Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Γιατί φεύγουν άρον-άρον οι υπερπλούσιοι

Βρετανία: Γιατί φεύγουν άρον-άρον οι υπερπλούσιοι

Η Ελλάδα μεταξύ των προορισμών των υπερπλούσιων - Τι τους προσελκύει

Κύμα φυγής υπερπλούσιων δημιουργεί στη Βρετανία η απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ να καταργήσει το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε επί 225 χρόνια για τους αλλοδαπούς φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην χώρα, τους non-dom σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον Guardian ο John Barnett συνεργάτης στη δικηγορική εταιρείας που παρέχει φορολογικές συμβουλές σε υπερπλούσιους, «είχαμε έναν πελάτη δισεκατομμυριούχο που κυριολεκτικά την ημέρα του προϋπολογισμού, στις 6 Μαρτίου, επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό του τζετ με τη γυναίκα του, τα παιδιά του και τον ιδιωτικό δάσκαλο και απογειώθηκε με προορισμό ένα από τα άλλα 17 σπίτια του στον κόσμο, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Ο Barnett και άλλοι φορολογικοί σύμβουλοι των πολύ πλούσιων, αναμένουν εκατοντάδες περισσότεροι να φύγουν για άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μάλτα που έχουν ειδικά φορολογικά κίνητρα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τους πολύ πλούσιους που μετακινούνται με ευκολία.

«Αν ανήκεις στην τάξη των δισεκατομμυριούχων, έχεις ήδη σπίτια αλλού, έχεις τον ιδιωτικό δάσκαλο για τα παιδιά σου, το ιδιωτικό τζετ σου, άρα μπορείς να φύγεις αμέσως», είπε ο Barnett σε ένα συνέδριο στο ξενοδοχείο Savoy στο κεντρικό Λονδίνο. Για λίγο χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες η απόφαση μπορεί να μην είναι το ίδιο άμεση, αλλά να τους πάρει 2-3 χρόνια μέχρι να διευθετήσουν ζητήματα, όπως π.χ. η εκπαίδευση των παιδιών ή η δουλειά της συζύγου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τα έσοδα και τα τελωνεία, το 2021-2022 υπήρχαν στη Βρετανία 68.800 non-dom της HM.

Η Camilla Wallace, ανώτερη συνεργάτης και φορολογικός σύμβουλος στο λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο Wedlake Bell, ανέφερε ότι πολλοί από τους non-dom πελάτες της προσπαθούν επίσης να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξαιρετικό αντίστοιχο φορολογικό καθεστώς.

Ο Barnett είπε ότι πολλοί από τους πελάτες του επιθυμούσαν να μετακομίσουν στην Ιταλία, η οποία εισήγαγε ένα σύστημα μέσω του οποίου οι πλούσιοι μπορούν να πληρώσουν έναν «κατ’ αποκοπή φόρο» μόλις 100.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν παρόμοια καθεστώτα που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν την πλούσια και διεθνώς μετακινούμενη ελίτ, σημειώνει ο Guardian.

Ο πολυεκατομμυριούχος non-dom επιχειρηματίας Bassim Haidar είπε στον Guardian πρόσφατα ότι εγκαταλείπει το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό επειδή η κατάργηση του καθεστώτος θα του κόστιζε πολλά εκατομμύρια δολάρια και λίρες κάθε χρόνο σε φόρους, «χρήματα που πραγματικά έχω βγάλει στο εξωτερικό, από επιχειρήσεις που έχω φτιάξει στο εξωτερικό».

Must in

Nότιγχαμ: Στον δρόμο για τα αστέρια!

Η Νότιγχαμ Φόρεστ φαίνεται σίγουρη για τον εαυτό της και βγάζει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο