Όταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ σκέφτηκε για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Ντακ, το πιο διάσημο στούντιο κινουμένων σχεδίων στον κόσμο ήταν απλώς ένα μικρό εργαστήριο για τη δημιουργία σχεδίων. Ήταν το 1931 και το όνομα του Ντόναλντ αναφερόταν σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο Οι περιπέτειες του Μίκυ Μάους– υπήρχε επίσης μια πάπια στο οπισθόφυλλο.

Πέρασαν τρία χρόνια πριν ο Ντόναλντ, έχοντας γίνει χαρακτήρας, εμφανιστεί σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο The Wise Little Hen.

Επρόκειτο να είναι δευτερεύων χαρακτήρας, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι το κωμικό του όραμα τον έκανε πρωταγωνιστή. Από τότε, εμφανίστηκε σε περισσότερες μικρού μήκους ταινίες, βιβλία, κινούμενα σχέδια… και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Πώς μια πάπια ντυμένη με μπλε σακάκι, κόκκινο παπιγιόν και απουσία παντελονιού έγινε σύμβολο της Disney, ενός στούντιο με ήρωες, πριγκίπισσες και κακοποιούς;

Photo: Wikimedia Commons

Μια πάπια ντυμένη με μπλε σακάκι, κόκκινο παπιγιόν και απουσία παντελονιού

Αν και ο Μίκυ Μάους είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του λεγόμενου Οίκου του Ποντικιού, ο Ντόναλντ Ντακ είναι ο πρίγκιπας της Disney, η οποία πλέον έχει γίνει ένας διεθνής όμιλος αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεκάδες εμπορικές μάρκες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

Με τον Ντόναλντ Ντακ να είναι 90 ετών, σήμερα, η Disney αποφάσισε να γιορτάσει τον χαρακτήρα ανοίγοντας τα στούντιό της στο Μπέρμπανκ στην EL PAÍS και εξηγώντας τα μυστικά του μακροχρόνιου θριάμβου του.

Πώς μια πάπια ντυμένη με μπλε σακάκι, κόκκινο παπιγιόν και απουσία παντελονιού έγινε σύμβολο της Disney, ενός στούντιο με ήρωες, πριγκίπισσες και κακοποιούς; Το μακροχρόνιο προσωπικό της Disney, που έχει δει τον χαρακτήρα να εξελίσσεται, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτό οφείλεται στην προσωπικότητά του.

Θυμώνει, ουρλιάζει, κλωτσάει, σκαρφαλώνει κυριολεκτικά στους τοίχους

Ενώ ο Μίκυ, η Μίνι, η Ντέιζι, ο Πλούτο, ο Γκούφι είναι φιλικοί, καλοδιάθετοι, στοργικοί, ο Ντόναλντ είναι γκρινιάρης. Θυμώνει, ουρλιάζει, κλωτσάει, σκαρφαλώνει κυριολεκτικά στους τοίχους. Με άλλα λόγια: είναι άνθρωπος.

Και αυτό, σε έναν κόσμο τελειότητας των κινουμένων σχεδίων, τον κάνει να ξεχωρίζει. Οι άνθρωποι που παρακολουθούν αυτούς τους χαρακτήρες εδώ και χρόνια – μερικές φορές δεκαετίες – καταλαβαίνουν τα μυστικά της επιτυχίας τους.

Τα κάποτε μικρά γραφεία των Walt και Roy Disney έχουν μεγαλώσει πολύ τα τελευταία 101 χρόνια: σε προσωπικό (έχουν περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους), μέγεθος και δημοτικότητα. Το 1937, όταν η Χιονάτη και οι επτά νάνοι έγιναν μια ασυναγώνιστη εισπρακτική επιτυχία (με εισπράξεις άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα, με τον πληθωρισμό, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 173 εκατομμύρια δολάρια), τα αδέρφια αγόρασαν ένα τεράστιο κομμάτι γης στα βόρεια της τότε αναπτυσσόμενης πόλης, κοντά στο σημείο όπου αγόρασαν γη και οι αδερφοί Warner και η τότε επιτυχημένη Universal Pictures.

