Για τη Γεωργία Γεωργακοπούλου, πρώην bar manager του βραβευμένου μπαρ The Clumsies και μία από τις κορυφαίες bartenders της πόλης, η νυχτερινή ζωή δεν είναι κάτι καινούργιο στην «μεταμοντέρνα πατρίδα της».

«Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν επαναπαύεται ποτέ», λέει, «οι διονυσιακές γιορτές είναι μέρος της ιστορίας μας. Πίνουμε από τότε».

Η κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ έχει μια ιστορία σχεδόν 2.000 ετών στην Αθήνα

Οι ταβέρνες και τα πολυσύχναστα μπουζούκια ευημερούσαν από τη βυζαντινή εποχή ως σημεία συνάντησης για ντόπιους και ταξιδιώτες, ενώ μετά την ανεξαρτησία από τους Τούρκους το 1832, τα ελληνικά ποτά άνθισαν σε όλη την Αθήνα. «Σε αυτή την πόλη μπορείτε εύκολα να βρείτε μοναδικά για την Ελλάδα αποστάγματα, όπως για παράδειγμα μαστίχα, τσίπουρο, ούζο, ακόμη και τζιν – που καλλιεργούνται, συλλέγονται και παράγονται μόνο στα μέρη μας», λέει η Γεωργακοπούλου.

Η ίδια σημειώνει ότι ενώ τα διεθνή κοκτέιλ είναι δημοφιλή στην Ελλάδα, οι Έλληνες mixologists «χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ελληνικά τζιν όπως το Mataroa και το Votanikon που περιέχουν μαστίχα από το νησί της Χίου. Για τα κοκτέιλ με εσπεριδοειδή, υπάρχει το κίτρο Νάξου, ένα λικέρ από τη Νάξο που εμποτίζεται με φύλλα και καρπούς της κίτρους».

«Η Αθήνα, η επιτομή του κοσμοπολίτικου, έχει εξελιχθεί σε κόμβο για τους ταξιδιώτες και υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως από όλο τον κόσμο» σημειώνει το bbc.com. «Έχουμε τη φιλοξενία στο αίμα μας», λέει η Γεωργακοπούλου. Γι’ αυτό και δεν εκπλήσσεται που η πόλη είναι παγκοσμίως γνωστή ως προορισμός για κοκτέιλ μπαρ.

Μια σωστή βραδινή έξοδος στην Αθήνα ξεκινά από το Galaxy, το παλαιότερο μπαρ της Αθήνας που λειτουργεί αδιαλείπτως

Ακολουθούν τα έξι αγαπημένα κοκτέιλ μπαρ της Γεωργίας Γεωργακοπούλου στην Αθήνα.

1. Η καλύτερη εμπειρία κλασικού κοκτέιλ στην Αθήνα: Galaxy

Για τη Γεωργακοπούλου, μια σωστή βραδινή έξοδος στην Αθήνα ξεκινά από το Galaxy, το παλαιότερο μπαρ της Αθήνας που λειτουργεί αδιαλείπτως. Θεσμός της οδού Σταδίου από το 1972, οι υφασμάτινες σφαίρες των φωτιστικών του μπαρ ρίχνουν μια vintage λάμψη στους τοίχους με ξύλινη επένδυση και τα κιτρινισμένα πορτρέτα διάσημων ελληνικών προσωπικοτήτων. Οι ενημερωμένοι Αθηναίοι όλων των ηλικιών εμφανίζονται όταν οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00 ακριβώς.

Τέλεια εκτελεσμένα κλασικά κοκτέιλ, όπως τα Dirty Gin Martini και Old Fashioned, έρχονται σε μικρά ποτήρια με μια φέτα νοσταλγίας: εκτός από ελιές και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, λωρίδες φρυγανισμένου λευκού ψωμιού καταφθάνουν βουτηγμένες σε ελαιόλαδο – το χαρακτηριστικό αθηναϊκό σνακ από παλιά. «Δεν υπάρχει μοριακή γαστρονομία ή τρελό mixology εδώ», λέει. «Μόνο φιλικοί μπάρμαν που ξέρουν τι κάνουν».

Διεύθυνση: Σταδίου 10, Αθήνα 105 62 / Τηλ: +30 21 0322 7733

Photo: Galaxy / Facebook

2. Καλύτερη νεοφερμένη με old-school ατμόσφαιρα: Feelin’ Good Athens

Εδώ και καιρό επισκιασμένη από τη συνοικία Μακρυγιάννη που στεγάζει το Μουσείο της Ακρόπολης (και ορδές τουριστών), η γειτονιά Κουκάκι της Αθήνας, με τους δρόμους με τις μανταρινιές και τα ζεστά καφέ, έχει μια ήσυχη αίσθηση χωριού τη μέρα που φουντώνει τη νύχτα. «Είναι ένα μέρος που πρέπει να παρακολουθείς», λέει η Γεωργακοπούλου. «Πολλή ενέργεια και δημιουργικότητα». Εκεί βρίσκεται επίσης το Feelin’ Good, η επιλογή της Γεωργακοπούλου για την καλύτερη νεοφερμένη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Το μίνιμαλ, φιλόξενο μικρό μπαρ καταλαμβάνει ένα πρώην αρτοποιείο στη γωνία του πολυσύχναστου πεζόδρομου της οδού Γεωργάκη Ολυμπίου και διαθέτει τα αυθεντικά πλακάκια του αρτοποιείου της δεκαετίας του 1970 μαζί με νέες κινηματογραφικές φωτεινές επιγραφές και μια ειδική σκηνή για νυχτερινά DJs και jam sessions. Το μπαρ πήρε το όνομά του από ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Nina Simone και αποτίει φόρο τιμής στα αγαπημένα μουσικά είδη των ιδιοκτητών – τα αμερικανικά μπλουζ, τη μουσική τζαζ και το χιπ-χοπ.

Το Feelin’ Good σερβίρει αμερικανικά κοκτέιλ όπως το Amaretto Sour, το Grasshopper και το εξαιρετικά δημοφιλές Garibaldi, το κοκτέιλ με το καμπάρι και το πορτοκάλι, το οποίο επαναπροσδιορίστηκε από το μπαρ Dante της Νέας Υόρκης. Σερβίρει επίσης σνακ όπως κοτομπουκιές εμπνευσμένες από τη συνταγή Sweet Chick του ράπερ Nas με σάλτσα μπάρμπεκιου εμπλουτισμένη με Jack Daniels. Ακόμα και η λίστα κρασιών της συμβούλου sommelier, Χρύσας Γιατρά, αποτίει φόρο τιμής στις ΗΠΑ, με καλιφορνέζικα Chardonnay και Zinfandel πασπαλισμένα για καλό σκοπό. Η επιτυχία του Feelin’ Good ενέπνευσε τα σχέδια να συμπεριλάβει φέτος ένα brunch τζαζ σε στιλ Χάρλεμ και μια ολοκαίνουργια λίστα κοκτέιλ. «Έχω πάει δύο φορές μέχρι στιγμής», λέει η Γεωργακοπούλου, «Κάθε φορά λατρεύω το τζιν και τόνικ τους!»

Διεύθυνση: Γεωργάκη Ολυμπίου 8, Αθήνα 117 41 / Τηλ: +30 2109214010

Συμβουλή #Νο1:

Η Γεωργία Γεωργακοπούλου συνιστά μια πεζοπορία στο λόφο του Λυκαβηττού. Στα 277 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η υψηλότερη κορυφή του λόφου της Αθήνας προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη και τα γύρω βουνά.  Προτείνει να πάρετε μαζί σας ένα πικνίκ, αλλά μπορείτε επίσης να αράξετε σε ένα από τα καφέ κοντά στην κορυφή. «Προσωπικά το αγαπώ γιατί πηγαίνοντας εκεί νιώθω ελεύθερη και μικρή», λέει η Γεωργακοπούλου. «Η θέα είναι συγκλονιστική».

Photo: Wikimedia Commons

3. Το καλύτερο μπαρ για βιώσιμα κοκτέιλ: Line

Για νόστιμα «πράσινα» κοκτέιλ, η Γεωργακοπούλου προτείνει να επισκεφθείτε το Line, το οποίο χρησιμοποιεί ολόκληρο το φυτό στις δημιουργίες του για να αποφύγει τη σπατάλη και, όπως λέει, πηγαίνει την εσωτερική ζύμωση στο επόμενο επίπεδο. «Είναι σαν πραγματικοί επιστήμονες εκεί μέσα», λέει η Γεωργακοπούλου.

Το Line διευθύνεται από την mixology ομάδα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπακούλη, ιδιοκτήτες του The Clumsies, μαζί με τον συνεργάτη τους, Δημήτρη Δαφόπουλο. Αν και άνοιξε μόλις το 2022, έφτασε στο νούμερο 12 της λίστας με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου το 2023. «Στόχος τους είναι να μην σπαταλούν τίποτα και να φτιάχνουν τα καλύτερα ποτά στην πόλη», λέει η Γεωργακοπούλου. Η δημιουργικότητα και η βιωσιμότητα καθοδηγούν το μενού, διατηρώντας παράλληλα κορυφαίο mixology. Στον χώρο έχει εγκατασταθεί ακόμη και ένα μικρό αποστακτήριο για την παραγωγή ενός προϊόντος που μοιάζει με κρασί από τοπικά και εποχιακά φρούτα, όπως ρόδι και σύκα.

