10 Η Ουάσιγκτον πιέζει τις μεγάλες πλατφόρμες να κατεβάσουν το «αντισημιτικό περιεχόμενο»

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου και ζήτησε ενίσχυση των μέτρων για καταπολέμηση του αντισημιτικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε περισσότερα στο in

14:00 Στη Μαδρίτη ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μετά την αναγνώριση από την Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μοχαμάν Μοσταφά και κορυφαίους αξιωματούχους από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι συναντήσεις ακολουθούν την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία, υπάρχουν πλέον εννέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών που αναγνωρίζουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η Μαδρίτη και το Δουβλίνο πιέζουν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ για τις συνεχείς επιθέσεις του στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η εξωτερική της πολιτική ευθυγραμμίζεται συνήθως με εκείνη του μπλοκ.

Η Σλοβενία, μέλος της ΕΕ, θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος και θα διαβιβάσει την απόφασή της στο κοινοβούλιο για τελική έγκριση.

13:49 Λαπίντ: «Περιμένουμε από τον Γκαντζ να παραιτηθεί από την κυβέρνηση»

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Yair Lapid, συναντήθηκε με τον Avigdor Lieberman, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Yisrael Beiteinu, και το μέλος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Gideon Saar.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Λαπίντ δήλωσε ότι οι τρεις τους συμφώνησαν σε «ένα σχέδιο δράσης για την αντικατάσταση της κυβέρνησης για το μέλλον του κράτους του Ισραήλ».

Είπε ότι αναμένουν από το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, να παραιτηθεί και να συμμετάσχει στα σχέδιά τους για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Γκαντζ απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παρείχε ένα σαφές σχέδιο για το τι θα συμβεί μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

13:38 Οι ασθενείς δυσκολεύονται να φτάσουν στο μαιευτήριο Εμιράτι στη Γάζα

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί του πυροβολικού στη Ράφα δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών και των ομάδων υγείας στο μαιευτήριο Εμιράτι, το μοναδικό εν μέρει λειτουργικό νοσοκομείο της πόλης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρικ Πίπερκορν, προειδοποίησε την Τρίτη ότι το μαιευτήριο Εμιράτι πιθανότατα θα τεθεί εκτός λειτουργίας αν συνεχιστεί η εισβολή του Ισραήλ, αφήνοντας τη Ράφα μόνο με μια σειρά από νοσοκομεία πεδίου κατά μήκος της ακτής.

13:26 Αιχμές Ερντογάν σε μουσουλμάνους ηγέτες – Το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών πέθανε στη Γάζα

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, ότι «το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών πέθανε στη Γάζα» και κάλεσε «τον ισλαμικό κόσμο» να αντιδράσει.

«Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε καν το ίδιο το προσωπικό του. Τι περιμένετε για να ενεργήσετε; Το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών πέθανε στη Γάζα», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του.

Εκτός από τη μομφή του για την αδυναμία του διεθνούς θεσμού, ο Ερντογάν, επικεφαλής μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας 85 εκατομμυρίων κατοίκων, εγκάλεσε τους ομολόγους του του «ισλαμικού κόσμου».

«Έχω μερικές λέξεις να πω από εδώ στον ισλαμικό κόσμο: τι περιμένετε για να πάρετε μια κοινή απόφαση; Ο Θεός θα σας θεωρήσει, θα μας θεωρήσει υπεύθυνους», δήλωσε εκτιμώντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι απειλή μόνο για τη Γάζα, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Κανένα κράτος δεν βρίσκεται σε ασφάλεια όσο το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο. Και αυτό αφορά επίσης την Τουρκία», συνέχισε.

«Το Ισραήλ και αυτοί που το υποστηρίζουν ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε αυτή τη γενοκτονία: αυτή η γενοκτονία δεν θα ξεχαστεί», προειδοποίησε: «ο φόνος μωρών, παιδιών, οι επιθέσεις με στόχο νοσοκομεία, εκκλησίες, τζαμιά δεν πρόκειται να ξεχασθούν».

13:15 Οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον επτά μήνες ακόμη, λέει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi δήλωσε ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν για τουλάχιστον επτά ακόμη μήνες.

Το Ισραήλ ελέγχει επίσης το 75% της ρυθμιστικής ζώνης του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, δήλωσε ο Hanegbi.

12:52 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 36.171 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 81.420 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 284 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

12:38 Το Ιράν παρείχε ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο στους Χούθι

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε οτι η Τεχεράνη παρείχε στους Χούθι της Υεμένης βαλλιστικό πύραυλο Ghadr ικανό να στοχεύσει θαλάσσιους στόχους.

«Ο πρώτος εγχώριος ναυτικός βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν, με την ονομασία «Qadr», αναπτύχθηκε από τον εκλιπόντα Ιρανό διοικητή ταξίαρχο Hassan Tehrani-Moqaddam πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η τεχνική τεχνογνωσία του Ιράν για την παραγωγή τέτοιων αντιπλοϊκών πυραύλων είναι τώρα στη διάθεση των στρατιωτικών δυνάμεων της Υεμένης.

Κατά το πρότυπο του ιρανικού πυραύλου, ο πύραυλος «Muhit» (Ωκεανός) της Υεμένης είναι ικανός να πυροδοτεί ναυτικούς στόχους», αναφέρει μεταξύ άλλων το Tansim σημειώνοντας:

«Αυτό δείχνει ότι το Ιράν ενήργησε με επιτυχία στηρίζοντας το μέτωπο της αντίστασης σε ολόκληρη την περιοχή. Το Ιράν έχει ενισχύσει τις ομάδες αντίστασης παρέχοντάς τους σύγχρονες τεχνολογίες. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου διοίκησης και ελέγχου στην περιοχή, ειδικά στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων».

12:25 UNICEF: 600.000 παιδιά σε κίνδυνο στη Ράφα

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έχει θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 600.000 εκτοπισμένων παιδιών, σύμφωνα με τη UNICEF, με πολλά από αυτά να είναι πλέον υποσιτισμένα ή ανάπηρα.

«Η Ράφα είναι μια πόλη παιδιών», έγραψε η διευθύντρια της UNICEF για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων και τις συνεργασίες, Κάρλα Χαντάντ Μαρντίνι, σε ανάρτησή της στο Χ. «Τα παιδιά στη Γάζα χρειάζονται τώρα κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί περαιτέρω πόνος».

12:16 Ακροβασίες Νετανιάχου για να κρατήσει κοντά του τους ακραίους συμμάχους του

Ενώ κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκονται στο στόχαστρο του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες στο Ισραήλ αποτελούν μεγαλύτερη έγνοια για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:08 Οικογένειες Παλαιστινίων έχουν παγιδευτεί εν μέσω πυρών στη Ράφα

Τις τελευταίες ώρες, φαίνεται να υπάρχει αύξηση των επιθέσεων στο νότιο τμήμα της πόλης Ράφα, πολύ κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Ο ισραηλινός στρατός πιέζει όλο και περισσότερο κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, πλησιάζοντας σιγά-σιγά στο δυτικό τμήμα της πόλης, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Στο κεντρικό τμήμα της πόλης Ράφα, υπάρχει μια επιβεβαιωμένη πληροφορία για οικογένειες παγιδευμένες μέσα στα σπίτια τους, που βρέθηκαν στη γραμμή των πυρών του πυροβολικού. Ισραηλινά τετρακόπτερα κυνηγούν τους ανθρώπους εκεί, εμποδίζοντάς τους να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Από τα βορειοανατολικά έως τα βορειοδυτικά της Ράφα, όπου καταυλισμοί σκηνών έχουν δεχθεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση χειροτερεύει ώρα με την ώρα λόγω των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν όλες οι υγειονομικές και δημόσιες εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή.

11:59 Τι ενόχλησε φιλοϊσραηλινούς δισεκατομμυριούχους – «Αντισημιτικό τροπάρι» και από την… Washington Post

Αντισημιτικό χαρακτήρισαν φιλοϊσραηλινοί κροίσοι, αλλά και ο ίδιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ρεπορτάζ της Washington Post που αποκάλυπτε υπόγειες δραστηριότητες επηρεασμού της κοινής γνώμης υπέρ του Ισραήλ, παρά τις σφαγές που επιδίδεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

11:50 Δεκάδες συλλήψεις στη μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Λονδίνο

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου αναφέρει ότι συνέλαβε 40 άτομα μετά την άρνηση διαδηλωτών να διαλυθούν μετά από διαδήλωση στο Λονδίνο για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η ΜΕΤ, όπως είναι ευρέως γνωστή η δύναμη, δήλωσε ότι τα άτομα συνελήφθησαν αργά την Τρίτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν παραβίαση όρων δημόσιας τάξης, παρακώλυση δρόμων και επίθεση σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Είπε ότι δύο αστυνομικοί υπέστησαν ελαφρά τραύματα μετά την επίθεση που δέχθηκαν, ενώ ένας τρίτος, ο οποίος χτυπήθηκε από μπουκάλι που πετάχτηκε μέσα από το πλήθος, υπέστη «σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο».

Η MΕΤ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί ποιος πέταξε το μπουκάλι.

Η αστυνομία είχε εγκρίνει τα σχέδια για τη διαμαρτυρία νωρίς το βράδυ -που οργανώθηκε από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει την Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη- έξω από τις πύλες της Ντάουνινγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.

Όμως επέβαλε όρους, μεταξύ των οποίων ότι η συγκέντρωση έπρεπε να τελειώσει στις 8μμ (19:00 GMT).

Έως και 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν και η «συντριπτική πλειοψηφία» είχε αποχωρήσει μέχρι την απαιτούμενη ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά μια ομάδα περίπου 500 ατόμων παρέμεινε για να συνεχίσει τη διαμαρτυρία.

11:42 IDF: Τρεις νεκροί στρατιώτες σε μάχη στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχη στη Ράφα την Τρίτη.

Οι στρατιώτες κατονομάστηκαν ως Επιλοχίας Amir Galilove, 20 ετών, Επιλοχίας Uri Bar Or, 21 ετών και Επιλοχίας Ido Appel, 21 ετών.

Και οι τρεις σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε στη Ράφα, ανέφερε ο στρατός. Τρεις άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό.

Αναφέραμε νωρίτερα την έκθεση παρατηρητηρίων πολέμου που λένε ότι γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και της παλαιστινιακής αντίστασης στη Ράφα.

Ειδικότερα μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις στα νότια και στο κέντρο της Ράφα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης ενός κτιρίου παγιδευμένου με εκρηκτικά στον προσφυγικό καταυλισμό Shuwat, ενώ ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

11:33 Μοντέλο Δυτικής Όχθης προετοιμάζει το Ισραήλ για τη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ προσπαθεί να διαιρέσει τη Γάζα σε μικρούς, ασύνδετους θύλακες, αποδυναμώνοντάς την με τον ίδιο τρόπο που έχει αποδυναμώσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει στο AJ ο Omar Ashour, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

Θα το κάνει αυτό δημιουργώντας τρεις ξεχωριστούς διαδρόμους στον θύλακα:

τον διάδρομο Netzarim, ο οποίος χωρίζει τη Γάζα σε βόρεια και νότια.

ένα ξεχωριστό τμήμα ανατολικά-δυτικά

μια νεκρή ζώνη 1 χιλιομέτρου κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων

Ο στρατός του Ισραήλ, προβλέπει ο Ashour, θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτές τις ζώνες ως βάσεις από τις οποίες θα εξαπολύει τακτικές επιδρομές στη Γάζα, σε μια στρατηγική που αποφεύγει την πλήρη στρατιωτική κατοχή, αλλά συνεχίζει να προκαλεί υψηλές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Νομίζω ότι [ο στρατός του Ισραήλ] θα εδρεύει εκεί μακροπρόθεσμα και θα κάνει αυτές τις βαριές επιδρομές, παρόμοιες με αυτές που βλέπετε στην Τζαμπάλια αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ashour στο Al Jazeera. «Πηγαίνουν εκεί, υπονομεύουν τις δυνατότητες οποιουδήποτε θεωρούν απειλή, με πολλές απώλειες αμάχων λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού, και θα συνεχίσουν να το επαναλαμβάνουν αυτό».

Το Ισραήλ είναι απίθανο να εγκαταλείψει αυτή τη στρατηγική εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακρατήσουν εκτεταμένο οπλισμό ή προβούν σε «σοβαρή καταδίκη», δήλωσε ο Ashour, προσθέτοντας ότι και τα δύο σενάρια είναι απίθανα.

11:19 Ρουκέτες πέφτουν κοντά στη Shtula στο βόρειο Ισραήλ

Αναφέραμε νωρίτερα ότι είχε σημάνει συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στη Shtula, ένα ισραηλινό moshav – ένα είδος συνεταιριστικού γεωργικού οικισμού – κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει τώρα ότι αρκετές ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές γύρω από τη Shtula.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει το περιστατικό.

11:08 Και οι NYT αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στη σφαγή στη Ράφα ήταν αμερικανικά

Οι New York Times (NYT) αναφέρουν ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε χώρο με σκηνές για εκτοπισμένους στη Ράφα την Κυριακή και σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους, κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Τα συντρίμμια πυρομαχικών που βιντεοσκοπήθηκαν στο σημείο της επίθεσης την επόμενη ημέρα ήταν υπολείμματα από μια GBU-39, μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσαν οι Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτόν τον τύπο βόμβας, ο οποίος, όπως λένε, μπορεί να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Trevor Ball, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού και ένας από τους εμπειρογνώμονες που αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, αναγνώρισε το όπλο στο X.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι και το CNN καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα μετά από ανάλυση βίντεο και εκτιμήσεις από εμπειρογνώμονες.

Αν και το συγκεκριμένο πυρομαχικό χαρακτηρίζεται ως μικρής εμβέλειας, μπορεί να προκαλέσει πολλά θύματα όταν χρησιμοποιείται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η συγκεκριμένη στη Ράφα.

Για το άρθρο του CNN διαβάστε περισσότερα εδω 

10:51 Οι ισραηλινές δυνάμεις σταματάνε ασθενοφόρο στη Ναμπλούς και συλλαμβάνουν υγειονομικό

Ο εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, Sari Muhammad Hafez Qashou εργάζεται στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Martyr Dr Thabet Thabet στο Tulkarem στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Συνελήφθη ενώ επέβαινε σε ασθενοφόρο κατά την επιστροφή του από τη Ναμπλούς, αφού μετέφερε έναν ασθενή σε τοπικό νοσοκομείο.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις παρεμποδίζουν τακτικά τις υπηρεσίες υγείας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης της πορείας των ασθενοφόρων σχεδόν 300 φορές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

10:42 Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, των Δημοκρατικών, χαρακτηρίζει «φρικτή» την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, χαρακτήρισε «φρικτή» την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 45 εκτοπισμένων Παλαιστινίων πολιτών σε καταυλισμό με σκηνές.

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει αθώους πολίτες και οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε», έγραψε στο Χ.

Ένα μήνυμα ωστόσο κάτω από το tweet της, υπογράμμιζε ότι η Γουόρεν ψήφισε υπέρ της προμήθειας «όπλων αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ», ενώ ψήφισε επίσης την παύση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

10:29 Το Ομάν καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις στους καταυλισμούς της Ράφα

Με ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ «με στόχο καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Ράφα».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για να «σταματήσει τα συστηματικά και συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού».

10:17 Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων σημειώθηκαν στην πόλη Tammun, περίπου 5 χιλιόμετρα νότια της πόλης Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Άλλες ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο χωριό Turmus Aya, βόρεια της Ραμάλα, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές έβαλαν στο στόχαστρο μια κοντινή ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά Khirbet Abu Falah, Kafr Malek και Turmus Aya.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε παλαιστινιακά σπίτια στην πόλη Qalqilya και συνέλαβαν αρκετά άτομα.

