Γεωργία: Σχεδόν 200 ΜΚΟ δηλώνουν ότι δεν θα τον υπακούσουν το νόμο περί ξένης επιρροής
Στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου, 200 ΜΚΟ στη Γεωργία δηλώνουν πως δεν θα τον εφαρμόσουν. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις του κόσμου γιγαντώνονται
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σχεδόν 200 γεωργιανές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι θα αρνηθούν να υπακούσουν στον νόμο περί «ξένης επιρροής» που υιοθετήθηκε την προηγουμένη από το Κοινοβούλιο, ύστερα από πρωτοβουλία από κυβερνώντος κόμματος.
«Ο ρωσικός νόμος δεν θα λειτουργήσει στη χώρα μας και θα παραμείνει ένα κενό φύλλο χαρτιού στο οποίο δεν θα υπακούσουμε», δήλωσαν οι ΜΚΟ σε κοινή ανακοίνωση.
Τι προβλέπει
Ο νόμος απαιτεί από τις ΜΚΟ ή οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής».
Εισάγονται, επίσης, βαριά πρόστιμα για παραβάσεις.
Ψηφίστηκε παρά το βέτο
Χθες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ‘Γεωργιανό όνειρο’ υιοθέτησαν οριστικά τον νόμο αυτό με 84 ψήφους υπέρ, παρακάμπτοντας το (έστω και συμβολικό) βέτο που άσκησε η φιλοδυτική πρόεδρος, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι.
Αρκετές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων η γεωργιανή πτέρυγα της Διεθνούς Διαφάνειας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα παγώσουν και το έργο τους θα παρεμποδιστεί αφού τεθεί σε ισχύ ο νόμος.
Αυτό, τυπικά, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 60 ημερών, αν και η ισχύς του είναι άμεση.
Εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις
Επίσης, στην ανακοίνωσή τους, οι ΜΚΟ δήλωσαν ότι ο νόμος αυτός «θέτει σε κίνδυνο την παρακολούθηση των (βουλευτικών) εκλογών» που έχουν προγραμματιστεί στη Γεωργία για τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά της, η γεωργιανή αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα καταπνίξει κάθε αμφισβήτηση του καθεστώτος, όπως ακριβώς συνέβη και στη Ρωσία με το νόμο περί «ξένων πρακτόρων».
Τον τελευταίο μήνα οργανώθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Εντωμεταξύ, η νέα νομοθεσία εγείρει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου οργάνωσαν, το προηγούμενο διάστημα, κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της, το 1991, και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
This is Georgia,
The people are against Putin’s regime.pic.twitter.com/3lkggHmgMk
— Foreign policy (@ForeignpolicyWB) May 28, 2024
Σε διεθνές επίπεδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες ότι «λυπάται βαθιά» για την οριστική υιοθέτηση του νόμου, καλώντας τη χώρα αυτή του Καυκάσου να «επιστρέψει σταθερά στην ευρωπαϊκή πορεία».
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουάσινγκτον, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, επίσης «καταδίκασε» μια ψηφοφορία που αγνοεί τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις