Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργεία

3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργεία

Από τρεις μήνες έως και ενάμισης χρόνος απαιτείται για επεμβάσεις στα Νοσοκομεία Παίδων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων - Αμεσες προσλήψεις ζητούν οι γιατροί

Περίπου 3.000 μικροί ασθενείς στοιβάζονται στη χειρουργική λίστα αναμονής των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, εξαιτίας της ένδειας αναισθησιολόγων.

Ως αποτέλεσμα, στο Π. & Α. Κυριακού η αναμονή για τον προγραμματισμό μικρών επεμβάσεων (αμυγδαλεκτομές, κήλες, κρεατάκια κ.ο.κ.) κυμαίνεται από τρεις μήνες έως και ενάμιση χρόνο, χωρίς να υπάρχει περιθώριο επιτάχυνσης εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις.

Η μετακίνηση αναισθησιολόγων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργούν θέματα ασφάλειας λένε οι γιατροί

«Οσο ο αριθμός των αναισθησιολόγων υπολείπεται των αναγκών, η κατάσταση θα παραμένει ως έχει», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η επιμελήτρια Α’ αναισθησιολόγος στο Παίδων Π.&Α. Κυριακού, Αρτεμις Βεκράκου.

Τόσο η ίδια όσο και οι εναπομείναντες συνάδελφοί της είδαν το πρόγραμμα να… καταρρέει μετά τις συνταξιοδοτήσεις δύο συναδέλφων τους που συνοδεύτηκαν από ισάριθμες παραιτήσεις (εξαιτίας της υπερεργασίας και της ασφυκτικής πίεσης).

Πιο συγκεκριμένα, η δύναμη του τμήματος από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα από τις έντεκα οργανικές θέσεις να είναι καλυμμένες μόλις οι επτά. Τα νούμερα όμως, όσο και να συμπιεστούν, οδηγούν σε λειτουργικό σφάλμα.

«Για να λειτουργήσουν οι τρεις χειρουργικές αίθουσες (το 2016, σημειωτέον, λειτουργούσαν οι διπλάσιες), χρειάζονται πέντε με έξι αναισθησιολόγοι, δεδομένου πως το πρωτόκολλο επιβάλλει την παρουσία 1,5-2 αναισθησιολόγων κατά τη διάρκεια παιδιατρικών επεμβάσεων. Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στο ακτινοθεραπευτικό, να χορηγούμε αναισθησία για βιοψίες και να εκτελούμε προεγχειρητικούς ελέγχους», συμπληρώνει η ίδια.

Παράλληλα η Α. Βεκράκου τονίζει: «Αυτός είναι και ο λόγος που το τμήμα μας ζήτησε από τον Χειρουργικό Τομέα να λειτουργούν καθημερινά οι δύο από τις τρεις χειρουργικές αίθουσες, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των μικρών ασθενών μας».

Κινητοποιήσεις

«Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που βάζουν σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς είναι αιτήματα δίκαια», υπερθεματίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που υποστηρίζει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα (στάση εργασίας σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα).

Υπενθυμίζεται, δε, πως ο αναισθησιολογικός τομέας του Π. & Α. Κυριακού είχε λάβει απόφαση για αναστολή των τακτικών χειρουργείων από τις 27 Μαΐου. Την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έλαβε την απόφαση ότι το πρόγραμμα των χειρουργείων συνεχίζεται κανονικά, διαβεβαιώνοντας πως δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας.

Οι απαντήσεις όμως σε ένα πρόβλημα που χρονίζει αργούν και τα αποτελέσματα είναι αναμφίβολα: στις 30 Ιουνίου θα τοποθετηθεί στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα μία γιατρός που εκδήλωσε ενδιαφέρον (από τις τρεις θέσεις που προκηρύχθηκαν). Επίσης, αναμένεται η επαναπροκήρυξη των άλλων δύο θέσεων, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν και πότε θα καλυφθούν.

Αναγκαστικές μετακινήσεις

Στο μεσοδιάστημα, πάλι, οι επιτακτικές ανάγκες επιχειρείται να καλυφθούν με αναγκαστικές μετακινήσεις (π.χ. από το Τζάνειο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς δημιουργείται ένας «φαύλος κύκλος» ελλείψεων από τις λύσεις – μπαλώματα.

Είναι ενδεικτικό πως ο ιατρικός κόσμος διαμαρτύρεται για τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων, καθώς δημιουργούνται θέματα ασφάλειας.

«Η άσκηση της παιδιατρικής αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά», υπογραμμίζει σε μια αιχμηρή ανακοίνωσή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, αναστολή χειρουργείων είχε ανακοινώσει όμως και το Παίδων Αγία Σοφία από 1ης Ιουνίου. Ωστόσο, πήραν πίσω προσωρινά την απόφασή τους μετά τις διαβεβαιώσεις για προσλήψεις αλλά και τη διακοπή των μετακινήσεων γιατρών από το Αγία Σοφία στο Π. & Α. Κυριακού.

Γεωργιάδης για την απεργία: «Κρατούν ομήρους τα παιδιά»

«Οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο ‘Α. Κυριακού’ παρά το ότι ουδείς αμφισβητεί ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλυφθούν τα κενά, αποφασίζουν αποχή από τα τακτικά χειρουργεία. Δηλ. ένα είδος απεργίας στο οποίο όμως λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους» σχολίασε σε χθεσινή ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος αναφέρεται στην απόφαση της Δικαιοσύνης τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν αποφάνθηκε ότι «η στάση εργασίας είναι παράνομη».

Και συνεχίζει: «Και οι συνδικαλιστές πάλι με κάλυψη της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ κηρύσσουν νέα στάση εργασίας για την Τετάρτη…». Ο υπουργός κάνει λόγο για συνδικαλιστές που δεν πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως και έπειτα διερωτάται: «Εσείς τώρα τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024