Πέντε ημέρες αφού ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στην Ιστορία του στο Βερολίνο, αρχίζει η ημιτελική σειρά των πλέι οφ της Basket League, με την πρόκριση να κρίνεται στις 2 νίκες (best of 3). Πρώτος στη «μάχη» των ημιτελικών, την Πέμπτη (30/5, 20:15) ρίχνεται η 3ος στη Euroleague την τρέχουσα σεζόν Ολυμπιακός. Λίγες ημέρες αφού επικράτησε της Φενερμπαχτσέ στον «μικρό» τελικό της Euroleague, η ομάδα του Πειραιά υποδέχεται το Περιστέρι, στο Game 1 των ημιτελικών του ελληνικού πρωταθλήματος, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας.

Στον Ολυμπιακό υπάρχει απογοήτευση για την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Euroleague την περασμένη Παρασκευή (24/5), ενώ προχθες (28/5) το βράδυ, στον Ολυμπιακό έμαθαν πως ο βασικός σέντερ τους, ο Μουσταφά Φαλ, υπέστη κάταγμα κόπωσης στο 4ο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού και τίθεται εκτός για την υπόλοιπη σεζόν. Το… χειρότερο δε για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Ολυμπιακό είναι πως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ο Μόουζες Ράιτ στα πλέι οφ, κάτι που σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια τους στην Basket League με μοναδικό σέντερ τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο μόνος που θα μπορεί να του δίνει ανάσες στο «5» είναι ο νεαρός Γιώργος Τανούλης. Ο Ολυμπιακός ως 2ος στην κανονική περίοδο απέκλεισε με 2-0 την 7η ΑΕΚ στα προημιτελικά των πλέι οφ. Η ομάδα του Πειραιά είναι παρούσα στα ημιτελικά  για 27η φορά, αφού απουσίαζε μόνο από εκείνα του 2004, του 2005 και της διετίας 2019-21 που δεν βρισκόταν στην κατηγορία.

Στις 21 από τους 26 παρουσίες τους σε αυτήν τη φάση των πλέι οφ, οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν με πλεονέκτημα έδρας και μόνο στις δύο δεν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν. Ήταν το 1998 και το 2000 όταν τους απέκλεισε ο ΠΑΟΚ. Το Περιστέρι, μετά τη συμμετοχή του στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League και αφού απέκλεισε στα προημιτελικά των πλέι οφ με 2-0 τον Κολοσσό Ρόδου, προκρίθηκε στα ημιτελικά για 6η φορά στην ιστορία του και για 3η φορά στα έξι τελευταία χρόνια. Είχαν προηγηθεί εκείνες του 2019 και του 2023.

Οι «κυανοκίτρινοι» έπαιξαν στα ημιτελικά δύο φορές με πλεονέκτημα και τρεις φορές με μειονέκτημα έδρας. Το Περιστέρι είχε τερματίσει στην 3η θέση στην κανονική περίοδο. Η σειρά μεταφέρεται στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου) το Σάββατο (1/6, 17:15) για το Game 2.

Το πρόγραμμα της 1ης (30-31/5) και της 2ης (1-2/6) αγωνιστικής της ημιτελικής φάσης:

1η Aγωνιστική (30-31/5/2024)

Πέμπτη, 30 Μαϊου

ΓΗΠΕΔΟ   ΏΡΑ           ΑΓΩΝΑΣ                    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
ΣΕΦ     20:15  Ολυμπιακός-Περιστέρι   Τσαρούχα-Τσιμπούρης-Κατραχούρας (Μωϋσιάδης)

Παρασκευή, 31 Μαϊου
ΓΗΠΕΔΟ   ΏΡΑ         ΑΓΩΝΑΣ                  ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
ΟΑΚΑ    20:00  Παναθηναϊκός-Άρης   Τσολάκος-Τηγάνης-Μαγκλογιάννης (Ντίνος)

2η Αγωνιστική (1-2/6/2024)

Σάββατο, 1 Ιουνίου
ΓΗΠΕΔΟ          ΏΡΑ         ΑΓΩΝΑΣ                       ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
Α. Παπανδρέου  17:15  Περιστέρι-Ολυμπιακός   Συμεωνίδης-Καρπάνος-Χριστινάκης (Παυλόπουλος)

Κυριακή, 2 Ιουνίου
ΓΗΠΕΔΟ        ΏΡΑ         ΑΓΩΝΑΣ                 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)
Αλεξάνδρειο  16:45  Άρης-Παναθηναϊκός   Πιτσίλκας-Αγραφιώτης-Μηλαπίδης (Λαζαρίδης)