Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ποδήλατο: Για να ζήσετε περισσότερο και να πονάτε λιγότερο

Ποδήλατο: Για να ζήσετε περισσότερο και να πονάτε λιγότερο

Η ποδηλασία μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ρουτίνα και να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Οι ποδηλάτες ζουν περισσότερο, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στα γόνατα ή οστεοαρθρίτιδα, σε σχέση με όσους δεν κάνουν ποδηλασία, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στο γόνατο αλλά και άλλων ζητημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει πόνους στο γόνατο και περισσότερα επιβλαβή προβλήματα στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων.

Η κληρονομικότητα μαζί με λανθασμένες πρακτικές ποδηλασίας μπορούν συνδυαστικά να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

Όλοι οι συμμετέχοντες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο είτε λόγω βάρους, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού είτε λόγω άλλων προηγούμενων τραυματισμών.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Baylor College of Medicine παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τακτικά ποδήλατο είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Το γόνατο αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη άρθρωση που συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις του κάτω άκρου και επιφορτίζεται παράλληλα με το βάρος του σώματός μας. Ως αποτέλεσμα καταπονείται συνεχώς και έντονα.

Τα καλά νέα είναι ποδηλασία είναι μια σωματική δραστηριότητα που συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και δουλεύει πολλούς μύες, όπως των ποδιών και της κοιλιάς. Ανάλογα με την ταχύτητα, μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες και να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, καθώς ενδυναμώνετε τα πόδια σας.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Movement and Sports Sciences – Science et Motricite, ο συνδυασμός προπονήσεων σπριντ με μυϊκή ενδυνάμωση και τακτική ποδηλασία μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να «χτίσετε» μυς, γεγονός που σας επιτρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Tips για γερά γόνατα

  • Πριν από οποιαδήποτε άσκηση συνιστάται πάντα μια σωστή προθέρμανση.
  • Ένα ποδήλατο που ταιριάζει στις αναλογίες μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την αποφυγή του πόνου στο γόνατο. Η σωστή τοποθέτηση της σέλας πρέπει να κρατάει το γόνατο σε γωνία 45 μοιρών. Επίσης, ρυθμίζουμε τα πετάλια, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από τον άξονα του ποδηλάτου.
  • Η προπόνηση δύναμης είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν και σταθεροποιούν τα γόνατά μας.
  • Καλό είναι αν έχουμε πόνο στα γόνατα ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε την ποδηλασία ή κάποιο άλλο άθλημα.

Πηγή: VITA

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024