Σε ένα από τα σπίτια που εισέβαλαν έχουν γίνει 14 έφοδοι τις τελευταίες ημέρες.

Άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών και ενός δημοσιογράφου.

09:57 Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει πλέον τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας

Τις τελευταίες τρεις ημέρες το Ισραηλ έχει εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης εκκένωσης αλ Μαουάσι.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εισχωρεί βαθύτερα στην πόλη, υποστηριζόμενος από έντονες αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς βαρέως πυροβολικού. Οι βομβαρδισμοί έχουν επεκταθεί στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ, το οποίο έχει τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας. Όλα τα νοσοκομεία της Ράφα, με εξαίρεση ένα, είναι επίσης εκτός λειτουργίας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του AJ.

Ο στρατός έχει πλέον τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και προελαύνει βαθύτερα στο υπόλοιπο τμήμα του διαδρόμου – στο δυτικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να εκτοπίζει τους ανθρώπους από το ένα μέρος στο άλλο. Εκείνοι που τους είπαν να παραμείνουν στη ζώνη εκκένωσης al-Mawasi για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς βρίσκονται και πάλι σε κίνηση, αναζητώντας καταφύγιο αλλού. Αλλά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Οι βομβαρδισμοί γίνονται παντού, όχι μόνο στη Ράφα, αλλά και στη Χαν Γιουνίς και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας.

09:40 Το νοσοκομείο εκστρατείας της Ράφα αναγκάστηκε να εκκενωθεί

Το νοσοκομείο Al-Quds, που διευθύνεται από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS), αναγκάστηκε να μετακινηθεί από την περιοχή al-Mawasi της Ράφα λόγω των βομβαρδισμών.

Το νοσοκομείο εκστρατείας, μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγείας που παρέμειναν στη Ράφα, έχει μετακινηθεί στην περιοχή al-Mawasi του Khan Younis, σύμφωνα με το PRCS.

Όπως έχουμε αναφέρει, αεροπορικές επιθέσεις έχουν χτυπήσει επανειλημμένα καταυλισμούς σκηνών στην περιοχή al-Mawasi της Ράφα τις τελευταίες ημέρες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, πολλές γυναίκες και παιδιά.

09:27 Περισσότερες συλλήψεις στη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν άλλα 15 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις στην επαρχία της Χεβρώνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, σε συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς μας για τρεις συλλήψεις στην περιοχή.

Δεκατέσσερις από τις νέες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Sa’ir, βορειοανατολικά της πόλης της Χεβρώνας, ενώ μία έγινε στο χωριό Yatta, νότια της Χεβρώνας, αναφέρει το Wafa.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον δημοσιογράφο Bilal al-Taweel στην πόλη της Χεβρώνας.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει προβεί σε τουλάχιστον 8.910 συλλήψεις κατά τη διάρκεια σχεδόν καθημερινών επιδρομών στη Δυτική Όχθη.

09:18 Οι κόκκινες γραμμές του Μπάιντεν που… έχουν γίνει ροζ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις και επιθέσεις στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας δεν συνιστούν μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση που να ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ και ότι παρακολουθεί επίσης στενά την έρευνα για το φονικό χτύπημα της Κυριακής σε καταυλισμό σκηνών που χαρακτήρισε «τραγικό».

Μιλώντας μετά τον εντοπισμό ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στο τέμενος al-Awda, ορόσημο στο κέντρο της Ράφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν κλείνουν «τα μάτια» στη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων αμάχων.

«Οι Ισραηλινοί είπαν ότι πρόκειται για ένα τραγικό λάθος», δήλωσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στη σφαγή των εκτοπισμένων στη Ράφα.

«Έχουμε επίσης πει ότι δεν θέλουμε να δούμε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα που θα δυσκόλευε πραγματικά τους Ισραηλινούς να κυνηγήσουν τη Χαμάς χωρίς να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και ενδεχομένως μεγάλο αριθμό θανάτων. Δεν το έχουμε δει αυτό ακόμη», είπε, δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ την Τρίτη ήταν κυρίως σε έναν διάδρομο στα περίχωρα της Ράφα.

Οι πρόσφατοι θάνατοι στη Ράφα έθεσαν σε δοκιμασία την υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να παρακρατήσει τα όπλα από το Ισραήλ εάν ο σύμμαχος των ΗΠΑ έκανε μια μεγάλη εισβολή στη Ράφα που θα έθετε σε κίνδυνο τους εκτοπισμένους εκεί.

09:03 Σφοδρές μάχες στη Ράφα

Το Ισραήλ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους» για να οδηγήσει την εισβολή του στα δυτικά της πόλης Ράφα, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου, ενώ ακούστηκαν «έντονοι πυροβολισμοί» καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν βαθύτερα στο κέντρο της πόλης αναγκάζοντας τους αμάχους να διαφύγουν.

Παλαιστίνιοι μαχητές που αντιστέκονται στην χερσαία εισβολή εξαπέλυσαν επιθέσεις στα νότια και στο κέντρο της Ράφα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης ενός κτιρίου παγιδευμένου με εκρηκτικά στον προσφυγικό καταυλισμό Shuwat, ενώ ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το πεδίο της μάχης από τις αμυντικές δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Ισραήλ ανέπτυξε μια επιπλέον ταξιαρχία στην χερσαία εισβολή στη Ράφα την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμπλεκομένων στην επιχείρηση σε πέντε.

Το ISW/CTP ανέφερε επίσης ότι την Τρίτη τρεις ισραηλινές ταξιαρχίες επιχειρούσαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια της Γάζας και δύο ταξιαρχίες στο κέντρο της Γάζας.

Μια ισραηλινή ταξιαρχία λέγεται ότι διαθέτει από 2.000 έως 5.000 στρατιώτες, ανάλογα με την επιχειρησιακή της ικανότητα και την αποστολή της.

08:55 Ακόμα μία παραίτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Washington Post αναφέρει ότι ένας ακόμη Αμερικανός αξιωματούχος παραιτήθηκε, επικαλούμενος διαφωνίες σχετικά με πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστήριζε ότι το Ισραήλ δεν παρεμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Η Post, επικαλούμενη δύο πηγές με γνώση του θέματος, είπε ότι πρόκειται για την αξιωματούχο Στέισι Γκίλμπερτ, η οποία υπηρετούσε στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση κατά της οποίας φέρεται να διαμαρτυρήθηκε η Γκίλμπερτ δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «δεν εκτιμούν επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλο τρόπο τη μεταφορά ή την παράδοση αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και των ομάδων βοήθειας.

08:49 CNN: Αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη σφαγή στη Ράφα

Αμερικανικά πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, μετέδωσε την Τετάρτη το CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάλυση του CNN σε βίντεο από τον τόπο του χτυπήματος και η ανάλυση από ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών όπλων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδια.

08:40 Συγκρούσεις κατά τη συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Μεξικό

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP κάνει λόγο για συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Μεξικού, αφού ορισμένοι από το πλήθος πέταξαν πέτρες και προσπάθησαν να ρίξουν τα εμπόδια που σταματούσαν την πορεία τους προς το κτίριο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πέταξε πίσω τις πέτρες που της πέταξαν οι διαδηλωτές, καθώς προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος, μετέδωσε το AFP.

Περίπου 200 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στο διπλωματικό συγκρότημα στη συνοικία Lomas de Chapultepec της Πόλης του Μεξικού, διαδηλώνοντας κατά της ισραηλινής επίθεσης που σκότωσε 45 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα, προστίθεται.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μεξικό υπέβαλε αίτημα στο ΔΔΔ να συμμετέχει υποστηρίζοντας την Νότια Αφρική στην προσφυγή της για γενοκτονία κατά του Ισραήλ.

Πηγή: ΑFP

Πηγή: ΑFP

08:30 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Δείτε όσα έχουν προηγηθεί εδώ

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024