Να κηρυχθεί η 28η Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης στη Θεσσαλία για τα 57 θύματα στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας μετά από αίτημα της Τρικαλινής βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνας Κοντοτόλη.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του και μάλιστα να γίνει αργία για όλη τη Θεσσαλία, άποψη με την οποία επίσης συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Η επιστολή της Μαρίνας Κοντοτόλη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρει πως «η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα που έλαβε χώρα η τραγωδία των Τεμπών είναι πια ένα δραματικό γεγονός που χάραξε με αίμα την ιστορία της Θεσσαλίας μας και ειδικότερα τα Τέμπη.

Να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών και να αποτελέσει αφορμή για επανασχεδιασμό της ασφάλειας των μεταφορών

Οι ιδιαίτερες αλλά απολύτως αδικαιολόγητες συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό γεγονός της σύγκρουσης των δύο τρένων, σηματοδοτούν αναπόδραστα και επιτακτικά τις απαιτούμενες ενέργειες αποτροπής μελλοντικών παρόμοιων συμβάντων. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για να μη ξανασυμβεί άλλο ένα τέτοιο έγκλημα, πρώτον πρέπει να μην ξεχαστεί, δεύτερον να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και τρίτον να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τέταρτον να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των μεταφορών. Σ’ αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι έχουμε χρέος να συμπράξουμε αφενός να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών αφετέρου να αποτελέσει αφορμή για επανασχεδιασμό της ασφάλειας των μεταφορών».

«Θα κάνουμε τα απαραίτητα εκ του νόμου», λέει ο περιφερειάρχης

Στην επιστολή της, η κ. Κοντοτόλη, καταλήγει με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, το αποδέχθηκε εμμέσως, προτείνοντας όμως για τυπικούς λόγους η πρόταση αυτή είτε να κατατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων.

Υπέρ υποβολής του αιτήματος ψήφισαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την πρόεδρο του Σώματος Χρύσα Τσαγανού να επισημαίνει ότι η κήρυξη τοπικών αργιών ανήκει σαν αρμοδιότητα στους κατά τόπους Περιφερειάρχες, με βάση το άρθρο 60 του Ν.4808/2021.των των Τεμπών.

«Συμφωνούμε, συναινώ και θα κάνουμε τα απαραίτητα εκ του νόμου για να είναι αργία για τη Θεσσαλίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σημειώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα βάσει νόμου.