Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: Η απάντηση στην ακροδεξιά μπορεί να δοθεί μόνο από την Αριστερά

Χαρίτσης: Η απάντηση στην ακροδεξιά μπορεί να δοθεί μόνο από την Αριστερά

«Ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος εξακολουθούν να φωτίζουν τις ζωές μας», τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης

Δύο δεκαεννιάχρονα παιδιά τα έβαλαν με την ανίκητη μέχρι τότε μηχανή του θανάτου και κέρδισαν μια τεράστια συμβολική νίκη, σημειώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την πράξη αντίστασης στη ναζιστική κατοχή των Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζου στην Ακρόπολη που συντελέστηκε σαν σήμερα το 1941.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «μετά τον πόλεμο ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας δεν τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην πατρίδα». Αντιθέτως, όπως λέει, «κυνηγήθηκαν από το καθεστώς της Δεξιάς που αθώωσε του δωσίλογους και μετέτρεψε σε έγκλημα τη συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση».

«Ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος εξακολουθούν να φωτίζουν τις ζωές μας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, «η απάντηση στην ακροδεξιά μπορεί να δοθεί μόνο από την Αριστερά. Και αυτή την απάντηση καλούμαστε να δώσουμε στις επερχόμενες κάλπες της 9ης Ιούνη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Ορισμένες πράξεις φωτίζουν την εποχή τους κι εξακολουθούν να φωτίζουν τους χρόνους που ακολουθούν.

Στις 30 Μάη 1941 ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Η ηρωική πράξη τους φώτισε την κατεχόμενη Ελλάδα και η ακτινοβολία της διαχύθηκε σε όλη την Ευρώπη, δείχνοντας ότι η Αντίσταση στο φασισμό παραμένει ζωντανή. Ήταν μια αχτίδα ελπίδας την ώρα εκείνη που το σκότος ήταν πιο βαθύ από ποτέ.

Δύο δεκαεννιάχρονα παιδιά τα έβαλαν με την ανίκητη μέχρι τότε μηχανή του θανάτου και κέρδισαν μια τεράστια συμβολική νίκη. Με την πράξη τους απέδειξαν ότι οι ήρωες δεν είναι κάποια εξωπραγματικά πλάσματα που γεννήθηκαν πολύ διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους. Οι ήρωες είναι οι άνθρωποι της καθημερινότητας που σε μια κρίσιμη στιγμή βρίσκουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα δύσκολα που είναι αναγκαία. Βρίσκουν τη δύναμη να πάρουν στις πλάτες τους τον κόσμο όλο.

Μετά τον πόλεμο ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας δεν τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην πατρίδα. Αντιθέτως, κυνηγήθηκαν από το καθεστώς της Δεξιάς που αθώωσε του δωσίλογους και μετέτρεψε σε έγκλημα τη συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Ακόμα όμως και στις πιο δύσκολες στιγμές των διώξεων, ο δημοκρατικός κόσμος διατήρησε την ηρωική πράξη τους ανάμεσα στα τιμαλφή της καρδιάς του.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος εξακολουθούν να φωτίζουν τις ζωές μας. Να δείχνουν τον δρόμο του αγώνα ενάντια στο φασισμό και την τυραννία. Να ρίχνουν το αίθριο το φως στα μεγάλα και τα σπουδαία.

Ένας αγώνας που σήμερα μοιάζει όχι απλά επίκαιρος αλλά αναγκαίος. Την ώρα που πάνω από την Ευρώπη απλώνεται το σκοτάδι της ακροδεξιάς. Των επιγόνων του φασισμού στους οποίους απλώνει ανοικτά χέρι συνεργασίας η δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η απάντηση στην ακροδεξιά μπορεί να δοθεί μόνο από την Αριστερά. Και αυτή την απάντηση καλούμαστε να δώσουμε στις επερχόμενες κάλπες της 9ης Ιούνη».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024