Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Έλενα Κουντουρά: Δεν γίνεται στην Ελλάδα να πληρώνουμε τα προϊόντα τρεις φορές ακριβότερα από την Ευρώπη

Η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί την επανεκλογή της στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όπλο το έργο της για τα δικαιώματα. «Πήρα το #metoo και το πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο», λέει χαρακτηριστικά

Με σημαντική επαγγελματική παρουσία πριν την είσοδο στην πολιτική, αλλά και με μια πολιτική διαδρομή μεγάλη, που την έκανε να εκλεγεί επανειλημμένα βουλευτής Α’ Αθήνας, να έχει υπουργικές θητείες και φυσικά να έχει εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί και πάλι την ψήφο των Ελλήνων πολιτών έχοντας ως βασικό επιχείρημα το έργο που μπορεί να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και την ανάγκη να ενισχυθούν οι προοδευτικές φωνές που θα υπερασπιστούν σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των γυναικών.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι για μία πολιτικό όπως αυτή, που δεν προέρχεται από την Αριστερά, αλλά αναφερόταν στο Κέντρο και στην ανάγκη για ανθρωποκεντρικές πολιτικές, η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει νέο αέρα και νέα δυναμική.

Πάνω από όλα σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς 8 στις 10 αποφάσεις που μας αφορούν λαμβάνονται εκεί και επομένως ο συσχετισμός που διαμορφώνεται όπως και το εάν θα μπορούν να έχουν παρέμβαση οι προοδευτικές δυνάμεις που επιμένουν στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η Έλενα Κουντουρά με τον δημοσιογράφο του in Παναγιώτη Σωτήρη

Για τη σημασία των ευρωεκλογών: Οκτώ με δέκα αποφάσεις που ψηφίζονται στην Ευρώπη αφορούν άμεσα τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας

Η Έλενα Κουντουρά πιστεύει ότι στη χώρα μας συχνά δεν έχουμε αρκετή ενημέρωση για τη σημασία των αποφάσεων που λαμβάνονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ίδια αναφέρει, με βάση και τη δική της εμπειρία, το παράδειγμα του τουρισμού, των μεταφορών και τα ζητήματα της ισότητας. Σημειώνει τις οδηγίες για την προστασία της οικογένειας, των γυναικών και των παιδιών, που είναι σημαντικές και που αργότερα ενσωματώνονται και στο εθνικό δίκαιο.

Συνεχίζοντας να μιλά για τη σημασία των αποφάσεων που λαμβάνονται στο ευρωπαϊκό επίπεδο και που κατά τη γνώμη της δεν προβάλλονται αρκετά στη δημόσια σφαίρα στη χώρα μας, η Έλενα Κουντουρά αναφέρεται στις μάχες που δίνονται μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, εξηγώντας ότι στη διελκυστίνδα ανάμεσα στις συντηρητικές και τις προοδευτικές δυνάμεις το ρόλο του ρυθμιστή είχαν οι φιλελεύθεροι.

Υπογραμμίζει τη σημασία της μάχης για τη ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν την τηλεργασία, όπου μια τροπολογία των συντηρητικών που στήριξαν οι φιλελεύθεροι οδήγησε στο να μην ολοκληρωθεί μια διαδικασία ρύθμισης, σε αντίθεση με τα θέματα των δικαιωμάτων των διανομέων όπου υπήρξε τελικά πλειοψηφία και έτσι ρυθμίστηκε το εργασιακό τους περιβάλλον.

Για την τραγωδία στα Τέμπη: Η φωνή του συλλόγου των συγγενών των θυμάτων ακούστηκε στην Ευρώπη ενώ δεν μπορούσαν να βρουν δίκιο στην Ελλάδα

Η Έλενα Κουντουρά στέκεται και στη μάχη που δόθηκε για την υπόθεση των Τεμπών, ένα θέμα που αφορά και την Ευρώπη, καθώς τελικά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν έφτασε εκεί που έπρεπε. Επισημαίνει ότι ο Σύλλογος των οικογενειών των θυμάτων, που δεν μπορούσαν να βρουν το δίκιο τους στην Ελλάδα και «ένιωσαν ότι υπάρχει μια συγκάλυψη» ακόμη και στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, βρήκαν βήμα στην Ευρώπη, μίλησαν σε μεγάλες θεσμικές εκδηλώσεις που υπήρχαν άνθρωποι από την επιτροπή για το κράτος δικαίου του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και από την επιτροπή για τις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά και εκπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ζητήσουν δικαίωση και δικαιοσύνη και είναι σαφές για την Ευρώπη το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Θέλει να φτιάξει ένα μπλοκ με την Ακροδεξιά

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτές τις εκλογές ορόσημο και ανησυχεί βλέποντας έρευνες που δείχνουν τις συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις να έχουν κερδίσει έδαφος από τη φτώχεια, τις ανισότητα και τη λιτότητα και αυτό ακριβώς δείχνει, κατά τη γνώμη της, τη σημασία που έχει η ενίσχυση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Για την ακρίβεια: Τα ίδια προϊόντα τα πληρώνουμε εμείς τρεις φορές πιο ακριβώς από ό,τι ο μέσος Ευρωπαίους

Ως μεγαλύτερη πρόκληση η Έλενα Κουντουρά θεωρεί την οικονομική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει τρεις φορές χαμηλότερο κατώτατο μισθό, όταν η Ευρώπη έχει τρεις φορές μεγαλύτερο» μας λέει χαρακτηριστικά. «Και ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι τα ίδια προϊόντα τα πληρώνουμε εμείς τρεις φορές πιο ακριβώς από ό,τι ο μέσος Ευρωπαίος», λέει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση χτύπησε και την Ευρώπη, όμως πήραν μέτρα μείωσης της φορολογία και κατάφεραν να δουν τις τιμές να επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ στην Ελλάδα «ό,τι έχει ανέβει, δεν κατεβαίνει».

Για τα ζητήματα κράτους δικαίου: Η σημερινή κυβέρνηση έδωσε δικαιώματα να ασκείται κριτική στη χώρα μας

Σε σχέση με τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου που άσκησαν κριτική για ζητήματα κράτους δικαίου στη χώρα μας, η Έλενα Κουντουρά επιμένει ότι η χώρα μας έδωσε δικαιώματα μέσα από τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, μέσα από τραγωδίες όπως αυτή με το ναυάγιο στην Πύλο, μέσα από τη χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών, μέσα από τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και βέβαια μέσα από την τραγωδία στα Τέμπη και ότι αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να συμμορφωθεί και σταματήσει να «δυσφημεί τη χώρα».

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σήμερα: ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε νέο αέρα

Η Έλενα Κουντουρά θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία τάση, αλλά συχνά πέφτουν και έξω σε σχέση με τα τελικά αποτελέσματα. Η ίδια βλέπει μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει φέρει ένα νέο αέρα: «Είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής, ένας άνθρωπος που ήρθε να προσφέρει στην πατρίδα του. Είναι ένας άνθρωπος με καθαρό λόγο, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πετύχει επαγγελματικά και γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά». Γι’ αυτό και επιμένει ότι «με τις ανθρωποκεντρικές μας πολιτικές μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή».

Για την παρουσία της στην Ευρώπη: Πήρα το #metoo και το πήγα στο ευρωκοινοβούλιο

Για την ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ η πενταετία που πέρασε είχε νίκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, «που είναι το μοναδικό δεσμευτικό νομικό κείμενο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση 190 για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας. «Εγώ είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και τα δικαιώματα επιμέλειας για τη γυναίκα και το παιδί. Και αυτό, ξέρετε, ήταν μία έκθεση ορόσημο, γιατί μαζί με μία άλλη έκθεση που αφορά τη βία στο διαδίκτυο», σημειώνει.

Θεωρεί ότι έτσι μπόρεσαν να γίνουν βήματα που ως ένα βαθμό δικαιώνουν και το κίνημα #metoo ενάντια στην έμφυλη βία. «Εγώ πήρα το #metoo, πήρα αυτό το κίνημα που ήταν πολύ επίκαιρο, το πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο και μαζί με αυτές τις δύο εκθέσεις ψηφίσαμε την πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί είναι μία οδηγία η οποία θα έρθει και θα ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο».

Σημαντική θεωρεί και την επικαιροποίηση της οδηγίας για το τράφικινγκ και επισημαίνει ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των δομών για τα θύματα κακοποίησης χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη.

Για τη σχέση της με την Αριστερά: Υπηρετώ έναν χώρο με ανθρωποκεντρικές πολιτικές που μου ταιριάζει και το έχω αποδείξει

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της διαδρομή και το γεγονός ότι δεν προέρχεται ιστορικά από την Αριστερά η Έλενα Κουντουρά επέμεινε ότι αυτό που την εξέφραζε περισσότερο ήταν το κοινωνικό κέντρο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η πολιτική όπως και η ζωή εξελίσσεται. Υπενθυμίζει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2015, υπογραμμίζοντας ότι ήδη δέκα χρόνια είναι σε αυτόν τον χώρο. Κυρίως, όμως, το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα σε μια πραγματικότητα όπου τα προβλήματα ξεκινούν από τις ακραία λιτότητα και τις ανισότητες: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα εργασιακά δικαιώματα και όλα αυτά τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα».

Η Έλενα Κουντούρα σε γρήγορες απαντήσεις!

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024