Καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις νέες οικογένειες
Η πολύπλευρη προσέγγιση που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μειωμένων ποσοστών γεννήσεων.
Τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία σε πολλά μέρη του κόσμου, οδηγώντας στην ανάγκη για την εφαρμογή πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορέσει ένα ζευγάρι να δημιουργήσει και να μεγαλώσει την οικογένειά του.
Φυσικά, και στη χώρα μας, η μείωση του πληθυσμού και η δημογραφική κατάσταση αποτελούν σοβαρή ανησυχία για τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Μόνο το 40% εκτιμά ότι είναι πιθανό να αποκτήσει παιδί στο μέλλον, ενώ οι λόγοι που εμποδίζουν την απόκτηση είναι κυρίως οι οικονομικοί περιορισμοί, το ότι έχουν ήδη ένα παιδί, η έλλειψη επαρκών κρατικών επιδομάτων και ο φόβος για το μέλλον του κόσμου που θα μεγαλώσει.
Παρόλο που τα οικονομικά κίνητρα παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο σε αυτό το βήμα της ζωής κάθε ζευγαριού, από την παραπάνω έρευνα αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν ένα μόνο κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποστήριξης σε πολλούς τομείς διασφαλίζει ότι οι νέες οικογένειες νιώθουν ασφάλεια, έχουν επαρκή βοήθεια και μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο φροντίδα.
Η σημασία των οικονομικών κινήτρων
Είναι σημαντικό κάθε χώρα να μπορεί να παρέχει οικονομικά κίνητρα για να υποστηρίξει τις νέες οικογένειες και να μειώσει το οικονομικό βάρος της ανατροφής των παιδιών. Άμεσες χρηματικές ενισχύσεις, όπως επιδόματα γέννησης και μηνιαίες επιδοτήσεις για την ανατροφή των παιδιών μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των βασικών εξόδων, όπως διατροφή, ρουχισμός και εκπαίδευση, δίνοντας στις οικογένειες την οικονομική ανακούφιση που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς υπερβολικό άγχος. Επιπλέον, φορολογικά οφέλη όπως εκπτώσεις φόρου για οικογένειες με παιδιά, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω το οικονομικό βάρος των γονέων, καθιστώντας ευκολότερη την κάλυψη των καθημερινών αναγκών και τη διαχείριση των οικονομικών απαιτήσεων της ανατροφής των παιδιών. Οι επιδοτήσεις στέγασης είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας όπου μπορεί να υπάρξει κρατική στήριξη. Οι επιδοτήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να αποκτήσουν ή να ενοικιάσουν κατοικίες σε προσιτές τιμές, εξασφαλίζοντας σταθερή και ασφαλή στέγαση για τα παιδιά τους.
Τέλος, είναι σημαντικές και επιδοτήσεις για την παιδική φροντίδα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών σε προσιτές τιμές. Τέτοιες πρωτοβουλίες επιτρέπουν στους γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους ή να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη, χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών τους.
Η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη
Η πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί βασικό στοιχείο ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για νέες οικογένειες. Η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, μαζί με τον τακτικό παιδιατρικό έλεγχο, είναι ουσιώδεις για την υγεία και την ευημερία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Οι χώρες με ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βλέπουν συχνά καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά τα ποσοστά γεννήσεων και τη μητρική υγεία.
Πολιτικές ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντική για τα ζευγάρια που σκέφτονται να επεκτείνουν τις οικογένειές τους. Οι πολιτικές που προάγουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στα ποσοστά γεννήσεων, διευκολύνοντας τους γονείς να διαχειρίζονται τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις οικογενειακές τους ευθύνες. Πρόκειται για πολιτικές που περιλαμβάνουν τη γονική άδεια και το ευέλικτο ωράριο εργασίας και επιτρέπουν στους γονείς να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Ο σημαντικός τομέας της ψυχολογικής υποστήριξης
Ένα άλλος τομέας προσέγγισης είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στις νέες οικογένειες. Η γονεϊκότητα μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλης ψυχολογικής πίεσης και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ψυχολόγοι και σύμβουλοι ψυχικής υγείας μπορούν να παρέχουν υποστήριξη για την αντιμετώπιση του στρες, τη διαχείριση των συναισθημάτων και την ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας και αντιμετώπισης των προκλήσεων, συμβάλλοντας στην ευημερία και στη σταθερότητα της οικογενειακής ζωής.
Μία πρωτοβουλία για τη στήριξη των ελληνικών οικογενειών που έκλεισε τρία χρόνια
Για να στηρίξει τις οικογένειες, ειδικά αυτές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, η Eurobank υλοποιεί το Πρόγραμμα Μπροστά για την Οικογένεια, μια καινοτόμα πρωτοβουλία που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δημογραφικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η πρωτοβουλία, που συμπληρώνει τρία χρόνια, εστιάζει στα ανατολικά σύνορα, από τον ακριτικό Έβρο ως το Καστελλόριζο, περιοχές εθνικής βαρύτητας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους σε σχέση με άλλες περιοχές που είναι πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και τραπεζικά και ασφαλιστικά προνόμια που προσφέρει η Τράπεζα, με κοινωνική στόχευση, για τους νέους γονείς.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και με δεδομένο πως η στέγαση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ειδικά για μία πολυμελή οικογένεια, η Eurobank διευρύνει το Πρόγραμμα, με τη διάθεση ενός νέου στεγαστικού δανείου για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά στις συγκεκριμένες περιοχές, με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους. Το δάνειο αφορά τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μόνιμων κατοίκων των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Ρόδου, καθώς και στο Καστελλόριζο, για αγορά, κατασκευή ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με επιτόκιο 1% σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου και μηδενικά έξοδα. Παράλληλα, η Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει και μία σειρά άλλων προνομιακών τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων για τους νέους γονείς.
Μία πολύ σημαντική δράση του Προγράμματος, στα τρία χρόνια που τρέχει, είναι η στήριξη στο σωματείο Be-Live, το οποίο προσφέρει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δωρεάν, με ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για την υπογονιμότητα. Έως σήμερα έχουν γεννηθεί, συνολικά, 36 μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση, για τα οποία η Τράπεζα, μέσω του Προγράμματος, κάλυψε όλο το φάσμα των δαπανών μέχρι τον τοκετό.
Παράλληλα, η Eurobank, κατανοώντας τη σημασία που έχει η επαγγελματική ασφάλεια για τους νέους ανθρώπους ώστε να παραμένουν και να δημιουργούν οικογένεια στον τόπο τους, υλοποιεί πρόγραμμα δημιουργίας εξ’ αποστάσεως θέσεων απασχόλησης στο EuroPhone Banking, την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πελατών της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 75 νέες θέσεις εργασίας στον Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο.
Επίσης, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αποστολή, έχουν διατεθεί 823 βρεφικά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης, για τον 1ο χρόνο ενός μωρού, στις περιοχές του Προγράμματος, ενώ με τη στήριξη της Eurobank, το Σωματείο Μαζί για το Παιδί έχει υλοποιήσει δια ζώσης και διαδικτυακά ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, για καίρια ζητήματα όπως η ενδυνάμωση του γονικού ρόλου, ο σχολικός εκφοβισμός, τα όρια των παιδιών μέσα στην οικογένεια κ.ά.
- Γιατί οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι υπό απειλή στη Συρία
- Επίσκεψη Δένδια στην Ντόχα για στρατιωτική συνεργασία και αμυντική βιομηχανία με μηνύματα
- Αγοραπωλησίες ακινήτων – Στο μάτι της Εφορίας οι πληρωμές με μετρητά
- Σχέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εξαρτημένος
- Απώλειες, πόλεμος και θλίψη: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- Κριστιάνο Ρονάλντο, πώς βγάζεις 100.000.000 $ τον χρόνο από τα social media…