Λ. Κυρίζογλου: «Δήμοι θα βρεθούν στο κόκκινο εκτός αν αποδεσμευτούν πόροι που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου περιέγραψε την κατάσταση που θα βρεθούν κάποιοι δήμοι της χώρας αναφορικά με τα οικονομικά τους.
Χωρίς περιστροφές, ο άνθρωπος που γνωρίζει πέρα ως πέρα την αυτοδιοικητική πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν κινδυνεύουν δήμοι της χώρας να βρεθούν οικονομικά στο «κόκκινο», απάντησε καταφατικά εξηγώντας και τους λόγους.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε των εργασιών της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε άπαντες προς των ευθυνών τους αναφορικά με την οικονομική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν κάποιοι δήμοι της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Οι ΚΑΠ(Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) αυξήθηκαν. Από 1,3 δισ. Ευρώ το 2022, στο 1,5 δισ. Ευρώ το 2023 και στο 1,740 δις. Ευρώ το 2024. Έρχεται όμως το Κεντρικό Κράτος και αυξάνει τις αποδοχές των εργαζομένων στους δήμους και καλώς τις αύξησε- που όμως κατά μέσο όρο δημιουργεί επιβάρυνση 12% στους Δήμους. Χωρίς να έχουμε πάρει αυτά τα χρήματα. Ή αν προτιμάτε από την αύξηση των ΚΑΠ, αυτά τα χρήματα απομειώνονται. Έρχεται και το τέλος ταφής, για το οποίο ήδη 165 δήμοι έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη, αφού θεωρούμε ότι οι δήμοι δεν έχουμε την ευθύνη αν προχώρησαν ή δεν προχώρησαν οι εθνικοί και περιφερειακοί σχεδιασμοί για την ανακύκλωση.
Τα χρήματα αυτά είναι πάνω από 200 εκατ. Ευρώ μέχρι τον Οκτώβρη. Οπότε, είναι αντιληπτό ότι όποια αύξηση έγινε στους ΚΑΠ, εξανεμίστηκε και κατά συνέπεια θα υπάρξουν δήμοι στο «κόκκινο». Θα βρεθούν δήμοι που θα χρωστούν χρήματα – και ήδη υπάρχουν τέτοιοι δήμοι, που δεν θα είναι σε θέση να καταρτίσουν προϋπολογισμούς»
Τι λύνει το πρόβλημα
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, δήλωσε πως υπάρχει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί σε κάποιους δήμους εφόσον όπως είπε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, αρχίσει να αποδεσμεύει του πόρους που δικαιούται η αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 259 του Καλλικράτη. Ποσοστό από το ΦΠΑ και ποσοστό από την φορολογία εισοδήματος δηλαδή. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά επαίρονται ότι αυξάνουν τους πόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες και κωδικούς, η ποσοστιαία απόδοση όμως δεν γίνεται. Υπάρχουν και δικοί μας πόροι που παρακρατήθηκαν και φυσικά θέτουμε και ως διεκδίκηση την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων και την απόδοση των πόρων που δικαιούμαστε χωρίς κόφτη. Να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που περιορίζει την απόδοση των πόρων αυτών. Μιλάμε για ένα ποσό συνολικά της τάξεως των 6.5 δισ. Ευρώ αντί των 1,7 δισ. Ευρώ που λαμβάνουμε.
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ολυμπιακός: Οι πέντε πρώτοι σε λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις (pics)
- Ρωσία: Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin
- Αναζητείται (;) αντίπαλος πόλος
- Ευρώπη: Ποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν απαγορεύσει τα Χριστούγεννα στο παρελθόν
- Δούκας: Γεύματα αγάπης από τον Δήμο Αθηναίων – «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας»