Σφοδρή επίθεση στον Παύλο Μαρινάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε, ακόμα μία φορά σήμερα στην ενημέρωση συντακτών, να αποκρύψει την ευθύνη της ΝΔ για το σκάνδαλο των διαρροών», το γνωστό και ως «email gate», για το οποίο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Του υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ ελέγχεται για την διαρροή προσωπικών δεδομένων 25.610 εκλογέων εξωτερικού, από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον τότε Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένα που διαβιβάστηκαν στην ευρωβουλευτή του κόμματός του, την κ. Ασημακοπούλου, η οποία τα χρησιμοποίησε για να προβάλλει την υποψηφιότητα της για την Ευρωβουλή», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Η ΝΔ και ο Μαρινάκης παραδέχτηκαν την ανάμειξη στελεχών τους»

Προσέθεσε ότι «στην υπ’ αριθμ.16/2024 πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην κυρία Ασημακοπούλου, περιγράφεται με σαφήνεια η ανάμειξη των ως άνω στελεχών της ΝΔ».

«Το δεύτερο που μπορεί να κάνει το ΥΠΕΣ είναι – θεωρητικά πάντα, νομικά – να ζητήσει το ποσό αυτό κατά κάποιου προσώπου που είχε κάποια θέση στο Υπουργείο κατά την επίμαχη περίοδο», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ανεξάρτητη Αρχή ανέβαλε την έκδοση απόφασης για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον τότε γραμματέα Αποδήμων, λόγω της ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης των προβαλλόμενων ισχυρισμών του γραμματέα Αποδήμων», για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «αυτό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι, αλλά ότι η έρευνα συνεχίζεται».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξάλλου, παραδέχτηκαν την ανάμειξη των δικών τους στελεχών στην υπόθεση των διαρροών, μετά από δική τους έρευνα που ανακοινώθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 15.3.2024 και συνοδεύτηκε από καρατομήσεις δικών τους κεντρικών στελεχών», υπενθύμισε και σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι αυτή η έρευνα ουδέποτε δόθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή. αν και ζητήθηκε με αίτημα που στάλθηκε στη γενική γραμματεία Πρωθυπουργού στις 1.4.2024, από την Ανεξάρτητη Αρχή».

«Η Κεραμέως έχει ευθύνη, όσο και να προσπαθεί να την κρύψει η ΝΔ»

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε, ακόμη, ότι «η Αρχή στην απόφασή της συμπεραίνει επίσης ότι το πρόβλημα ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ ευρύτερο και υπερβαίνει το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέροντας συγκεκριμένα στην σελ 59: ‘Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχουν διαβιβαστεί στο παρελθόν ή και πιο πρόσφατα, εκλογικοί κατάλογοι με e-mail σε αποδέκτες εκτός υπουργείου’. Κάτι που αναδεικνύει την ευθύνη και της κυρίας Κεραμέως όσο και να προσπαθεί να την ‘κρύψει’ η κυβέρνηση».

Και υπογράμμισε πως «τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το ΥΠΕΣ απέτυχε να επιτελέσει το έργο του και να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων, και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαβίβασαν και επεξεργάστηκαν το αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα».

«Τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος διέρρευσε το αρχείο, πόσοι ήταν οι αποδέκτες εντός της ΝΔ και ποιοι άλλοι γνώριζαν την παράνομη διακίνηση μένει να αποκαλυφθούν. Όπως και παραμένει το ερώτημα ποιος ή ποιοι από τη Νέα Δημοκρατία θα πληρώσουν το πρόστιμο των 400.000 ευρώ του ΥΠΕΣ, εφόσον δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Για να καταλήξει ότι «η πολιτική ευθύνη για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού ξεκάθαρα βαρύνει τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της και προφανώς και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κάνουν το άσπρο μαύρο».

Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για το πρόστιμο στο ΥΠΕΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων και της κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ο Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως «με βάση την έρευνα που είχαμε κάνει – για αυτό και είχαμε κάποιες παραιτήσεις από την αρχή – αυτή η διαρροή, που κακώς έγινε, για αυτό και υπήρξαν τα πρόστιμα, έγινε μεταξύ των δύο εκλογών, επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, χωρίς να επιρρίπτουμε ευθύνες στην υπηρεσιακή υπουργό, προς Θεού, από συγκεκριμένους, τέλος πάντων, από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Και προσέθεσε πως «τα ακριβή πρόσωπα τα αναζητά η Αρχή, για αυτό και είχαμε πει ότι δεν αφορούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μετά τις εκλογές του 2023. Τότε η αντιπολίτευση – και πάλι βιαστικά και μικροπολιτικά – ζητούσε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, της κυρίας Κεραμέως. Απεδείχθη ότι οι αιτιάσεις αυτές ήταν εντελώς αναληθείς, αναιτιολόγητες. Η απόφαση επιβεβαίωσε τον χρονισμό των γεγονότων, την επίμαχη, δηλαδή, διαρροή, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο, το επίμαχο».

«Το ΥΠΕΣ μπορεί να εξετάσει νομικά αν μπορεί να προσβάλει» την απόφαση για το πρόστιμο

Ειδικά για τα πρόστιμα που επέβαλε σε ΥΠΕΣ – Κεραμέως η Ανεξάρτητη Αρχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τα πρόστιμα και συνολικά η απόφαση θα αξιολογηθούν από αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν, εν προκειμένω, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί υπάρχει συνέχεια στο κράτος. Δηλαδή, η πράξη αυτή της διαρροής αφορά προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά επειδή υπάρχει συνέχεια στο κράτος καλείται να τα αξιολογήσει τα δεδομένα η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

«Τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών; Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε δημόσιος φορέας, όταν έχει έναν καταλογισμό προστίμων, μπορεί κατ’ αρχάς να δει, να εξετάσει νομικά – αυτό θα το αποφασίσει και η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών – αν μπορεί να προσβάλει, έστω ως προς το σκέλος του προστίμου την απόφαση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας πως «όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, φαντάζομαι θα το ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών».

«Δεν έχω κάποια ενημέρωση, για να μην έχουμε κάποια παρανόηση», τόνισε, και προσέθεσε πως «το δεύτερο που μπορεί να κάνει είναι, θεωρητικά πάντα, νομικά, να ζητήσει το ποσό αυτό κατά κάποιου προσώπου που είχε κάποια θέση στο Υπουργείο κατά την επίμαχη περίοδο. Αυτά είναι νομικής φύσεως ζητήματα. Αξιολογούνται από τις αρμόδιες Νομικές Υπηρεσίες και όταν έρθει εκείνη η στιγμή, λαμβάνονται οι αποφάσεις».λέγο