Πού στην Ευρώπη είναι καλύτερα για μια εργαζόμενη μητέρα
Το χάσμα μεταξύ των φύλων στον εργασιακό χώρο διευρύνεται ακόμη περισσότερο όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα.
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Το χάσμα των φύλων στον εργασιακό χώρο διευρύνεται όταν οι γυναίκες γίνονται μητέρες. Η κοινωνιολόγος Marta Domínguez Folgueras εξηγεί τι χρειάζεται για να ανατραπεί η τάση – και ποιος κάνει τα περισσότερα για να βελτιώσει την κατάσταση.
Η «γυάλινη οροφή» θεωρείται συχνά ως το σημείο αναφοράς της ανισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας.
Η οικονομολόγος Pauline Grosjean, στο βιβλίο της Patriarcapitalisme (Seuil, 2021) έδειξε ότι η δεκαετία του 1980 σημαδεύτηκε από τεράστια οικονομική πρόοδο για τις γυναίκες. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, είχαν γίνει, κατά μέσο όρο, πιο μορφωμένοι από τους άνδρες και είχαν μπει σε επαγγέλματα από τα οποία είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, η «γυάλινη οροφή» παραμένει. Η Grosjean υποστήριξε ότι είναι η δομή της κουλτούρας των φύλων που αλληλεπιδρά με τις προηγούμενες οικονομικές δομές που προκαλεί τη διατήρηση των ανισοτήτων.
Επίδραση της μητρότητας στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων
Το χάσμα μεταξύ των φύλων στον εργασιακό χώρο διευρύνεται ακόμη περισσότερο όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα.
«Η μητρότητα είναι μια πολύ σημαντική φάση κατά την οποία διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των φύλων, επειδή ορισμένες γυναίκες σταματούν να εργάζονται», είπε στο Euronews, η κοινωνιολόγος Marta Domínguez Folgueras του Observatoire de Sociologique du Changement (OSC).
«Οι γυναίκες που έχουν αφοσιωθεί στην καριέρα τους είναι πιο πιθανό από τους άντρες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Κάποιες αλλάζουν δουλειά, άλλες επιλέγουν την μερική απασχόληση
«Δεν μπορούν να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο στην αγορά εργασίας, ενώ αυτό δεν το βλέπουμε στην περίπτωση των ανδρών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι οι άνδρες τείνουν να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς όταν έρθει η ώρα να γίνουν γονείς».
Γονική άδεια ή μερική απασχόληση
Έρευνα κοινωνιολόγων δείχνει ότι οι γυναίκες που αναγκάζονται να βρουν εργασία μερικής απασχόλησης καταλήγουν να χάνουν περισσότερο μισθολογικά από εκείνες που επιλέγουν μια βραχυπρόθεσμη γονική άδεια σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης.
«Κάναμε την έρευνα στην Ισπανία», εξήγησε η Domínguez Folgueras.
«Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να πάρουν γονική άδεια εκεί. Αλλά αναλύσαμε τις γυναίκες. Μπορούν να πάρουν πλήρη γονική άδεια, αλλά είναι απλήρωτη – ενώ ορισμένοι επιλέγουν να εργάζονται με μερική απασχόληση. Διαπιστώσαμε ότι τελικά χάνουν περισσότερα από ό,τι αν έπαιρναν πλήρη γονική άδεια. Ναι, σταματούν να εργάζονται, αλλά κάνουν σύντομες διακοπές – για έξι μήνες ή ένα χρόνο».
Πού στην Ευρώπη είναι καλύτερο να είσαι εργαζόμενη μητέρα;
Η πολιτική των χωρών της ΕΕ για την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα.
«Οι Σκανδιναβικές χώρες αποκαλούνται συνήθως οι πιο φροντισμένες για τις γυναίκες, αν και δεν υπάρχει πλήρης ισότητα εκεί», λέει η Domínguez Folgueras.
«Όμως εκεί το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα, είναι πιο ευέλικτο. Εκεί, για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να κάνουν μερικές διακοπές ή μερικές εβδομάδες όποτε θέλουν, αλλά όχι απαραίτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα. Και αυτές οι διακοπές πληρώνονται χάσμα μεταξύ των φύλων κ.λπ.».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άδεια μητρότητας διαρκεί ένα έτος, αν και δεν καταβάλλεται πλήρως. Και σε κάποιες άλλες χώρες, η άδεια πρώτα πληρώνεται πλήρως και μετά μειώνονται οι πληρωμές. Οι τελευταίες εβδομάδες μπορεί να μην πληρωθούν καθόλου. Αυτό ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν μικρότερες διακοπές, αλλά ταυτόχρονα τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν μεγαλύτερες, εάν το επιτρέπουν οι πόροι.
Ο αντίκτυπος της εργασίας από το σπίτι
Η πανδημία και το lockdown έχουν φέρει μαζί τους αυξημένη χρήση της διαδικτυακής εργασίας από το σπίτι και αυτό έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις εργαζόμενες μητέρες.
«Φυσικά, αν εργάζεσαι από το σπίτι, τότε τουλάχιστον δεν χάνεις χρόνο για να μετακινείσαι στη δουλειά και αυτό κάνει τη ζωή σου ως γονιός λίγο πιο εύκολη», είπε ο Dominguez Folgeras στο Euronews.
«Όμως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές συνθήκες εργασίας όταν εργάζονται από το σπίτι. Για παράδειγμα, οι άνδρες κατά τη διάρκεια του COVID ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να εργάζονται σε ξεχωριστό δωμάτιο και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μένουν στο ίδιο δωμάτιο με τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να είχαν παρεμβολές».
Το χάσμα μειώνεται
Παρά τις επίμονες ανισότητες, η Dominguez Folgeras είπε ότι το χάσμα μειώνεται.
«Έχουμε αρκετά καλά στοιχεία που δείχνουν ότι τον τελευταίο μισό αιώνα, οι γυναίκες έχουν αλλάξει, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού και περισσότερο χρόνο σε αμειβόμενη εργασία». είπε.
«Και οι άνδρες έχουν ελαφρώς αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνουν σε απλήρωτη εργασία. Έτσι, η διαφορά μειώνεται. Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στη συμπεριφορά των γυναικών. Θα έλεγα ότι ο τομέας στον οποίο βλέπουμε τις περισσότερες αλλαγές είναι η φροντίδα των παιδιών Οι άνδρες πλέον ασχολούνται περισσότερο με τη φροντίδα των παιδιών».
Χρειάζεται όμως περισσότερη δουλειά, ειδικά όταν πρόκειται για συμπεριφορές βαθιά ριζωμένες. «Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που επηρεάζουν την ανισότητα», συνέχισε η Folgeras. «Για παράδειγμα, οι εργοδότες μπορεί να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους διαφορετικά εάν περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Επομένως ολόκληρη η κοινωνία πρέπει πραγματικά να αλλάξει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις