Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Βόρεια Κορέα έριξε μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια

Η Βόρεια Κορέα έριξε μπαλόνια με σκουπίδια στη Νότια

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει και οι δύο μπαλόνια στις προπαγανδιστικές τους εκστρατείες μετά τον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950.

Η Βόρεια Κορέα έριξε δεκάδες μπαλόνια που μετέφεραν προπαγανδιστικά φυλλάδια και σκουπίδια σε δύο συνοριακές επαρχίες στον Νότο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προειδοποιήσουν τους κατοίκους της να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας προειδοποίησε επίσης τους πολίτες, να μην αγγίζουν τα λευκά μπαλόνια και τις πλαστικές σακούλες που είναι προσαρτημένες σε αυτά επειδή περιέχουν «βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια».

Ζητείται από τους πολίττες να υποβάλουν αναφορά στην πλησιέστερη στρατιωτική βάση ή αστυνομικό τμήμα εάν εντοπίσουν «άγνωστο αντικείμενο»

Τα μπαλόνια που βρέθηκαν στις επαρχίες Gyeonggi και Gangwon αναλύονται τώρα από τις αρμόδιες αρχές.

«Βρώμικος» πόλεμος

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει και οι δύο μπαλόνια στις προπαγανδιστικές τους εκστρατείες μετά τον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950.

Το πρόσφατο περιστατικό σημειώνεται λίγες μέρες αφότου η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στη «συχνή διασπορά φυλλαδίων και άλλων σκουπιδιών» σε παραμεθόριες περιοχές από ακτιβιστές στο Νότο, όπως μεταδίδει το BBC.

«Σωροί αχρήστων και βρωμιάς θα διασκορπιστούν σύντομα στις συνοριακές περιοχές και το εσωτερικό της Νότιας Κορέας και θα βιώσουν άμεσα πόση προσπάθεια απαιτείται για την απομάκρυνσή τους», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Κιμ Κανγκ Ιλ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Εικόνα από τον Νοτιοκορεάτικο στρατό που δημοσιεύει το BBC

Αργά την Τρίτη, κάτοικοι που ζούσαν βόρεια της, Σεούλ και στη συνοριακή περιοχή, έλαβαν γραπτά μηνύματα από τις επαρχιακές αρχές τους που τους ζητούσαν να «απέχουν από υπαίθριες δραστηριότητες».

Τους ζητήθηκε επίσης να υποβάλουν αναφορά στην πλησιέστερη στρατιωτική βάση ή αστυνομικό τμήμα εάν εντοπίσουν «άγνωστο αντικείμενο».

Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τσάντες δεμένες με κορδόνι σε λευκά ημιδιαφανή μπαλόνια που μεταφέρουν χαρτί υγείας, σκουρόχρωμες απροσδιόριστες ακαθαρσίες και μπαταρίες, μεταξύ άλλων περιεχομένων. Σε μερικές από αυτές τις φωτογραφίες φαίνονται αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι «μερικά από τα πεσμένα μπαλόνια έφεραν περιττώματα, αν κρίνουμε από το σκούρο χρώμα και την οσμή τους».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε την πράξη ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Απειλεί σοβαρά την ασφάλεια του λαού μας. Η Βόρεια Κορέα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει λόγω των μπαλονιών και προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως αυτή την απάνθρωπη και ωμή ενέργεια», δήλωσε ο στρατός.

Κρατάει χρόνια

Εκτός από την προπαγάνδα κατά της Πιονγκγιάνγκ, ακτιβιστές στη Νότια Κορέα έχουν εκτοξεύσει μπαλόνια που μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, μετρητά, απαγορευμένο περιεχόμενο μέσων, ακόμη και Choco Pies – ένα νοτιοκορεατικό σνακ που απαγορεύεται στον Βορρά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα ακτιβιστών με έδρα τη Νότια Κορέα ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα, 20 μπαλόνια που μετέφεραν φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ και USB sticks που περιείχαν κορεατική ποπ μουσική και μουσικά βίντεο.

Το κοινοβούλιο της Σεούλ ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2020 που ποινικοποιεί την κυκλοφορία φυλλαδίων κατά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης εκτοξεύσει αερόστατα προς τα νότια με στόχο τους ηγέτες στη Σεούλ. Σε μια τέτοια εκτόξευση το 2016, τα μπαλόνια φέρεται να μετέφεραν χαρτί υγείας, αποτσίγαρα και σκουπίδια. Η αστυνομία της Σεούλ τις περιέγραψε ως «επικίνδυνες βιοχημικές ουσίες».

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του αρχηγού του, Πέτρου Κανδύλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του με τον αρχηγό της ομάδας χάντμπολ, Πέτρο Κανδύλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024