Αυτή η περιοχή έχει γίνει πλέον τα στούντιο της Walt Disney (δεν είναι ανοιχτά για το κοινό), τα οποία αποτελούνται από δώδεκα κτίρια, όπως τα γραφεία κινουμένων σχεδίων, σχεδιασμού και διοίκησης, το παλιό γραφείο του Γουόλτ – το οποίο είναι όπως το άφησε όταν πέθανε το 1966 -, μια καντίνα, έναν κινηματογράφο και, φυσικά, ένα τεράστιο αρχείο.

«Είναι αξιολάτρευτος, αλλά και οξύθυμος, άτακτος, τρελός. Μπλέκει μόνος του σε μπελάδες- νομίζω ότι πολλές φορές θα θέλαμε να μπορούμε να χάνουμε το μυαλό μας όπως αυτός»

Κλασικός Ντόναλντ Ντακ

«Μπλέκει μόνος του σε μπελάδες»

Η Becky Cline, 64 ετών, είναι υπεύθυνη για τα αρχεία. Τα εποπτεύει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια -διευθύνει 42 άτομα- και 35 χρόνια στην εταιρεία. Είναι επίσης, όπως λέει η ίδια, ειδική στην ιστορία της Disney και γνωρίζει σε βάθος τους χαρακτήρες, ιδίως τους κλασικούς. «Από την αρχή, το κοινό τον λάτρεψε», λέει για τον Ντόναλντ Ντακ.

«Είναι αξιολάτρευτος, αλλά και οξύθυμος, άτακτος, τρελός. Μπλέκει μόνος του σε μπελάδες- νομίζω ότι πολλές φορές θα θέλαμε να μπορούμε να χάνουμε το μυαλό μας όπως αυτός», λέει η Cline.

Ο Ντόναλντ Ντακ έχει αλλάξει ελάχιστα από τη δημιουργία του. Στην αρχή, είχε μεγαλύτερο ράμφος και ελαφρώς διαφορετικά χρώματα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η εικόνα του είναι τόσο ανθεκτική. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η δουλειά που εκτελούσε ο Ντόναλντ Ντακ.

«Ασχολήθηκε με τη θετική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του πολέμου»

«Στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, ήταν πολύ δημοφιλής στα κινούμενα σχέδια και τα κόμικς… ειδικά μέχρι να έρθει ο Σκρουτζ Μακ Ντακ [το 1952]», θυμάται η Becky. «Τη δεκαετία του 1940, ήταν μια πολύ σημαντική φιγούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή ασχολήθηκε με τη θετική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έφτασε να κερδίσει μέχρι και 400 στρατιωτικά διακριτικά», εξηγεί η Cline, δείχνοντας μια φιγούρα του ναυάρχου Ντόναλντ Ντακ.

«Πολύ περισσότερο από έναν απλό ναύτη», γελάει.

«Εκπροσώπησε την κυβέρνηση και την Άμυνα και το 1943 πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πληρώνουν φόρους, μια πολεμική προσπάθεια. Τη δεκαετία του 1950, ασχολήθηκε με τη δημόσια υπηρεσία, διδάσκοντας ασφάλεια στα παιδιά», προσθέτει ο ειδικός στην ιστορία της Disney.

«Το 1934 υπήρχαν ήδη προϊόντα του Ντόναλντ Ντακ»

Τα αρχεία της Disney αποθηκεύουν «εκατομμύρια των εκατομμυρίων έγγραφα», εξηγεί η Cline, η οποία προτιμά να μην δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά λέει ότι, για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου «25 εκατομμύρια φωτογραφίες».

Τα αρχεία ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 1970, αν και το κτίριο όπου βρίσκονται χρονολογείται από το 1997. «Το 1934 υπήρχαν ήδη προϊόντα του Ντόναλντ Ντακ. Πρόκειται για ένα είδος προϊόντος που είναι δύσκολο να βρεθεί, σπάνιο και ιδιαίτερα συλλεκτικό», εξηγεί. Εκείνη την εποχή, επιπλέον, δεν κρατούνταν αντίγραφα από τα πάντα. «Μόνο εξαιρετικά πολύτιμα πράγματα: σενάρια, storyboards….», εξηγεί η Cline. Η Disney διατηρεί επίσης αναμνηστικά και, αντί να κάνει αγορές -κάτι που συμβαίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις- δέχεται δωρεές.

Ο Ντόναλντ είχε κάποιες ιδιαιτερότητες ως ο «μικρότερος γιος» της εταιρείας, όπως μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την αδειοδότηση. Για παράδειγμα, το 1947 έγινε η μασκότ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Το σύμβολο του εκπαιδευτικού κέντρου ήταν μια πάπια, αλλά «χάρη στην καλοσύνη του Γουόλτ Ντίσνεϊ», όπως εξηγεί το ίδιο το πανεπιστήμιο, κατέληξαν σε συμφωνία και έγινε η μασκότ, «αρκεί να απεικονίζεται με καλό γούστο».

Κάρτες με τη φάτσα της πάπιας

Ο Ντόναλντ εμφανίστηκε επίσης σε πολλά περίεργα αντικείμενα που η Clain διατηρεί στα αρχεία: από αυτοκόλλητα και μπουκάλια σόδας μέχρι κουτάκια χυμού και κέτσαπ. Έφτασε να εμφανίζεται σε παγωτά, κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών και κάθε είδους προϊόντα της αγοράς. «Λατρεύω τις κάρτες των θαυμαστών», παραδέχεται η Cline. Οι κάρτες αυτές είναι ένα είδος καρτ ποστάλ, με ένα σχέδιο της πάπιας, που υπέγραφε ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και έστελνε σε θαυμαστές που του έγραφαν πόσο πολύ τους άρεσε ο Ντόναλντ.

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος τέχνης χαρακτήρων, Stéphane Kardos – ο οποίος εργάζεται στη Disney εδώ και 27 χρόνια – εξηγεί ότι ο Ντόναλντ είναι ένας «εξαιρετικά δημοφιλής χαρακτήρας στην Ευρώπη, και αυτό οφείλεται στην προσωπικότητά του: είναι διασκεδαστικός, εμβληματικός, πραγματικά αυθεντικός».

Με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του, η Disney αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο τον Ντόναλντ Ντακ. Συνεργάστηκε με δεκάδες μάρκες (ο Kardos δεν διευκρινίζει πόσες ακριβώς) για να φτιάξουν από μπλουζάκια και κούκλες Funko μέχρι κοσμήματα, βαλίτσες, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, ρούχα… «Οι οπαδοί του θα μπορούν να συνδεθούν μαζί του και θα υπάρχουν επίσης ειδικά αντικείμενα για συλλέκτες», εξηγεί ο Kardos.

Ο Ντόναλντ έχει πρωταγωνιστήσει σε 11 υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες

Και πέρα από την εικόνα του και την κακή του διάθεση, αυτό που πολλοί θυμούνται είναι η φωνή του. «Είναι πολύ δύσκολο να τη μιμηθείς», παραδέχεται η Cline. Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο Τόνι Ανσέλμο που δίνει τη φωνή του Ντόναλντ Ντακ.

Μαθήτευσε κοντά στον Κλάρενς Νας, την αυθεντική φωνή του Ντόναλντ, ο οποίος τον δίδαξε τη δεκαετία του 1980. Ο Νας -που θεωρείται «θρύλος της Disney» από τον οίκο κινουμένων σχεδίων- πέθανε το 1985 και έκτοτε είναι η μόνη επίσημη φωνή της πάπιας.

*Με στοιχεία από elpais.com