Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Έρχεται νέα έρευνα του ΔΠΔ κατά της Μοσάντ για «εγκλήματα κατά της δικαιοσύνης»;

Ισραήλ: Έρχεται νέα έρευνα του ΔΠΔ κατά της Μοσάντ για «εγκλήματα κατά της δικαιοσύνης»;

Διεθνείς νομικοί πιστεύουν ότι η συμπεριφορά της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ θα πρέπει να διερευνηθεί από τον εισαγγελέα της Χάγης

Οι προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να υπονομεύσουν και να επηρεάσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης» και θα πρέπει να διερευνηθούν από τον επικεφαλής εισαγγελέα του, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στις αποκαλύψεις του Guardian σχετικά με τις ισραηλινές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας κατά του ΔΠΔ, πολλοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου δήλωσαν ότι η συμπεριφορά της Μοσάντ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ποινικά αδικήματα.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με την εννεαετή εκστρατεία του Ισραήλ κατά του δικαστηρίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, στο πλαίσιο κοινής έρευνας του Guardian, του ισραηλινο-παλαιστινιακού περιοδικού +972 Magazine και του εβραικόφωνου Local Call, και περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας αναπτύχθηκαν για να παρακολουθούν, να χακάρουν, να ασκούν πίεση, να συκοφαντούν και να απειλούν ανώτερα στελέχη του ΔΠΔ.

Τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πίστη του Ισραήλ στην ατιμωρησία του υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της Παλαιστίνης»

Η απόφαση να ζητηθούν εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, σηματοδοτεί μια πρωτοφανή εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας εισαγγελέας του ΔΠΔ ανέλαβε δράση κατά ενός ηγέτη που είναι στενός σύμμαχος της Δύσης.

Πριν από τις αποκαλύψεις της Τρίτης, ο Χαν είχε ισχυριστεί ότι απροσδιόριστες απόπειρες «παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής των αξιωματούχων αυτού του δικαστηρίου» είχαν ήδη γίνει από μη κατονομαζόμενα μέρη. Μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να συνιστά ποινικό αδίκημα, βάσει του άρθρου 70 του ιδρυτικού καταστατικού του δικαστηρίου που αφορά στην απονομή της δικαιοσύνης.

Τι λένε διεθνείς νομικοί για το ισραηλινό «bullying» κατά του ΔΠΔ

Ο Toby Cadman, Βρετανός δικηγόρος που ειδικεύεται στο διεθνές ποινικό και ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ότι τα ευρήματα του Guardian είναι «βαθιά ανησυχητικά» και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς που «συνιστούν απόπειρα διαστρέβλωσης της πορείας της δικαιοσύνης μέσω της χρήσης απειλών» προς την πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για θέματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ιδίως βάσει του άρθρου 70 του καταστατικού. Κάθε πρόσωπο που προσπάθησε να παρεμποδίσει τις ανεξάρτητες έρευνες της εισαγγελέως πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες», τόνισε ο Cadman.

Παρατηρητές του ΔΠΔ δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα. Ο Matt Cannock, επικεφαλής του κέντρου της Διεθνούς Αμνηστίας για τη διεθνή δικαιοσύνη στη Χάγη, σημείωσε πως «είναι απολύτως σαφές ότι πολλά από τα παραδείγματα που επισημαίνονται στην έκθεση θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα του άρθρου 70. Τέτοιες κατηγορίες θα πρέπει να απαγγέλλονται σε οποιονδήποτε προσπάθησε να παρεμποδίσει, να εκφοβίσει ή να επηρεάσει με διεφθαρμένο τρόπο τους αξιωματούχους του ΔΠΔ».

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας του ΔΠΔ, ο Mark Kersten, επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Fraser Valley στον Καναδά, τόνισε πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποια θα μπορούσε να είναι μια πιο κραυγαλέα απόπειρα παράνομης παρέμβασης σε μια εισαγγελική διαδικασία».

Στηρίζουν το Τελ Αβίβ ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία – «Όλα ψέματα», λέει το Ισραήλ

Εκπρόσωπος του γραφείου του Νετανιάχου δήλωσε, πάντως, ότι οι ερωτήσεις και τα αιτήματα του Guardian για σχολιασμό ήταν «γεμάτα με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς, που αποσκοπούσαν να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ».

Η Ουάσιγκτον, μαζί με τη βρετανική και τη γερμανική κυβέρνηση, έχει αντιταχθεί στην απόφαση του Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ. Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά του ΔΠΔ σε απάντηση, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα πράξει κάτι τέτοιο. Όπως και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Η Danya Chaikel, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο ΔΠΔ, ανέφερε πως «αυτοί οι ισχυρισμοί θα πρέπει να αφυπνίσουν τα συμβαλλόμενα κράτη για το τι διακυβεύεται. Πρέπει να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν το δικαστήριο που έχτισαν. Για να διατηρηθεί το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης, πρέπει να προστατεύεται από απειλές, ιδιαίτερα από πρωτοφανείς απειλές εναντίον εκείνων στους οποίους έχει ανατεθεί η τεράστια ευθύνη να εργάζονται για λογαριασμό όλων μας, για τη δίωξη των χειρότερων εγκλημάτων που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα».

«Η πίστη του Ισραήλ στην ατιμωρησία του υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της Παλαιστίνης»

Ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων που ζουν υπό κατοχή έχουν τώρα χρησιμοποιηθεί εναντίον διεθνών αξιωματούχων από μερικούς από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του κόσμου. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πίστη του Ισραήλ στην ατιμωρησία του υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της Παλαιστίνης».

«Η διεθνής κοινότητα έχει τώρα δύο επιλογές. Είτε να αλλάξει πορεία και να προστατεύσει το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς, είτε να καταστρέψει την τάξη που βασίζεται σε κανόνες για χάρη της υπεράσπισης του Ισραήλ», προσέθεσε.

Ο Adil Haque, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε πως, καθώς τα αδικήματα του άρθρου 70 παραγράφονται για πέντε χρόνια, η εισαγγελία θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα εάν επιθυμεί να διεξάγει έρευνα και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους: «Πρόκειται για τη συμπεριφορά μιας εγκληματικής οικογένειας, όχι για τη συμπεριφορά ενός κράτους, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να το πουν αυτό», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν ο εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο έρευνας βάσει του άρθρου 70 υπό το φως των αποκαλύψεων του Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του Χαν δήλωσε ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν περαιτέρω, πέρα από τις προειδοποιήσεις που έκανε ο Χαν αυτό τον μήνα πως «όλες οι προσπάθειες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής των υπαλλήλων αυτού του δικαστηρίου πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Μια σκληρή εβδομάδα για το Ισραήλ, που δεν απέτρεψε τη σφαγή στη Ράφα

Η έρευνα του Guardian έρχεται μετά από μια σκληρή εβδομάδα για το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.

Την πρωτοφανή απόφαση να ζητηθούν εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ ακολούθησε την Παρασκευή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τη διακοπή της καταστροφικής επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας.

Την ίδια εβδομάδα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία αναγνώρισαν επίσημα ένα Παλαιστινιακό Κράτος. Το Ισραήλ απάντησε ανακαλώντας τους πρεσβευτές του από το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και το Όσλο και παρακρατώντας φορολογικά έσοδα από την ημιαυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι, και περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ θανάτων αμάχων και μαχητών.

Μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων το Νοέμβριο κατέρρευσε μετά από μια εβδομάδα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έκτοτε έχουν επανειλημμένα ναυαγήσει.

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024