Από Σεπτέμβριο πιάνει δουλειά η Δικαστική Αστυνομία
Πεντακόσια άτομα θα στελεχώσουν το ένστολο και 150 άτομα το πολιτικό τμήμα - Τις 15.000 έφτασε ο αριθμός των αιτήσεων
Εκατόν ογδόντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το 1836, όταν η Δικαστική Αστυνομία προβλέφθηκε ως σώμα με διάταγμα του Οθωνα.
Η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, που έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά, αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών του δικαστικού σώματος, καθώς τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και το ένστολο τμήμα της, που αποτελούν και τους βασικούς άξονες λειτουργίας της, θα βοηθήσουν σε διαφορετικά επίπεδα το έργο απονομής της δικαιοσύνης.
Η απόφαση ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας είχε ληφθεί το 1836 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε
Ηδη τα 500 άτομα που θα στελεχώσουν το ένστολο τμήμα του νεοπαγούς θεσμού βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης που γίνεται στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, και με το νέο δικαστικό έτος – από τον Σεπτέμβριο του 2024 – θα βρίσκονται στις θέσεις τους συνδράμοντας ουσιωδώς στη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων και στην εκτέλεση αποφάσεων, που έμεναν στα συρτάρια στερώντας έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων ήταν ιδιαίτερο μεγάλο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 15.000!
Στο νέο σώμα θα ενταχθούν και 150 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα και με τις γνώσεις τους θα βοηθήσουν τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στην ταχύτερη διερεύνηση σύνθετων υποθέσεων.
Το νέο ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα προκύψει έπειτα από τρίμηνη εκπαίδευση, που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Τον τελευταίο μήνα μάλιστα οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι θα βρεθούν για πρακτική εξάσκηση στα δικαστήρια.
Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για τον ατομικό οπλισμό που θα φέρουν, ενώ αναμένεται σύντομα και η προκήρυξη για τη θέση του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας.
Αρμοδιότητες
Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο για τον οποίο εργάστηκε ομάδα εξαίρετων δικαστών από την ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη με πρόεδρο τον εφέτη Αθηνών Κωνσταντίνο Σαργιώτη, ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και την υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
Ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων, την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σκοπός του θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας, στη σημασία του οποίου έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Αποκάλυψη in: Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα στο θρίλερ στην Αμαλιάδα
- Ακίνητα: Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
- Μαξίμου: Τα μυστικά των νέων μπλε φακέλων