Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Θερμοκρασία - ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου κατεγράφη στο Νέο Δελχί

Κλιματική αλλαγή: Θερμοκρασία – ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου κατεγράφη στο Νέο Δελχί

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα κύματα ζέστης στην Ινδία πιο μεγάλα σε διάρκεια, πιο συχνά και πιο έντονα

Θερμοκρασία – ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου κατεγράφη σήμερα στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, και συγκεκριμένα στο προάστιο Μουνγκεσπούρ, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία κάνοντας λόγο για «ισχυρά κύματα ζέστης».

Οι αρχές της πόλης των περίπου 30 εκατ. κατοίκων εξέδωσαν «κόκκινο συναγερμό υγείας» για τη σημερινή ημέρα. Προειδοποίησαν για την «πολύ ισχυρή πιθανότητα ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη και θερμοπληξίας για όλες τις ηλικίες» και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν «ιδιαίτερη επαγρύπνηση» για τα ευπαθή άτομα.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου χθες στην ινδική πρωτεύουσα, θερμοκρασία που καταγράφηκε σε δύο σταθμούς στα προάστια Ναρέλα και Μουνγκεσπούρ του Νέου Δελχί, ενώ αντίστοιχες θερμοκρασίες αναμένονται και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν συχνά τα καλοκαίρια στην Ινδία, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα κύματα ζέστης πιο μεγάλα σε διάρκεια, πιο συχνά και πιο έντονα. Τον Μάιο του 2022 σε κάποιες περιοχές της ινδικής πρωτεύουσας είχε καταγραφεί θερμοκρασία 49,2 βαθμών Κελσίου.

Οι Αρχές εξέδωσαν «κόκκινο συναγερμό υγείας», καθώς η πιθανότητα ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη είναι μεγάλη

Γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας

Μεγάλος ο κίνδυνος λειψυδρίας

Οι αρχές του Νέου Δελχί προειδοποίησαν επίσης για τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ διακοπές στην υδροδότηση έχουν ήδη σημειωθεί σε κάποια προάστια.

Η υπουργός Νερού, Ατίσι Μαρλένα, απευθύνθηκε «στη συλλογική ευθύνη» των κατοίκων της πόλης καλώντας τους να σταματήσουν να σπαταλούν το νερό, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Times of India.

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία, κυρίως των βρεφών, των ηλικιωμένων και όσων υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Το κύμα ζέστης στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ινδίας «αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά» από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με τη ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Παράλληλα τα κρατίδια Δυτική Βεγγάλη και Μιζοράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είναι αντιμέτωπα με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις λόγω του κυκλώνα Ρέμαλ, ο οποίος έπληξε την Ινδία και το Μπανγκλαντές την Κυριακή προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας αυτός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε»

Σήμερα, στους δρόμους του Νέου Δελχί, οι κάτοικοι φάνηκαν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μοιρολατρικά, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο να αποφύγουν τη ζέστη.

«Όλοι θέλουν να μείνουν μέσα», δήλωσε ο 57χρονος Ρουπ Ραμ, πωλητής σνακ, δηλώνοντας ότι δυσκολεύεται να πουλήσει τα αλμυρά του ντόνατ.

Ο Ραμ, που ζει με τη σύζυγο και τους δύο γιους τους σε ένα μικρό σπίτι, λέει ότι ο μικρός ανεμιστήρας του δεν δίνει τη δυνατότητα να ψυχθεί πραγματικά ο χώρος και ότι περιμένει την άφιξη της περιόδου των βροχών τον Ιούλιο.

«Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η 60χρονη Ρανί, που κάθε πρωί μετακινείται για δύο ώρες με λεωφορείο για να πουλήσει στον πάγκο της μπιζού σε τουρίστες.

«Κάνει σίγουρα πολύ περισσότερη ζέστη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε η ίδια, πίνοντας νερό από ένα μπουκάλι που είχε φέρει μαζί της.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ)

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024