Πώς θα γίνεται η διακοπή εργασιών με λίγα κλικ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ, αυτόματοι έλεγχοι και λιγότερα δικαιολογητικά για όσους κλείνουν την επιχείρηση τους ή σταματούν την επιχειρηματική δραστηριότητα
Ψηφιακές διαδικασίες με λιγότερα δικαιολογητικά καθιερώνει η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.
Εντός του Ιουνίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ την οποία θα επισκέπτονται όσοι ετοιμάζονται να «κατεβάσουν ρολά». Η διακοπή εργασιών θα γίνεται πλέον ψηφιακά μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος το οποίο θα ελέγχει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις καθώς και τα δικαιολογητικά τα οποία θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που απαιτεί σήμερα η εφορία.
Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να κλείσουν την επιχείρηση τους ή να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα θα υποβάλουν τη δήλωσή τους στην νέα πλατφόρμα. Αυτόματα το σύστημα θα ελέγχει εάν ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίες μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.
Ο έλεγχος των δηλώσεων που θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών, θα ολοκληρώνεται σε χρόνο εξπρές χωρίς καμία ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία.
Για τις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικός έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που θα έχει συμπληρώσει ο φορολογούμενος είναι η πραγματική. Σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις το σύστημα θα «τρέχει» ελέγχους για να εντοπίσει:
- Τυχόν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας ως ημερομηνία διακοπής εργασιών.
- Εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις
- Εάν έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία.
Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις το σύστημα θα ανάβει το «πράσινο φως» για την οριστική παύση εργασιών.
Σήμερα η διαδικασία ξεκινά μεν ηλεκτρονικά με την υποβολή της αίτησης του επαγγελματία ή της επιχείρησης στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά μετά την αναλαμβάνει ελεγκτής προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι όροι. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος ο έλεγχος των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών θα γίνεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ωστόσο, όπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία. Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα προκύπτει ένα δείγμα υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία και τα δηλωθέντα στοιχεία από τις επιχειρήσεις ήταν σωστά.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.
Πηγή: OT
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία
- Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα το πρώτο δεκάμηνο του 2024