Διεύθυνση: 37, Αθήνα 118 53 / Τηλ: +30 21 1750 7185

View this post on Instagram

A post shared by Line Athens (@line.athens)

4. Το καλύτερο απεριτίβο ιταλικού τύπου: Drupes Spritzeria

Το Drupes Spritzeria βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκάκι και το Νέο Κόσμο, μια άλλη γειτονιά σε άνοδο. «Αυτό το μέρος μοιάζει με την Ιταλία στην Αθήνα», λέει η Γεωργακοπούλου. Ο ιδιοκτήτης του Drupes, Αρτέμης Παπαδόπουλος, σχεδίασε αρχικά το μπαρ ως μια καφετέρια ιταλικού τύπου, όπου οι πελάτες του οικογενειακού, θρυλικού φούρνου, του Τάκη (ακριβώς απέναντι), θα μπορούσαν να καθίσουν και να απολαύσουν τα γλυκά τους, αλλά έκτοτε έχει μετατραπεί σε σημείο για aperitivo.

«Το έχω δει πολύ γεμάτο το απόγευμα, ο κόσμος έξω πίνει spritzes και τρώει τυροπιτάκια – μια πραγματικά χαλαρωτική ατμόσφαιρα», λέει η Γεωργακοπούλου. Τα χαμηλά ταβάνια, τα βαρέλια κρασιού και τα τραπεζοκαθίσματα μιμούνται τη σιωπηλή θαλπωρή των βενετσιάνικων cicchetterie (μπαρ σχεδιασμένα για ποτό και μικρά πιάτα τύπου tapas). Μια αυστηρά βενετσιάνικη λίστα κρασιών συμπληρώνει την εικόνα, αλλά το spritz Aperol είναι ο πρωταγωνιστής. Στις παραλλαγές των κλασικών περιλαμβάνονται το Il Figo – που παρασκευάζεται με Cocchi Americano Herbal Aperitif, λεμόνι lime και μέντα – και το Poli Grapefruit, που παρασκευάζεται με λικέρ Airone Rosso di Poli με άρωμα τριαντάφυλλο και σόδα γκρέιπφρουτ.

Διεύθυνση: Κίτρους 20, Αθήνα 117 42 / Τηλ: +30 6970300404

5. Το καλύτερο κρυμμένο διαμάντι της τζαζ: Jazz in Jazz

Για λίγη γεύση Cajun, πηγαίνετε στο Jazz in Jazz – ένα μέρος εμπνευσμένο από τη Νέα Ορλεάνη, το οποίο η Γεωργακοπούλου αποκαλεί «ένα κλασικό μπαρ-κόσμημα».

Μαύρες και άσπρες φωτογραφίες θρύλων της τζαζ συνωστίζονται στους τοίχους, μαζί με τούμπες και τρομπόνια και μια γυάλινη βιτρίνα που φιλοξενεί την εκτεταμένη συλλογή κασετών του ιδιοκτήτη, όλες τζαζ ηχογραφημένες από το ραδιόφωνο. «Αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για παραδοσιακά κοκτέιλ, όπως ένα dry Martini ή ακόμα και ένα ουίσκι σκέτο», λέει η Γεωργακοπούλου. Συστήνει να πάτε νωρίς, καθώς αυτό το μικροσκοπικό μέρος έχει πολύ κόσμο. «Τα κοκτέιλ εδώ ανακατεύονται και ποτέ δεν ανακινούνται», προσθέτει αντιστρέφοντας τη γνωστή φράση του Τζέιμς Μποντ.

Διεύθυνση: Δεινοκράτους 4, Αθήνα 106 75 / Τηλ: +30 2107225246

Συμβουλή #Νο2:

«Ο Βρεττός είναι ένα μέρος που αγαπώ!» λέει η Γεωργακοπούλου. Ο Βρεττός, μια πρώην ταβέρνα, είναι το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας και βασικό σημείο αναφοράς της περιοχής της Πλάκας. Τα ξύλινα ράφια που κατασκευάστηκαν το 1909, τα βαρέλια στον τοίχο και μια ταμειακή μηχανή αντίκα προσδίδουν σε αυτό το σημείο μια μουσειακή ποιότητα. «Μπορείς να περάσεις και να δοκιμάσεις οτιδήποτε από τα ξύλινα βαρέλια στους τοίχους», λέει η Γεωργακοπούλου «Είναι πολύ ωραίο».

6. Το καλύτερο για κοκτέιλ από βαρέλι: Barreldier

Στεγασμένο μέσα σε μια εμπορική στοά, λίγο έξω από την πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος, το Barreldier συνδυάζει τη γοητεία ενός αμυδρά φωτισμένου κλασικού μπαρ με την έντονη τοπική ατμόσφαιρα. Η Γεωργακοπούλου λέει να έρχεστε εδώ για μοναδικά signature drinks με βαρέλι, όπως το White Negroni και το Adonis. «Είναι το πρώτο και μοναδικό μπαρ στην πόλη που το κάνει αυτό», λέει η Γεωργακοπούλου. «Λατρεύω τα extra boozy κοκτέιλ που φτιάχνονται με το σπιτικό βερμούτ και τα bitters του Barreldier. Είναι όλα μυστικές συνταγές που έχουν περάσει από τη γιαγιά μιας από τις ιδιοκτήτριες».

Διεύθυνση: Βουλής 7, Αθήνα 105 62 / Τηλ: +30 2103254711


*Με στοιχεία από bbc.com